Radu Hossu: Jurnal de front. Ultimele informații despre stadiul luptelor din Ucraina

Radu Hossu: Jurnal de front. Ultimele informații despre stadiul luptelor din Ucraina

Rezumatul de noapte (05.12 ora 04.50):
Am revenit:
- Frontul Lugansk. De la ultimul rezumat s-au schimbat câteva lucuri: Frontul Harkiv s-a transformat într-un lung front în interiorul Lugansk Oblast. rușii au început contrucția unei lungi linii defensive cu tranșee anti-tanc și cu blocaje pentru avansul ucrainenilor, în speranța că vor rezista în această iarnă.
- Lugansk Nord. Aici este singura zonă în care rușii controlează o mică parte din Harkiv Oblast. Armata Ukr nu se concentrează pe această zonă din motive straregice.
- Lugansk Central. Aici Armata Ucraineană duce lupte pentru a cuceri Svatove, nod centrat de logistică pentru apărarea frontului Lugansk. Armata Ucraineană controlează prin artilerie GLOC-ul (Ground Line of Comunication) ce duce spre și dinspre Svatove în sud spre Kreminna-Lysychansk-Severodonetsk.
- Lugansk Sud. Armata Urkaineană avansează încet spre Kreminna, oraș imporant pentru apărarea aglomerației Rubjine-Lysychansk-Severodonetsk.
- Bătălia pentru Donbas. Acum câteva luni am declarat această bătălia ca fiind deja căștigată de Ucraina, prin contrapunere cu neîndeplinirea obiectuvului militar rus de a controla Donabsul. Linia Siversk-Svatove-Bakhmut este centrul acestei Bătălii. Bakhmut, oraș distrus de ruși după aproape 6 luni de asalt continuu, nu este în mâinile rușilor, ba chiar este în totalitate în controlul ucrainenilor, existănd zone gri (contestate) la est de râul Bakhmutova, unde am fost și eu acum câteva săptămâni. Eroismul luptătorilor ucraineni de acolo egalează ceea ce am văzut în Mariupol la Azovstal și doar femeile din Iran mai pot fi în aceeași clasă de eroism, chiar dacă în alte circumstanțe.
- Axa Sud - Zaporojie-Donetsk. rușii încep să amabdoneze poziții defensive spre Tokmak, fiind în imposibilitate de a le menține (lipsă de moral, armament, capacitate de înaintare), oferind o posibilitate ca Armata Ukr să străpungă frontul pe acolo. Este o teorie pe care am lansat-o acum multe luni, care însă nu se va întâmpla de pe o zi pe alta și nu există indicații că se va întâmpla în următoarele săptămâni, însă probabilitatea ca Ucrainenii să divizeze frontul sud în două în această iarnă este mare.
- rusia. Institutul de sondare Levada, confirmă ceea ce "transpirase" din interiorul Kremlinuluo: doar 25% din populația rusă mai sisține fățiș continiarea războiului, 55% susținând o negociere pentru pace, însa în contimiare 74% dintre rusi susțin Armata (asta e o veste bună pentru Șoigu, care ușor-ușor devine adeversarul lui Putin în lupta Armată-FSB).
- Germania. Cancelarul Scholz a declarat săptămâna trecută că "negocierile de pace se vor face DOAR în termenii acceptați de Ucraina". Preșesintele Macron a spus ieri că ar trebui să oferim (noi, vestul) garanții rusiei.
- Donetsk. Pentru că m-ar bloca facebook, nu pun poze cu ceea ce au făcut rușii, însă au spănzü rat 5 civili pe care i-au considerat trădători, agățând de gâtul lor pancarte cu mesaje de amenințare pentru cei ce vor colabora cu ucrainenii. Așa ceva am mai văzut în WW2, făcut de ruși, naz|ști și de Klan împotriva populației de culoare din America.
- Voi încerca să updatez ajutorul vestic în următoarele zile, însă ceea ce e important de reținut și de la Ministeriala NATO din București și din toate cererile Ucrainei, este că e nevoie de Generatoare pe benzină (poate chiar și mototină), încălzitoare pe motorină și în general aparatură civilă care să ajute milioanele de ucraineni să treacă iarna.
----
Putin încearcă să câștige timp. "Generalul Iarnă" nu este de data asta de partea lui, Ucraina nu va "îngheța" conflictul, ba chiar sunt indicii că vor porni în iarnă noi contraofensive, mai alea pe axa Sud și la est de Nipru.
Moralul și echiparea rușilor este una în continiare cu mari probleme. Există surse care confirmă dezertarea a mii de ruși mobilizați, chiar în interiorul rusiei din cauza lipsei minimelor condiții necesare intrării într-un război.
Atacurile asupra infrastructurii civile, pentru a demoraliza populația și pentru a pune presiune pe guvernul Zelensky este din manualul WW2 folosit de Hitler în London Blitz, iar istoria ne-a demomstrat că populația Marii Britanii nu doar că nu a cetat, ci a fost și mai întârjită. Cel mai probabil la fel se va întâmpla cu populația Ucrainei. Este un nou eșec strategic al Kremlinului și a lui Putin.
Voi reveni îm aceste zile cu un update legat de campanoa "Generatoare de Speranță" prin care încerc să coagulez susținere prim care să ajutăm poporul ucrainean. Am disuctat cu furnizori, am găsit soluții de cumpărare, inclusiv prin donații, voo reveni cu detalii.
Sunt în România pentru o scurtă perioadă de timp, mă întorc săptămâna asta în Ucraina pentru a duce o mașină donată de un moldovean de peste Prut. Ion, îți mulțumesc pentru donația ta și pentru ceea ce încerci să faci în continuare pentru Ucraina. Ion este un cetățean moldovean, care înțelege, trăind în Republica Moldova, că fără susținerea Ucrainei, Moldova este următoarea pe listă.
Statul declarat sponsor al ter0rismului, rusia, trebuie învins pe front, Ucraina susținită să căștige acest război care direct sau indirect ne-a schimbat viața tuturor (de la escaladarea scumpirilor, la polirarea societățiilor, la radicalizare, la foamete în unele părți ale globului etc) și asta cât se poate de repede.
Suntem norocoși sub umbrela NATO și UE că ne putem pregăti în pace de sărbători. Din păcate, zeci de milioane de oameni ca mine și ca tine, cu familii, prieteni, o viață normală până în 24 februarie, nu au posibilitatea asta. Ceea ce România a făcut, prin ONG-uri ca ale Prințesei Brianna Thea Caradja , Efor a lui Sorin Ionita , mii de cetățeni care au donat campaniilor mele umanitare, cetățeni ca Gabor Petru , Cristian-Mihai Dide și alții, mii și mii de anonimi care au primit ucraineni în casele lor, este o dovadă că avem capacitatea de compasiune, solidaritate și că putem să ne ridicăm de pe canapea atunci când situația o cere.
Mulțumită lor și vouă, mii și mii, poate zeci de mii de oameni au avut și au ce mânca și poate nu vor muri de frig la iarnă! Mă înclin! Nu e încă gata, așa că, comtinuăm!
P.S. îmi cer scuze pentru eventualele greșeli de scriere. Oboseala, îmi scriu singur textele, nu am un proof reader (cine ar sta la astfel de ore după mine) și abia acum am găsit timpul să scriu. Sper totuși că se înțelege ce vreau să zic.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro