Răniți, dar hotărâți să câștige războiul. Soldații ucraineni operează dronele de pe patul de spital. „Încă corectez focul de artilerie”

Răniți, dar hotărâți să câștige războiul. Soldații ucraineni operează dronele de pe patul de spital. „Încă corectez focul de artilerie”

Indiferent de obstacolele pe care le întâmpină, cât timp sunt în viață, operatorii de drone rămân pe poziții, conștinți de rolul lor critic în contraatac.

Soldații răniți participă, în continuare, la război FOTO Profimedia (arhivă)

Gennadiy este unul dintre soldații răniți pe câmpul de luptă, care a găsit o modalitate de a participa, în continuare, la mult așteptata contraofensivă a Ucrainei . Așezat într-o secție aglomerată dintr-o unitate medicală din Dnipro, comandantul își scoate telefonul mobil pe al cărui ecran apar, în mod neașteptat, imagini live cu câmpuri verzi și linii de copaci într-o nouă zonă a frontului.

El le-a povestit jurnaliștilor The Guardian că a fost rănit într-o lovitură de artilerie, în noaptea de 2 spre 3 iunie. Pe măsură ce atacurile Ucrainei asupra frontului de sud de Zaporojie s-au intensificat, bărbatul, în vârstă de 51 de ani, spune că, atunci când este necesar, urmărește ecranul telefonului pentru a ajuta soldații de la sol.

Încă lucrez, încă corectez focul de artilerie. Acesta nu este doar ca să pot urmări”, le-a arătat el, jurnaliștilor.

O serie de atacuri, în mai multe puncte de pe frontul de sud, din data de 5 iunie, sunt considerate a fi punctul de plecare al mult-așteptatei contraofensive a Ucrainei: un moment critic în războiul de aproape 16 luni, când Kievul trebuie să demonstreze că are o cale către victorie. Planul este înlăturarea invadatorilor ruși, folosind armele primite din Occident.

În urmă o lună am început să creștem intensitatea atacurilor noastre”, spune Gennadiy, descriind operațiunile în care se afla cu brigada 114 în jurul Novodarivka, un sat de pe frontul de sud, declarat eliberat, pe 4 iunie.

Soldații plătesc dronele din propriile salarii

Progresele au fost treptate, recunoaște veteranul rănit, spunând că soldații ucraineni au avut nevoie de 10 zile pentru a captura tranșeele rusești.

De ce a durat atât de mult să ocupăm acea poziție? Am vrut să ne minimizăm pierderile”, susține el.

În ultimele două săptămâni, unitățile și liderii ucraineni au anunțat capturarea unui număr mic de sate , în mare parte, pustii.

Există atacuri constante de la elicoptere, de trei sau patru ori pe zi”, spune el, descriind utilizarea, de către ruși, a elicopterelor de atac Ka-52 în și în jurul liniei frontului, admitând că sunt greu de doborât de la sol.

Spitalul din Dnipro este unul dintre multele locuri aflate adânc în spatele liniilor în care răniții, odată stabilizați, vin pentru îngrijiri suplimentare, dacă au nevoie. Surse locale spun că unitatea s-a umplut cu soldați răniți, în ultimele două săptămâni, pe măsură ce a început contraofensiva. Cu toate acestea, ucrainenii nu furnizează date concrete despre numărul victimelor.

Viking, în vârstă de 33 de ani, care stă într-un scaun cu rotile după ce a fost grav rănit de focul de mortar în sectorul de la nord de Luhansk al frontului, la începutul lunii iunie, a spus că tocmai „încercase să obțină piese de schimb” pentru o mașină pe care o folosea unitatea sa, în apropiere de prima linie, pentru a extrage răniții.

El s-a plâns că mașina fusese cumpărată cu doar două săptămâni mai devreme și trebuia deja reparată. Mai mult decât atât, armata Ucrainei este atât de lipsită de fonduri, încât piesele ajung să fie plătite chiar de soldați. La fel și în cazul dronelor.

Plătim până la 70% din salarii pentru a cumpăra drone”, a spus un operator de drone pe nume Shved, vorbind, în special, de noile drone de atac cu „vizualizare la prima persoană”.

De aceea folosești aceste drone ca pe un bombardier, nu ca un kamikaze, pentru că nu ai bani să le înlocuiești”, a adăugat un alt membru al echipajului.

Noile drone vor fi o parte critică a luptei care urmează, reprezentând o inovație.

„Este un război din secolul 21”, afirmă un soldat.

Contraatacul rămâne, deocamdată, în fazele preliminare, însă luptătorii sunt convinși că vor răzbi, într-un final.

Poate că nu este foarte evident pentru că nu ne mișcăm foarte repede, dar distrugem echipamente, tancuri, totul. Nu mă îndoiesc că îi vom învinge, dar nu știu dacă voi putea supraviețui până atunci”, a conchis un alt soldat ucrainean.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?