Radu Nicolau: Cine a vrut ca toată lumea să se înfioare și să tremure in fața imaginilor șocante de la Washington?

Radu Nicolau: Cine a vrut ca toată lumea să se înfioare și să tremure in fața imaginilor șocante de la Washington?

Sunt curios dacă vom afla cu adevărat ce s-a întâmplat azi la Washington.Ce se vede din fotoliu, la TV, arată a tentativă de lovitură de stat. Oare așa să fie?Din clipa în care Pence a spus că nu se opune rezulatului alegerilor, jocul era încheiat și Biden cel de-al 46-lea președinte americant.

Sigur, ca orice măscărici, Donald Trump nu putea să accepte asta fără să facă un mic show, dar nu cred că vroia cu adevărat să de o lovitură de stat. Cu ce să o dea, cu Twitter-ul? Fără armată, poliție, Garda Națională sau orice altă structură de forță, e limpede că șansele unei acțiuni în fortă sunt zero. Din toate filmulețele și pozele pe care le-am văzut, pare că un grup de exaltați, unii cu costume excentrice sau bărbi nepieptănate, au năvălit în Capitoliu și apoi s-au plimbat înăuntru cam ca la muzeu, tăcuți, destul de respectuoși, cu selfie-uri în aulă, cu poze cu satuile din hol și cam atât. Fără violență, fără birouri ale democraților vandalizate, fără vreo țintă clară sau vreun plan de a-l proclama pe Trump împăratul SUA, a comentat pe Facebook evenimentele din America Radu Nicolau, fost realizator tv în TVR și Tele 7 ABC.

ANALIZA LUI RADU NICOLAU:

Pe înserat, clădirea Capitoliului era deja goală, fără nici un demonstrant.Și totuși cum a fost posibil ca protestatarii să intre în Capitoliu, în condițiile în care se știa că vor veni mulți manifestanți și că nu vor veni cu floricele si cântece de bucurie. Chiar așa slabă să fie securitatea uneia din cele mai importante instituții ale Americii? Sigur că după ce noi, românii, de 31 ani am tot văzut și trăit pe viu acțiunile unor manipulări și agitatori profesioniști, avem un ochi puțin mai critic când ne uităm la ce s-a întâmplat în Capitoliu; de exemplu nu am văzut manifestări de ură și revoltă, distrugeri, cocktailuri Molotov și toată recuzita tradițională a unei lovituri de stat autentice. Nu tu o Proclamație, nici o listă de revendicări, nimic. Și atunci mă întreb, cine i-a agitat pe protestatari ca să intre în cladire, așa, fără nici un scop? Cine a vrut ca toată lumea să se înfioare și să tremure in fața imaginilor șocante de la Washington? Cine a vrut ca toată lumea să spună că așa ceva este inacceptabil și condamnabil? Trump? Nu cred; Trump nu câstigă nimic, ba chiar a pierdut irevocabil orice susținere a GOP și orice șansă să candideze peste 4 ani împotriva lui Biden sau Kamala și si-a trântit un rahat mare și urât mirositor pe președinția lui prin contestarea rezultatului alegerilor. Oricât ar fi Trump de bufon, măscărici și megaloman, nu e prost.Singurii care câștigă de pe urma imaginii democrației americane asediate de hoardele de protestatari, sunt doar rușii, chinezii și al-Qaida, dar ultimii ies din discuție pt.că nu s-a detonat nici un protestar înăuntrul Capitolilului. În schimb, Putin jubilează, Xi își freacă mâinile de bucurie și probabil că amândoi se hlizesc și își dau coate că democrația a mai primit o grea lovitură de imagine.Sper ca oficialii americani să aibe totuși luciditatea să încerce să afle cu adevărat ce s-a întâmplat și să refacă filmul evenimentelor de azi, ca să afle cum și cine a fost în spatele acestei manipulări. Sigur, Trump și tweet-urile lui idioate au fost inițiatorul, dar cine a aprins scânteia?P.S. – mă gândesc cum af fi arătat Capitoliul dacă manifestanții care au năvalit în clădire erau Antifa sau BLM; nu cred că mai rămânea vreo statuie ne-dărâmată și întreagă, vreun tablou ne-sfâșiat și probabil că show-ul s-ar fi terminat pe înserat cu imaginea Capitoliului în flăcări, profilată pe cerul întunecat.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria