Rachetele lui Elon Musk fac găuri în atmosferă. Îngrijorătoarele „aurore” roșii cauzate de navele SpaceX

Rachetele lui Elon Musk fac găuri în atmosferă. Îngrijorătoarele „aurore” roșii cauzate de navele SpaceX

Găurile temporare din atmosfera superioară a Pământului, create de rachetele SpaceX, generează formațiuni strălucitoare roșii, asemănătoare aurorelor și ar putea indica probleme necunoscute, spun oamenii de știință.

Oamenii de știință sunt îngrijorați de fenomenul creat de rachetele SpaceX FOTO EPA EFE

Deși lumina roșie a fost observată în timpul lansărilor anterioare de rachete, un nou fenomen asemănător unei aurore, observat pe cerul nopții, ar putea provoca potențial probleme necunoscute pentru astronomie și comunicare, arată Independent.

Oamenii de știință au spus că impactul formațiunilor generate de lansările SpaceX este încă în curs de evaluare.

Aceste "aurore SpaceX", spre deosebire de dârele din cer de la lansările anterioare, sunt "roșii, aproximativ sferice și vizibile cu ochiul liber pentru până la 10 minute de fiecare dată", conform Spaceweather.com .

Ele sunt sfere strălucitoare de culoare roșie cauzate de arderea motoarelor rachetelor SpaceX în ionosferă , au subliniat oamenii de știință.

"Observăm între 2 și 5 astfel de fenomene în fiecare lună", a declarat Stephen Hummel de la Observatorul McDonald din Texas .

Spre deosebire de dârele roșii observate anterior de la lansările de rachete, aurorele SpaceX sunt cauzate de rachete sau de segmentele lor în coborâre.

În cazul unui exemplu observat în noiembrie, dr. Hummel a spus că o sferă roșie a fost cauzată de arderea motoarelor celui de-al doilea segment a rachetei Falcon 9 care se întorcea pe Pământ, creând o gaură în ionosferă în timp ce cobora.

"Am observat pentru prima dată aceste arderi deasupra Observatorului McDonald în februarie 2023", a declarat fizicianul Jeff Baumgardner pentru Spaceweather.com.

În timpul coborârii rachetei, oamenii de știință au spus că aceasta arde aproape 180 kg de gaze de eșapament - în mare parte apă și dioxid de carbon - aproape de marginea ionosferei, unde ar fi putut fi făcută o gaură semnificativă.

Îngrijorare din partea oamenilor de știință

Oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că, pe măsură ce SpaceX planifică mai multe lansări în viitor, frecvența acestor aurore ar putea crește, interferând probabil cu observațiile astronomice.

"Impactul lor asupra științei astronomice este încă în curs de evaluare", a spus dr. Hummel.

SpaceX nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii a Independent.

Studiile anterioare au arătat că un număr tot mai mare de lansări de rachete din întreaga lume perforează ionosfera Pământului - un strat al atmosferei superioare a Pământului, care constă dintr-un ocean de particule încărcate electric ce plutesc la aproximativ 80-650 km deasupra suprafeței.

Rachetele și flăcările lor de eșapament tind să modifice procesul prin care particulele încărcate se formează în acest strat dinamic din jurul Pământului, care face posibile comunicațiile radio.

Apa și dioxidul de carbon pulverizate de rachetele rapide către marginea spațiului pot scădea procesul prin care se formează acest strat cu peste două treimi, au arătat studiile.

Găurile apărute în ionosferă pot, de asemenea, excita moleculele de gaz din stratul superior și pot declanșa dâre de lumină roșie, strălucitoare, asemănătoare cu aurora, au spus oamenii de știință.

Astfel de găuri sunt identificate prin culoarea lor roșie caracteristică, datorată ionilor de oxigen din ionosferă care reacționează cu electronii din eșapamentul rachetei.

De exemplu, o lansare a rachetei SpaceX Falcon 9 în iulie, care transporta sateliți Starlink, a făcut o gaură deasupra Arizonei, făcând cerul să apară roșu pentru o perioadă scurtă de timp.

Apoi, în septembrie, o lansare de rachetă a Forței Spațiale SUA a cauzat o gaură în ionosferă deasupra Californiei, făcând cerul să strălucească cu o nuanță roșu pal.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?