Răpită, tranșată și vândută pe bucăți: un an de la valul de minciuni despre adopția Sorinei Păsărin

Răpită, tranșată și vândută pe bucăți: un an de la valul de minciuni despre adopția Sorinei Păsărin

Zilele acestea se împlinește un an de la uriașul scandal orchestrat de PSD, Antena 3, dar și alte posturi de televiziune, și Sputnik în jurul adoptării, de către o familie de români din America, a unei fetițe de opt ani din Baia de Aramă.

Newsweek România  reamintește o parte din minciunile și dezinformările care au fost vehiculate în spațiul public după ce familia Păsărin - doi români stabiliți în SUA - a pornit demersurile pentru a o prelua pe fata de opt ani, Sorina, pe care o adoptaseră legal, de la asistenții maternali care o aveau în grijă. 

Unii ziariști și avocați, susținuți și preluați de posturile de televiziune, au sugerat că, de fapt, fata va fi folosită pentru experimente medicale. PSD a girat aceste minciuni, a întreținut suspiciunile și a transformat întreaga istorie într-un atac la adresa procurorilor, o nouă dovadă a “abuzurilor“ acestora.

Sputnik România, dar și jurnalistul Victor Ciutacu, au folosit-o ca probă a corupției SUA. Până și procurorul general de la acel moment, Bogdan Licu, a girat dezinformările, anunțând că a cerut anularea adopției: “Legea m-a obligat să nu fiu spectator. Sunt și eu tată“. Curtea de Apel Craiova a respins însă rapid apelul lui Licu. 

 

Iată cum prezenta Antena 3 cazul Sorinei Păsărin, potrivit transcrierii CNA: 

Titlu știre: CAZUL CARE A ÎNGROZIT ROMÂNIA, NOI IMAGINI; FETIȚA TÂRÂTĂ ȘI LUATĂ PE SUS DIN CASĂ.
Prezentatoare: Filmarea surprinde momentul în care fetița este luată pe sus și târâtă împotriva propriei voințe, din curte spre mașina care urma să o preia. La un moment dat, copila reușește să scape, însă este rapid prinsă din nou și bruscată.

(...)

Sinteza Zilei: Noi am vorbit până acum de mizeria de la Protecția Copilului Mehedinți și cum rapoartele
respective arătau o anumită stare de fapt și anume faptul că Sorina nu voia adopția, Sorina voia să rămână la familia din Mehedinți, din Baia de Aramă, că Sorina se opunea, că a făcut anxietate, că era într-o stare emoțională teribilă, că familia voia să adopte și cu toatea astea, într-un mod greu de înțeles, descopeream că, de fapt, Direcția pentru Protecția Copilului spune că aceasta trebuie să fie dată la adopție internațională. Problema este că se încalcă legea. 

Răzvan Savaliuc: Eu i-am văzut pe soții Secărin, mie mi se par niște persoane, până la proba contrarie, foarte dubioase. Eu nu am încredere în aceste persoane“.

Antena 3 a fost amendată de CNA cu 5.000 de lei pentru această serie de emisiuni. 

Călin Popescu Tăriceanu: “Eu, şi restul românilor, probabil, am asistat la un spectacol năucitor şi dureros implicând prezenţa unui procuror şi a mascaţilor la un caz de adopţie cu ceva probleme. Cu adevărat am ajuns republica procurorilor, nimeni nu mai poate tăgădui asta“. 

Viorica Dăncilă s-a adresat direct Ambasadei SUA, alimentând speculațiile că este o conspirație americană: “Am aprobat astăzi trimiterea unui mesaj către Ambasada SUA, cu dorința de a avea o strânsă colaborare în ceea ce privește situația Sorinei.

Împreună cu Marius Budăi, Ministrul Muncii, urmărim acomodarea fetiței la noul mediu și vrem să ne asigurăm că este în siguranță și că are parte de o bună îngrijire“.

Ecaterina Andronescu: „Este nepermis, au intrat în școală, au intrat în clasă, fetița s-a speriat, a intrat sub bancă, asemenea lucruri n-au ce căuta într-o societate normală și firească“. 

Iosefina Pascal, în Expres Național, citată de Sputnik: „Încă din 2006 (poate chiar mult dinainte), la naştere, copiilor li se recoltează sânge. Mai mult decât cel necesar pentru analizele uzuale. O mămică (asistentă medicală!) a întrebat de ce şi n-a primit niciun răspuns. Din sângele recoltat suplimentar, se fac analize speciale (ale căror rezultate intră automat în baze de date internaționale!), astfel ca în caz de compatibilitate cu 《cineva important》, copilul să 《dispară》, fiind folosit ca piese de schimb!“

Postul B1 Tv a primit o amendă de 10.000 de lei, de la CNA, pentru afirmațiile făcute de jurnalista Sorina Matei, precum și doi avocați invitați. Iată transcrierile unor emisiuni, transcrieri realizate de CNA: 

Cristian Durgheu: Este adevărat faptul că familia din Statele Unite care dorește să o adopte pe această minoră de opt ani mai are o fetiță cu grave probleme la rinichi, și această fetiță necesită transplant de rinichi iar micuța care tocmai ce se dorește să fie dusă în Statele Unite este perfect compatibilă cu fetița lor naturală?

(...) 

Sorina Matei: E vorba de trafic de organe, nu?

Victor Dumitrică: Trafic de persoane în primul rând.

Sorina Matei: Trafic de persoane, da.

(...)

Silviu Mănăstire: Vezi de ce ți-au închis pagina de Facebook? Vorbești despre trafic de organe, de ce fluieri în Biserică, Sorina Matei? De ce nu vrei să te calmezi?

Sorina Matei: Pentru că este un adevăr. Pentru că dacă nu vorbim și nu scriem, asta nu înseamnă... Eu vreau să spun că am încercat să mă ocup de acel caz, doi ani mi s-a descris acel caz și nu... A dispărut și omul, și probele și toți, DNA-ul, DIICOT-ul erau la vremea aceea era 2013, 2014, nu au vrut să se bage, vorbesc de capiile acestor structuri. Era o poveste, spun și public, pe Olanda, descoperite trei femei ciopârțite de altă naționalitate, România, cărora li se extrăseseră organele la un abator de pui, ca să spun. Știu și firma, mă rog...“. 

Jurnalistul Victor Ciutacu a lăudat-o pe Sorina Matei pentru modul în care s-a implicat în acest caz. “E evident că sferele înalte sunt deranjate de continuarea dezvăluirilor (...) Pentru că sunt devoalate rețele informale cu o putere și o influență absolut copleșitoare, capabile să facă orice pentru a-și atinge scopurile meschine și inumane“, a susținut Ciutacu. 



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...