Rădulescu (BT): Comportamentul populației și firmelor este mai echilibrat; economia nu prezintă semne de supraîncălzire

Economia României nu prezintă semne de supraîncălzire în următoarele trimestre și, în absența unor șocuri externe, poate să evolueze pozitiv în următoarea perioadă, comportamentul de consum al populației și cel de investiții al companiilor fiind mult mai echilibrate decât în anii de boom, susține economistul-șef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu.

"Au fost aproape șase ani de ajustare în România. Abia din 2015 începem să fim mai optimiști. Asistăm la un comportament preventiv atât din partea firmelor cât și a populației, rata de economisire a ajuns la maxime istorice, comportamentul la nivel de consum și de investiții este mai echilibrat. De aceea, în absența unor șocuri externe, mă aștept ca economia României să meargă bine", a explicat, joi, Rădulescu în cadrul unei conferințe pe teme economice.

El a subliniat faptul că, doar în ultima lună a anului trecut, economiile populației și firmelor au crescut cu 15 miliarde de lei, iar raportul credite/depozite a ajuns la minimul istoric de 86%, ceea ce arată faptul că în economie există exces de finanțare. Dar, având în vedere că apetitul de consum și de investiții rămâne prudent, "nu putem vorbi de supraîncălzire în următoarele trimestre", a mai spus Rădulescu.

Potrivit acestuia, 2016 este al treilea an dintr-un nou ciclu al economiei românești, care vine după 2015 care a fost cel mai bun an de după criză. "Sunt premise bune pentru economiei României pe termen scurt și mediu, însă trebuie să continuăm reformele structurale", subliniază economistul Băncii Transilvania.

Pe de altă parte, Rădulescu pledează pentru diversificarea surselor de finanțare prin dezvoltarea pieței acțiunilor, pe modelul pieței titlurilor de stat care s-a dezvoltat foarte mult și a culminat cu includerea obligațiunilor românești în indicele JP Morgan.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Orban chiar este un om modest. Două momente

2 Document / Trebuie să fii idiot să crezi așa ceva! Cum ar fi ajuns înregistrarea compromițătoare cu foștii procu…

3 Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

4 Info / Guvernul va schimba vineri 8 prefecți

5 HOPA! Angajații din spitale care primesc șpaga ar putea rămâne fără contracte de muncă. Ministrul Sănătății an…

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai rapidă mașină din lume e aproape gata