Radu Hossu prezintă situația la zi a războiului din Ucraina

Radu Hossu prezintă situația la zi a războiului din Ucraina

Radu Hossu prezintă pe contul său de Facebook, facebook.com/RaduHossuL, situația la zi a războiului din Ucraina.

Rezumatul de noapte (07.02 ora 05:10) - Bakhmut:
1. Situație generală: Bakhmutul este de peste 7 luni de zile asaltat. El făcea parte din planul original al invaziei, fiind localizat brațul sudic al cleștelui Popasna-Lyman.
După cucerirea Popasnei, la 1 august (ca să vă dați seama de când rezistă) rușii au început un asalt masiv asupra Bakhmutului. Orașul ce înainte de război avea o populație de 70.000 majoritar vorbitoare de limba rusă, a ajuns astăzi epicentrul războiului. O ruină. Cu aproximativ 5-7.000 civili rămași în ea.
După căderea Soledarului - nord-estul orașului, pe 16 ianuarie și concomitent a Klischiivka la sud, undeva la o săptămână distanță. După ve Gherasimov a primit ordin să cucerească Donbasul pâna la finalul lui martie, situația Bakhmutului a devenit din ce în ce mai dramatică. De ce? rușii au trimis extrem de multe trupe în zonă. Se estimează la peste 100.000.
Reamintesc că personal am scris undeva în decembrie că Bakhmutul nu va cădea. De ce? Nu avea logică. Bakhmutul nu are vreo importanță strategică în acest moment, căci pentru a cuceri Donabsul trebuie să cucerești fortăreața Sloviansk-Kramatorsk.
Personal am fost în Bakhmut de 3 ori până acum: în octombrie, sub baraje de artilerie, am dus ajutoare umanitare centrului de colectare de acolo alături de Misha. Am revenit în noiembrie când am extras doi civili din oraș și când am fost bombardați la intrare, la ieșire și cu obuze și cu mortiere și cu bombe incendiare. Iar a treia oară a fost când am dus mașina de pompieri acum la finalul lui ianuarie, când deja intensitatea luptelor era la maximum posibil.
Mii de oameni au avut parte de o viață mai bună cu ajutorul vostru, din donațiile voastre. Poate pentru unii, ultimele clipe ale vieții lor s-au petrecut sub o pătură cumpărată din donațiile voastre, după ce au mâncat mâncare caldă cumpărată din aceleași donații. Undeva într-o casă fără beci, lovită de un obuz de mortieră rusesc, îndeajuns încât să prăvălească zidurile peste ei. Aceasta este realitatea cruntă a războiului început de rusia.
Însă și dacă doar atât au făcut donațiile voastre (vă asigur că mai mult de atât - pe unii ajutându-i,să supraviețuiască până la extracția de acolo), tot ați pus umărul la ceva extrem de valoros. Mult peste valoarea banilor. La demnitatea unor oameni.
2. Situația actuală:
După cum am încercat să arăt pe hartă, principala rută de aprovizionare, pe care am intrat și eu de 2 ori, T0506 (desenat pe hartă cu roșu) este sub controlul de foc al rușilor. Asta înseamnă că cel mai probabil nu mai este folosită pentru aprovizionarea trupelor ucrainene din zonă.
Ce este folosit, este drumul pe care am dus mașina de pompieri, O0506 care este mult mai sigur (ne raportăm la drumuri de război, în raza artileriei inamice - desenat cu albastru) până la intrare în Bakhmut. M03 - care vine dinspre Sloviansk nici nu l-am mai arătat, rușii fiind aproape de intersecția cu intrarea în oraș, deci este total inutilizabil.
rușii au avansat din nord-est, est și sud-est. Au intrat cu ajutorul Wagner prin nord-est în zonele rezidențiale, unde sunt țintuiți de 3 zile și decimați acolo.
La est de Bakhmut, sunt dealuri bine fortificate de ucraineni, care lovesc peste oraș, în locațiile rușilor. Când am fost eu în oraș în ianuarie, bombardamentele erau atât de dese încât rareori aveai câteva secunde de liniște totală. Elicopterele și avioanele ucrainene loveau pozițiile rusești. Cel mai probabil și acum e la fel.
3. Zombieland:
Din sursele mele directe, din relatările altor soldați din Bakhmut, a celor din tranșee. A celor care apărau localitățile învecinate, reiese un numitor comun: rușii atacă în valuri inimaginabile. Trec peste cadavrele colegilor în încercarea de a înainta și 30 de metri. Relatările sunt înfiorătoare, de parcă sunt infiniți și fără niciun fel de respect față de viața lor.
De multe ori nu apucă logistica ucraineană să aducă la timp gloanțele, nu apucă să se răcească țevile mitralierelor și iarăși începe un nou val de atac rusesc. Pierderile ucrainenilor sunt cu siguranță mari, însă ale rușilor sunt exagerate și nejustificate. Bakhmut nu este o bătălie logică din punct de vedere militar, pentru rusia. A devenit un simbol al rezistenței Ucrainei și el va rămâne așa, la fel cum a fost Mariupol. Prin urmare, Ucraina are de ce să țină de el. rusia în schimb nu are nicio logică să-l cucerească prin pierderi infinit mai mari decât ale Armatei Ucrainene.
4. Ce poate să urmeze?
Scenariul A. Această săptămână este crucială pentru Bakhmut. Dacă până Duminică rușii nu ajung până la râul Bakhmutovka (desenat pe hartă cu linie întreruptă) de la nord la sud, atunci șansele ca ei să cucerească direct Bakhmutul sunt aproape de zero.
Cel mai probabil e să renunțe la varianta asta, într-un asemenea scenariu și să urmărească cucerirea Ivanivske la sud, Krasna Hora la nord (sau localitățile dintre Krasna Hora și Bakhmut) și să încerce o încercuire operațională (adică interzicerea accesului pe toate drumurile în și dinspre Bakhmut).
Dacă nici această variantă nu le reușește până duminică, Bakhmutul rezistă.
Scenariul B. Până duminică rușii ajung la râul Bakhmutovka, reușesc ori o încercuire operațională, ori să treacă râul, moment în care ucrainenii sunt lăsați cu o singură variantă:
- dacă sunt încercuiți operațional, să se retragă prin câmpuri, sub un rist uriaș, în direcția indicată de mine cu săgeata albă pe hartă.
- dacă rușii trec râul și le pun în pericol trupele din centrul orașului, să se retragă pe O0506 spre Chasiv Yar, dar asta numai după ce vor continua să-i toace masiv pe ruși, până în apropierea variantei de mai sus.
5. Epilog:
De ce este important Bakhmut?
Am atins pe scurt: pentru Ucraineni este un simbol al rezistenței. Ei, cei care luptă acolo, majoritatea dintre ei nu vor să-l părăsească. pentru ruși e o luptă de neînțeles, pentru un oraș care e adevărat că e un nod logistic important, însă nu schimbă soarta războiului cu nimic în beneficiul rușilor.
Ucrainenii îi fixează pe ruși acolo și practic îi decimează. Ofensiva anunțată de ruși a început deja cu noii mobilizați pe tot frontul de est, de la Svatove până în frontul de sud, la Vuledar. Însă majoritatea trupelor sunt masate în zona Bakhmutului, ceea ce îi face să aibă pierderi însemnate, pe lângă cele din Bakhmut, și pe celelalte fronturi, chiar dacă în zona Kreminnei au reușit un avans important.
Bakhmutul, dacă rezistă săptămâna asta, îi va forța mai tare pe ruși, le va genera pierderi și mai mari. Lupta va fi infinit mai costisitoare decât potențialul câștig și va pava drumul ucrainenilor pentru ceea ce probabil plănuiesc de mult timp pentru primăvară, dacă nu chiar acum în februarie - un prim val de atacuri localizate, penetrări în liniile defensive rusești, slăbite de ceea ce am tot repetat mai sus.
----
Din punct de vedere militar, Bakhmut este deja o victorie pentru ucraineni. Din punct de vedere uman, este un Iad. Însă războaiele se câștigă nu doar cu inima, ci și cu creierul. Iar ambele sunt de partea ucrainenilor.
Știu că fost o postare lungă, însă am vrut să acopăr subiectul din cât mai multe aspecte și tare mi-aș dori să ajungă la cât mai multă lume, pentru că este extrem de multă propagandă moscovită în România (și nu numai) legat de această bătălie, care cu siguranță va rămâne în istorie. Și alături de ea și voi.
Cei care ați oferit ajutor "Din partea românilor, cu dragoste"!


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?