Radu Derscariu (Deloitte): Programatorii IT și persoanele cu grad de handicap vor suporta o micșorare a salariului net

Radu Derscariu (Deloitte): Programatorii IT și persoanele cu grad de handicap vor suporta o micșorare a salariului net

Programatorii IT și persoanele cu grad de handicap vor suporta o micșorare a salariului net, chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuțiilor la nivelul costului total actual, susține Radu Derscariu, director Deloitte România, într-un punct de vedere transmis, miercuri, AGERPRES.

"Simulările arată că se impune o creștere de 19,9% a valorii brute a salariului — dacă luăm ca referință salariul mediu brut pe economie de 3.131 lei și pentru a păstra suma în mână primită acum de un angajat. Totuși, conform calculelor, angajații care beneficiază de scutirea de impozit pe venit în acest moment, cum sunt programatorii IT și persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micșorare a salariului net, chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuțiilor la nivelul costului total actual", a spus Derscariu.

De exemplu, spune el, dacă facem calculul pentru un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, observăm că, după ce vor intra în vigoare modificările anunțate prin proiect, scăderea va fi de 6,3%.

"În cazul în care angajatorul nu va agrea majorarea valorii brute pentru a absorbi efectul creșterii contribuțiilor, reducerea la salariul net pentru aceste categorii va fi de 22,1%. Explicația este că scăderea de impozit de la 16% la 10% a fost gândită pentru a amortiza parțial transferul contribuțiilor, iar în cazul celor scutiți, evident, acest efect nu are de unde să apară. O altă consecință a transferului contribuțiilor va fi micșorarea cu circa 8,5% a sumei nominale virate către Pilonul II de pensii private. Reducerea are două cauze: atât ca urmare a înglobării contribuțiilor în salariul brut, cât și a diminuării procentului, dacă va fi luată decizia în acest sens, de la 5,1% la 3,75%", a precizat oficialul Deloitte România.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?