Rafila: Nu mai văd urgenţa certificatului verde; sper ca valul 5 să se încheie peste câteva săptămâni

Rafila: Nu mai văd urgenţa certificatului verde; sper ca valul 5 să se încheie peste câteva săptămâni

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că în acest moment nu mai vede necesară urgenţa certificatului verde, şi pentru faptul că în câteva săptămâni speră să se încheie valul 5 al pandemiei de COVID-19.

"În acest moment nu mai văd urgenţa certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (...) oricum presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă, care va mai însemna câteva săptămâni, şi eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper ca până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie...", a afirmat Alexandru Rafila, la Digi24.

El a spus că "protecţia împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică în acest moment faţă de această variantă, faţă de variantele anterioare", dar că recomandă "cu tărie în continuare vaccinarea", deoarece proporţia de cazuri grave şi de decese este mult mai mare la nevaccinaţi decât în rândul celor imunizaţi.

În opinia ministrului Sănătăţii, certificatul verde ar fi fost necesar înainte de valul 4, dar pentru asta era nevoie şi de o decizie asumată politic, care n-a fost luată.

"Certificatul verde nu este victima politicului, este până la urmă o chestiune care nu a fost asumată politic. Despre asta discutăm. Mie lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost încercarea asta de pasare permanentă a responsabilităţii, cine e de vină de această situaţie legată de neadoptarea unei forme a certificatului acesta verde sau a certificatului COVID", a menţionat Rafila. AGERPRES/ (A-Marius Septimiu Avram, editor: Antonia Niţă, editor online: Andreea Preda)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina