Ramona Ursu a vorbit cu „jandarmul lui Dragnea”. Sora lui este profesoară. Ce a spus despre incidentul de sâmbătă seara

Ramona Ursu a vorbit cu „jandarmul lui Dragnea”. Sora lui este profesoară. Ce a spus despre incidentul de sâmbătă seara

Jurnalista Ramona Ursu a resuit sa intre in contact cu jandarmul care a lovit cu pumnul mai multi protestatari in Piata Victoriei. Speriat, el a tinut sa precizeze ca „de foarte multe ori sunt cel cu calmul”.

Jandarmul se numeste Răducu Șerban si are 33 de ani, informeaza Ramona Ursu pe pagina sa de Facebook. El este originar din Padina, judetul Buzau. Jandarmul sustine ca nu a lovit „cu ura”.

„Nu-mi dau seama, in momentul acela trebuia sa indepartam oamenii care impingeau gardurile cu bratele. Nu am vrut sa aduc imaginea asta a Jandarmeriei, m-am uitat si eu pe imagini si nu arata bine. Doar ca sunt niste lovituri de oprire si atat, nu de a face rau cuiva, nu-s cu ura. Eram intr-un dispozitiv, nu stiu daca mai sunt filmat si in alta parte. Dar eu, de foarte multe ori sunt cel cu calmul, care incearca sa discute foarte mult cu cetateanul si incearca sa ii explice masurile noastre. Eu aveam informatii in casca ca s-a aruncat cu garduri in jandarmi. Nu sunt incepator, de un deceniu lucrez in Jandarmerie”, a declarat Raducu Serban.

Jandarmul a confirmat ca el este cel care apare protejandu-l pe Liviu Dragnea la intrarea in DNA.

„Nu am nicio legatura cu domnul Dragnea, nicio legatura, jur pe ce vreti dumneavoastra. Eram atunci langa el pentru ca eram de serviciu (explica poza de anul trecut, in care apare protejandu-l pe Liviu Dragnea la DNA). Daca eram de serviciu, ce trebuia sa fac? Nu trebuia sa fiu acolo?”, a mai spus jandarmul.

Postarea Ramonei Ursu:

„Am stat de vorbă câteva minute cu jandarmul pe care l-am văzut filmat cum loveşte în oameni la protestul de ieri din Bucureşti. Nu ştiu ce va face Jandarmeria, dar vă zic ce am reuşit eu să vorbesc cu acest jandarm şi ne mai lămurim noi apoi ce va fi cu ancheta internă. Îl cheamă Răducu Şerban, are 33 de ani, spune că lucrează de zece ani în Jandarmerie şi de loc e din comuna buzuiană Padina. Acum e într-o cercetare disciplinară, după incidentul de ieri.

Imediat după ce i-am spus cum mă numesc şi că-s jurnalist (explicându-i, apoi, că cel puţin la mine pe Facebook voi publica ceea ce discutăm), fără să apuc să-l întreb încă nimic, mi-a zis aşa: „Cred că nebun nu ştiu dacă mă puteţi considera. Am primit ordin să nu dau informaţii la presă şi nu pot mai multe să fac în momentul ăsta.”

I-am zis că nu-l consider nebun, nici nu spusesem aşa ceva, doar că aş vrea să ştiu ce s-a întâmplat acolo, pentru că nu eram de faţă şi am văzut un filmuleţ în care se vede cum loveşte în protestatari care nu erau violenţi. Iar explicaţia lui este asta: „Dacă vedeţi toate ordinele după care ne executăm activitatea şi toate tehnicile de intervenţie pe care noi le avem şi gradualitatea folosirii forţei, cred că o să vă daţi seama că, dacă nu mai puteam face faţă folosind forţa fizică, următorul pas era să folosim tot mijloacele corporale. După aceea, sunt mijloacele intermediare şi, după aceea, armele de foc. A fost următorul grad, din momentul în care în cordonul acela nu mai făceam faţă. Era spart cordonul şi am intervenit acolo unde erau probleme.”

L-am întrebat dacă pe el l-a lovit vreun protestatar sau dacă a fost insultat. Zice că nu, dar că, deşi niciun alt jandarm din jurul lui nu a procedat la fel ca el, din contră, l-au oprit atunci când a început să lovească în oameni, ar fi procedat „după manual”: „S-au auzit multe, dar nu pot spune că era ceva la adresa mea personal. Şi nici eu nu am identificat pe cineva care să execute acele lovituri de oprire. Erau lovituri de oprire în zona braţelor, în principal. Rămâneţi înapoi, rămâneţi pe loc înapoi!, atât, asta era scopul acelor lovituri. Pentru că nu mai făceam faţă fizic decât să împingem şi primisem ordin să nu se spargă barajul acolo. Sunt măsuri graduale şi, la momentul în care una dintre măsuri se dovedeşte a nu mai fi suficientă pentru a asigura ordinea publică, intervenim gradual cu alte tehnici care sunt în regulamentele noastre, în manualele profesionale ale jandarmilor.”

Apoi, fără să-l întreb ceva de Dragnea, ci doar de unde e el de loc (voiam să-mi confirm că e din Padina, aşa cum ştiam eu), jandarmul Răducu Şerban a ţinut să-mi spună că nu e din Teleorman şi că „nu am nicio legătură cu domnul Dragnea, nicio legătură, jur pe ce vreţi dumneavoastră. Eram atunci lângă el pentru că eram de serviciu (explica poza de anul trecut, în care apare protejându-l pe Liviu Dragnea la DNA). Dacă eram de serviciu, ce trebuia să fac? Nu trebuia să fiu acolo?” Apoi, da, mi-a confirmat şi că el e din Padina.

L-am mai întrebat dacă e sigur că, în afara acelor "lovituri de oprire", aşa cum spune el că a folosit la protestele de ieri, nu exista vreo altă modalitate de a interveni fără, totuşi, să lovească oameni. Nu ştiu dacă e sigur că asta a fost cea mai bună soluţie, el zice că nu a făcut-o cu ură sau cu vreun alt scop: „Nu-mi dau seama, în momentul acela trebuia să îndepărtăm oamenii care împingeau gardurile cu braţele. Nu am vrut să aduc imaginea asta a Jandarmeriei. M-am uitat şi eu pe imagini şi nu arată bine. Doar că sunt nişte lovituri de oprire şi atât, nu de a face rău cuiva, nu-s cu ură. Eram într-un dispozitiv, nu ştiu dacă mai sunt filmat şi în altă parte. Dar eu, de foarte multe ori sunt cel cu calmul, care încearcă să discute foarte mult cu cetăţeanul şi încearcă să îi explice măsurile noastre. Eu aveam informaţii în cască că s-a aruncat cu garduri în jandarmi. Nu sunt începător, de un deceniu lucrez în Jandarmerie.” Asta e interesant, dacă e aşa, anume că jandarmilor li s-a transmis că se aruncă cu garduri în ei. Eu nu ştiu să se fi întâmplat aşa ceva.

Acum, ce pot eu să vă mai spun e că, încă din prima discuţie telefonică de vreo zece minute pe care am avut-o cu el (pentru că am discutat de două ori), se vedea că e speriat. De patru ori m-a întrebat cum mă cheamă, s-a scuzat pentru asta şi mi-a explicat că nu se simte bine. Omeneşte, pot înţelege că nu se simte bine, dar, deocamdată, uitându-mă din nou la filmuleţul acela, la felul în care au reacţionat ceilalţi jandarmi, care l-au oprit pe Răducu Şerban din a mai lovi oameni, ce pot spune e că, dacă eşti jandarm şi te lasă nervii atunci când ai în faţa ta zeci de mii de oameni, poate nervoşi şi ei, dar care nu sunt violenţi, atunci nu prea ai ce căuta în uniforma asta. Dar vom vedea ce va mai zice şi Jandarmeria. Dacă şi când va mai zice ceva.

Pentru că am vrut să văd ce mai spun şi alţi oameni care l-ar putea cunoaşte pe jandarm, l-am sunat pe primarul din Padina, Ionel Chiriţă (PNL). L-am întrebat dacă îl cunoaşte, dacă îi ştie familia, ce fel de oameni sunt etc. Primarul zice că Răducu Şerban a plecat din localitate după ce a terminat acolo opt clase, a mers la liceu în Buzău şi, apoi, a făcut Academia. Ionel Chiriţă mai spune că Şerban a fost „un copil eminent”, dar că nu ştie prea multe despre activitatea lui de acum şi că speră că ce s-a întâmplat a fost doar „o întâmplare nefericită”.

Sora lui Răducu Şerban este profesoară în Padina. Şi cu dumneaei am vrut să discut puţin, dar tot ce mi-a spus a fost că nu vrea să amestece familia în asta şi că nu poate comenta. Ceea ce, desigur, e de înţeles.

Altfel, despre încrengăturile PSD din Padina şi din Buzău, în general, cu sau fără legătură cu ce am scris mai sus, vă mai povestesc altă dată.”Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fata lui Nuțu Cămătaru...

2 Află ce vechime în muncă ai cumulat şi dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie

3 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

4 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

5 ULTIMA ORĂ / Rusia ar ajunge până la granița cu România! / Cotidianul german BILD dezvăluie planurile lui Putin de…