Rachetele britanice de croazieră prevestesc „furtuni” în Ucraina?

Rachetele britanice de croazieră prevestesc „furtuni” în Ucraina?

Decizia Regatului Unit marchează un moment în lupta Ucrainei împotriva Rusiei, deși nu este clar cât de mare va fi diferența pe care o va produce, scrie Michael Peck, într-o analiză CEPA .

<< După 15 luni în care Vestul a refuzat să trimită rachete cu rază lungă în Ucraina, din teama de escaladare, vine un anunț: Marea Britanie a trimis rachete de croazieră Storm Shadow. Poate nu întâmplător, acest lucru se întâmplă în timp ce Ucraina se pregătește să declanșeze o contraofensivă, în ciuda îndoielilor aliaților săi că are capacitatea de a da o lovitură decisivă apărării ruse bine înfipte.

Informațiile publicate sugerează că Storm Shadow este o rachetă de croazieră puternică, cu unele caracteristici stealth: lansată din avion, zboară la joasă altitudine, cu 500 de mile pe oră, apoi urcă brusc înainte de a se prăbuși asupra țintei cu o încărcătură explozivă bunker-buster, de 700 de livre. Rusia a declarat, pe 13 mai, că rachetele au fost utilizate împotriva a două ținte din Ucraina ocupată.

Problema cu Storm Shadow este că e posibil să se aștepte prea multe de la ea. În primul rând, racheta a fost catalogată ca armă cu rază lungă. Dar lungă în raport cu ce? O rachetă Minuteman ICBM are o rază de acțiune de 6.000 de mile, iar o rachetă de croazieră Tomahawk, 1.000 de mile.

Storm Shadow are o rază de acțiune de doar 155 de mile. Aceasta este mai mare decât raza de acțiune de 50 de mile a lansatorului multiplu de rachete, HIMARS, dar mai mică decât rachetele ATACMS cu o rază de acțiune de 190 de mile pe care SUA au refuzat să le trimită în Ucraina. Cu toate că Tomahawk și Storm Shadow sunt, ambele, rachete de croazieră, aceasta din urmă pare asemănătoare cu o versiune de lungă rază a lui HIMARS.

După ce depozitele lor de muniție și sediile au fost distruse de rachetele HIMARS anul trecut, Rusia a contracarat parțial amenințarea prin mutarea instalațiilor în afara razei de acțiune. Storm Shadow va extinde dimensiunea acelei zone de amenințare și va forța Rusia să-și disperseze și să-și întărească și mai mult echipamentele, ceea ce va complica logistica de pe câmpul de luptă. Totuși, acesta este mai degrabă un efect incremental, cu excepția cazului în care Ucraina alege să riște un incendiu politic – sau chiar nuclear – trimițând aeronave echipate cu Storm Shadow în misiuni de penetrare profundă pe teritoriul rus.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că Storm Shadow va fi utilizată doar „în interiorul teritoriului suveran ucrainean”. A fost de asemenea atent să menționeze că Storm Shadow are o fracțiune din raza de acțiune a rachetelor de croazieră pe care Rusia le-a lansat deja asupra Ucrainei, inclusiv rachetele Kalibr cu o rază de acțiune de 1.250 de mile.

Dar, după cum afirma Royal United Services Institute (RUSI), într-un raport din 15 mai: „Chiar dacă nu se urmărește atacarea țintelor din Rusia, forțele militare ruse nu pot avansa pe această presupunere, ceea ce va crea noi solicitări către apărarea aeriană și antirachetă rusă, distribuind resurse și expertiză în mai multe locații, dar și slăbirea, în mod necesar, a protecției țintelor-cheie din lista de lovituri”.

Rusia a neutralizat parțial rachetele HIMARS prin perturbarea sistemelor lor de ghidare GPS. Cu combinația sa de ghidare inerțială, GPS și radar care urmărește terenul, Storm Shadow va fi mai greu de perturbat, în timp ce caracteristicile sale stealth și traiectoria sa apropiată de sol vor face dificilă doborârea sa.

Pentru Ucraina, limitarea pentru Ucraina poate fi determinată de câte rachete poate trimite Vestul. Storm Shadow a început ca un proiect franco-britanic pentru o rachetă de croazieră de înfruntare care ar permite aeronavelor de lansare să rămână în afara zonei de acțiune a apărărilor aeriene inamice. Se află deja în dotarea a nouă națiuni, inclusiv Egipt, Grecia și Italia, dar în cantități mici, de obicei între 100 și 200 de rachete. Un mare cumpărător a fost Marea Britanie, cu până la 1.000 de rachete, conform rapoartelor media britanice din anii ’90.

Marea Britanie nu a spus câte rachete Storm Shadow trimite. Dar este puțin probabil să fie întregul stoc. Una dintre lecțiile războiului din Ucraina a fost că rachetele de croazieră, rachetele antiaeriene, proiectilele de artilerie ghidate și alte arme inteligente sunt utilizate la o rată enormă. Consumul depășește în mod semnificativ capacitatea de producție, astfel încât Ucraina va trebui să limiteze utilizarea rachetelor Storm Shadow, într-un conflict prelungit.

Potrivit RUSI, rachetele vor trebui utilizate cu mare atenție: „Dar dacă sunt folosite cu înțelepciune pentru a crea breșe, a spori incertitudinea și a crea oportunități, Marea Britanie tocmai i-a oferit Kievului un instrument puternic pentru a contribui la eliberarea teritoriilor ucrainene”.

Rusia s-a plâns că Storm Shadow reprezintă o escaladare și că a doborât deja câteva rachete. Indiferent dacă acest lucru este adevărat sau nu, Kremlinul nu poate fi mulțumit de faptul că Ucraina obține încă o armă avansată de proveniență occidentală. Prin urmare, racheta nu poate avea un impact decisiv asupra războiului, dar în măsura în care deschide uși pentru aprovizionarea cu alte arme avansate, din Occident, acest lucru ar putea marca un moment semnificativ. >>


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro