Rafila: De Paște, românii să stea acasă sau să călătorească în țară. Sper să nu avem „zone roșii”. Ar trebui program limitat la mall-uri

Rafila: De Paște, românii să stea acasă sau să călătorească în țară. Sper să nu avem „zone roșii”. Ar trebui program limitat la mall-uri

Președintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, le recomandă românilor ca de Paște să rămână acasă sau să călătorească în țară pentru a limita răspândirea coronavirului, el spunând că speră ca până atunci să nu apară "zone roșii”, ca în Italia. De asemenea, medicul crede că ar trebui limitat programul mall-urilor.

"(De Paște, oamenii să stea - n.red.) acasă sau în țară. Să sperăm că până atunci nu vom avea zone roșii ca italienii. Meciurile nu mai au spectatori. Să evităm aglomerațiile, iar manifestările de până la 1.000 de oameni trebuie avizate de DSP-uri și acolo trebuie să fie un spațiu suficient încât să nu stea foarte apropiați și să oferi condiții pentru ca persoanele să fie în siguranță. Restaurantele în Italia au rămas deschise, dar cu păstrarea unui spațiu de siguranță la masă”, a declarat Rafila pentru Mediafax.

În cea ce privește mall-urile, președintele Societăţii Române de Microbiologie spune că ar trebui un program limitat.

"Sigur nu poți interzice accesul la cumpărături. (...) Aici cred că se pot lua măsuri de limitare a activității, eficiente și pentru sănătatea publică”, a afirmat Alexandru Rafila.

De asemenea, el spune că oamenii trebuie să renunțe la deplasări pe termen lung

"Eu cred că trebuie să luăm o decizie despre cum ne comportăm acasă, la locul de muncă, măsuri igienice. E foarte ușor de spus, e foarte greu de aplicat. Involuntar, în decurs de un minut ne atingem fața. Mâinile trebuie să fie curate și dezinfectate, săpun și dezinfectanți pe bază de alcool pe suprafețe”, a adăugat medicul.

Până la acest moment, în România au fost confirmate 15 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus - în București și în 8 județe, fiind vorba despre persoane venite din Italia sau care au intrat în contact cu aceștia. Cinci dintre pacienți s-au vindecat și sunt în continuare spitalizați 10 oameni. Sunt în carantină 27 de persoane, iar alți 11.198 sunt izolate acasă. De la ora 12.00 s-au suspendat toate cursele aeriene către și dinspre Italia. De asemenea, cetățenii români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre. La ora 16.00 are loc nouă reuniune a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, unde cel mai probabil se va decide închiderea școlilor.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

2 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

3 Așa o fi?

4 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!

5 Citiți asta! / Un caz-școală de Mafie politico-judiciară!