Radu Magdin: PNL şi USR PLUS sunt, mai mult decât înainte, condamnate să guverneze împreună

Radu Magdin: PNL şi USR PLUS sunt, mai mult decât înainte, condamnate să guverneze împreună

Analistul politic Radu Magdin afirmă că PNL şi USR PLUS sunt, chiar mai mult decât înainte, condamnate să guverneze împreună şi să găsească un echilibru în formula guvernamentală pentru a trece ţara printr-o criză "deloc uşoară".

"Rezultatul alegerilor este o combinaţie de previzibil şi imprevizibil. Pe de-o parte, s-au schimbat puţine legate de componenţa viitoarei guvernări: PNL şi USR PLUS sunt, chiar mai mult decât înainte, condamnate să guverneze împreună şi să găsească un echilibru în formula guvernamentală pentru a trece ţara printr-o criză deloc uşoară. Pe de altă parte, am avut surpriză după surpriză în legătură cu scorul partidelor. Puţini se aşteptau ca PNL să nu aibă un rezultat peste PSD, dar am văzut o victorie la puncte clară a social-democraţilor. Puţini se aşteptau ca Pro România să nu intre în Parlament, mai ales că este un partid cu doi foşti prim-miniştri - iată că s-a întâmplat. PMP a performat poate mai bine decât era aşteptat, dar încă se zbate la limita pragului electoral. Poate cel mai important, avem un partid nou în Parlament, AUR, căruia i se lipesc tot felul de etichete pentru că este atât de puţin cunoscut publicului larg", a declarat Magdin, luni, pentru AGERPRES.


Referindu-se la rezultatul obţinut de AUR în alegeri, Radu Magdin spune că această formaţiune pare că "a apărut de nicăieri", având o "evoluţie galopantă".

"Aş numi rezultatul AUR evoluţie galopantă - pare că partidul a apărut de nicăieri. După un rezultat slab la locale, a explodat la parlamentare. Deja vedem analiza declaraţiilor liderilor acestuia (sau a celor care au candidat pentru Parlament), iar unele dau motive serioase de îngrijorare. Să sperăm că, după ani în care scăpasem de această problemă, nu ne-am pricopsit în aceste alegeri cu un partid de extremă dreaptă. Este datoria liderilor acestui partid să-şi arate apartenenţa la valorile democratice şi distanţa faţă de episoade de condamnat ale istoriei noastre. AUR va fi privit cu foarte multă atenţie atât în ţară, cât şi dinspre partenerii noştri europeni şi americani. Vom vedea dacă partidul este mai mult decât o pată de culoare sau dacă poate aduce contribuţii legislative solide în viitorul Parlament", susţine Magdin.

În opinia analistului, viitoarea coaliţie de guvernare va fi în jurul PNL şi USR PLUS, "incluzând cel mai probabil şi UDMR".

"Vom şti mai mult pe măsură ce se va confirma statutul parlamentar sau neparlamentar al PMP. Cert este că liderii PNL şi USR PLUS vor să treacă foarte repede de la discuţia despre un rezultat sub aşteptări la demararea publică a negocierilor privind viitoarea guvernare. Nu va fi uşoară armonizarea în interiorul viitoarei coaliţii, pentru că sunt diferenţe majore, nu atât de politici, cât mai ales de abordare, între PNL şi USR PLUS. Totuşi, partidele vor avea de gestionat criza sanitară şi economică: orice criză internă, orice dramă între parteneri va fi secundară ca importanţă în raport cu problemele guvernării. Alegeri nu vor fi prea curând, aşa că sunt premise ca atenţia să nu fie prea mult distrasă de fricţiunile politice de zi cu zi", a încheiat Radu Magdin. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /