Rămășițele prințului Grigori Potiomkin, unul dintre amanții Ecaterinei cea Mare, au fost „evacuate” din Herson

Rămășițele prințului Grigori Potiomkin, unul dintre amanții Ecaterinei cea Mare, au fost „evacuate” din Herson

Autoritățile instalate de Moscova în Herson au demontat monumentul prințului Grigori Potiomkin și au dezgropat rămășițele acestuia din Catedrala Sfânta Ecaterina din Herson pentru a le transfera cel mai probabil pe teritoriul Rusiei, relatează presa internațională.

Colaj cu prințul Potiomkin și împărăteasa Ecaterina a II-a FOTO ru.wikipedia.org

O publicație din Herson a publicat acum câteva zile un piedestal gol pe locul în care se afla monumentul lui Grigori Potiomkin înainte de ocuparea orașului de către armata rusă.

De asemenea, potrivit unor publicații independente din Rusia, Moscova a trimis o comisie specială la Catedrala Sfânta Ecaterina din Herson pentru a scoate de acolo rămășițele acestui prinț cunoscut pentru faptul că era unul dintre amanții împărătesei Ecaterina cea Mare a Rusiei.

Vladimir Saldo, omul numit de Moscova la conducerea regiunii Herson, a declarat că oasele prințului Potiomkin au fost dezgropate din motive de securitate. „Am dus rămășițele prințului pe malul stâng al râului (Nipru, n. red.). Le vom readuce, atât rămășițele, cât și toate relicvele, acolo unde le este locul”, a declarat el pentru un post local de televiziune.

Această informație apare în contextul în care Rusia organizează așa-zise evacuări de civili din orașul Herson, situat pe malul drept al râului Nipru, în alte regiuni pe care le ocupă în Ucraina.

În timp ce evacuează civili - deportează în versiunea Kievului -, armata rusă își întărește pozițiile din Herson, stabilind soldați în apartamentele rămase libere.

Grigori Potiomkin este considerat un erou național în Rusia. În momentul lansării invaziei din Ucraina, în februarie, Vladimir Putin a reamintit de acest favorit al Ecaterinei cea Mare care ar fi contribuit la fondarea orașelor Herson și Odesa și la împingerea frontierelor Imperiului Rus către Vest.

Un monument în cinstea lui Potiomkin a fost ridicat în Herson în 1836, la 45 de ani de la moartea sa, dar nu s-a mai știut nimic despre el după intrarea trupelor sovietice în oraș în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 2003, o copie a monumentului istoric a fost instalată în același loc.

Istoricul Simon Sebag Sebag Montefiore a declarat că Potiomkin ar fi „detestat naționalismul primitiv și crud al lui Putin”.

„Ce va face Putin cu rămășițele serenisimului prinț Potiomkin de Taurida? Preconizez o extravaganță imperială televizată cu Putin îngropându-l pe Potiomkin într-un mormânt nou din Moscova și promovând războiul”, a adăugat istoricul britanic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…