Raluca Prună: Aș fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre veniturile salariale ale magistraților

Raluca Prună: Aș fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre veniturile salariale ale magistraților

Ministrul Justiției, Raluca Prună, consideră că "Memorandumul privind justiția" întocmit de asociațiile profesionale este "o repetiție a unor probleme recurente" și spune că și-ar fi dorit ca în document să se facă referire la teme precum salariile magistraților, efectele discreționare ale legii penale și ridicarea imunității.

"Câteva cuvinte despre protestele în magistratură. Nu e limba 'tehnocrată' cea în care scriu, ci a responsabilității, plus a bunului simț (common sense) și a unei expertize în materie pe care nu o împart cu niciun politician vocal de azi. Memorandumul este în genere o repetiție a unor probleme recurente. De 20 ani încoace: în 2000 eram aproape singură când mă ocupam de subiect. Mă bucur că acum avem un număr oarecum decent de magistrați tăcuți atunci... Vremuri grele până în 2004, nu pentru orice...", a scris Raluca Prună miercuri pe Facebook .

Ea arată că se poate vorbi de salarii nedemne în magistratură doar în comparație cu state membre de top din Uniunea Europeană, însă nu și raportat la alte categorii profesionale din țară — medici, profesori sau posturi de nivel înalt din aparatul administrativ central.

"Salarii nedemne azi? Poate că da. Dacă ne raportăm în mod absolut la state membre de top. Irlanda e exemplul preferat. Discutabile salarii sub aspectul raportării la medici, profesori sau cele mai multe funcții de top din aparatul administrativ central. De aproximativ 1 la 6, alături de Bielorusia și Rusia (apud CEDO). În Irlanda suntem la 1 la 2", mai scrie Prună.

Ministrul precizează, în privința salariilor din magistratură, că acestora li se adaugă și alte venituri.

"Aș fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura și grefieri chirii sine die (600 euro lunar în București, de exemplu). Chiar și pentru magistrați pensionari acum trecuți în avocatură — never mind venitul din avocatură. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toți cei detașați din altă localitate (inclusiv membrii CSM). Toate acestea sunt posibile pe temeiul forțării unor legi neriguros redactate. Care nu sunt impecabile, recunosc. Vezi toate guvernele până la acesta", explică ea.

O altă temă despre care Raluca Prună spune că ar fi vrut-o abordată în Memorandum se referă la efectele discreționare ale legii penale: "imunități și ridicarea lor diferită în cazuri similare, pe limba celor necomplicați. Descumpănitor, pentru cetățeni...".

Ministrul Justiției menționează că a primit sugestii referitoare la eliminarea banilor pentru chirie și creșterea salariilor în magistratură.

"De la topul CSM: să tai chiriile și să dau salarii mai mari. Nu am acceptat acest troc, care ar scoate cu mâna Executivului această grandoare fiscal inconștientă și nesustenabilă a predecesorilor, cu mentalități nealterate de infuzii occidentale la care ne place să raportăm. Când și dacă ne convine. Aș putea discuta tăierea chiriilor numai dacă CSM se pronunță prin vot covârșitor, exact ca pe aplicarea OUG 20, pe lipsa de oportunitate a menținerii chiriei sine die. La magistrați și grefieri — în cuantum identic. Privilegii date prin lege, nu a Guvernului tehnocrat, ci a celor mai mândri că sunt români și care — în acest ritm — îi vor lăsa pe români desculți și fără pensii cât de curând", mai explică ea.

Raluca Prună anunță că vineri, 23 septembrie, este invitată de CSM la o discuție cu magistrații.

"Voi explica în detaliu care e viziunea sustenabilă a Ministerului Justiției. Nepopulistă și realistă. În rest, înțeleg fervoarea candidaților la CSM, cu atât mai vocali, cu cât sunt lideri de asociații și candidați la CSM. Aș mai aștepta ca sutele de magistrați care mi-au scris în bilateral să facă public pasul înainte. Istoria care s-a scris fără voi și pentru voi în 2004 nu se mai poate repeta", adaugă ministrul Justiției.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...