Rafila, despre organizarea alegerilor în septembrie: Dacă nu se întâmplă o schimbare importantă în următoarele săptămâni, mai degrabă nu

Rafila, despre organizarea alegerilor în septembrie: Dacă nu se întâmplă o schimbare importantă în următoarele săptămâni, mai degrabă nu

Reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că alegerile locale pot avea loc în luna septembrie, aşa cum a fost stabilit, însă numai în condiţiile în care în România infectările cu coronavirus vor fi ţinute sub control şi dacă populaţia va respecta toate recomandările.

”Dacă noi reuşim până în luna septembrie, la jumătatea lunii septembrie, să ţinem lucrurile acestea sub control, să reducem numărul de cazuri, să scădem acea rată de transmitere sub 1 ca să existe o scădere sustenabilă, sigur, alegerile pot avea loc fără niciun fel de problemă cu nişte măsuri a de protecţie a celor care sunt în secţiile de vot. Gândiţi-vă că discutăm de peste 200.000 de persoane care sunt în secţiile respective. Înţeleg că sunt peste 18.000 de secţii de vot, iar dacă punem o medie de 10 persoane, cred că ducem undeva spre 200.000. Şi accesul alegătorilor poate fi şi el controlat încât să evite aglomeraţia”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24, vineri seara, citat de News.ro .

Intrebat dacă alegerile locale vor putea avea loc în condiţiile în care se menţine numărul de infectări cu COVID – 19 la 1.000 pe zi, Rafila a explicat că depinde foarte mult de trendul de la acel moment.

”Dacă avem 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă de creştere susţinută, cum este cea de acum, răspunsul este nu, dacă am 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă lungă de scădere, adică să zicem că ajungem la nişte cifre foarte importante şi lucrurile merg rapid în jos datorită responsabilităţii populaţiei şi măsurilor pe care le ia Guvernul, atunci putem să ne punem problema că se organizează. Deci depinde nu numai de cifra în sine, ci depinde foarte mult trendul în mijlocul căruia ne aflăm”, a declarat Rafila.

Alexandru Rafila a adăugat că, dacă în următoarele săptămâni nu se întâmplă o schimbare importantă în atitudinea oamenilor, alegerile nu vor putea avea loc.

”Mie mi-e foarte greu să cred că dacă nu se întâmplă o schimbare importantă în următoarele săptămâni, două – trei săptămâni maxim, o schimbare importantă în abordare şi comportament, mi-e greu să cred că trendul va putea fi inversat şi alegerile pot avea loc la data de 27 (septembrie – n.r.). Deci mai degrabă, nu”, a mai precizat Rafila.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria