Rachetele americane au ajuns la țintă fără a fi detectate de sistemele rusești S-400 din Siria (expert rus)

Rachetele americane au ajuns la țintă fără a fi detectate de sistemele rusești S-400 din Siria (expert rus)

Rusia are instalate sisteme de apărare antiaeriană S-400 (cel mai performant echipament rusesc de interceptare a țintelor aeriene - n.r.) la baza sa de la Hmeimim (provincia siriană Latakia), dar niciun sistem antiaerian din lume nu este capabil să detecteze obiecte la o altitudine atât de joasă precum cea la care au zburat rachetele americane, care au lovit țintele în Siria în noaptea de joi spre vineri, a declarat vineri publicației Vzgliad expertul militar Viktor Murahovski, redactor-șef al revistei "Arsenalul patriei".

Baza Shayrat, din provincia Homs, a fost lovită în jurul orei 00:40 GMT de 59 de rachete Tomahawk trase de pe distrugătoarele americane USS Porter și USS Ross, care se aflau în zona de est a Mediteranei.

Având în vedere că altitudinea la care au zburat rachetele de croazieră nu a fost mai mare de 100 de metri, vizibilitatea directă a acestora a fost practic inexistentă chiar dacă radarele ar fi fost "amplasate pe înălțimi", a explicat expertul, adăugând că și relieful muntos din zonă a fost o piedică.

În prezent, "niciun sistem de apărare antiaerian din lume, fie că este un C-400 sau un 'Patriot' sau oricare altul nu putea detecta de la distanță ținte aeriene la joasă altitudine", a spus el, subliniind că detectarea țintelor în astfel de condiții este o imposibilitate din punct de vedere al legilor fizicii.

Ca ripostă la atacul Washingtonului, calificat de Moscova drept o ''agresiune împotriva unei națiuni suverane'', Rusia a suspendat acordul cu Washingtonul privind prevenirea incidentelor aeriene în Siria și a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

O sursă din cadrul Ministerului Apărării rus a afirmat că Moscova are în vedere diverse moduri de reacție la ultimele evoluții din Siria, dar s-a eschivat să specifice clar care ar putea fi acestea.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Piggy își bate la propriu joc de voi gâștele” / Oana Zăvoranu șterge pe jos cu Oana Roman

2 ULTIMA ORĂ Oana Mizil, în spital după ce a fost bătută de Marian Vanghelie!

3 De citit / Cât ne costă prostia și ticăloșia politicienilor care ne conduc

4 VIDEO Fugarul Rizea / Iată cine va fi candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2024

5 De citit. De gândit...