Raport: Armata rusă a folosit pe scară largă armele cu dispersie în Ucraina

Raport: Armata rusă a folosit pe scară largă armele cu dispersie în Ucraina

Rusia a utilizat pe scară largă armele cu dispersie în Ucraina, provocând sute de victime civile şi distrugând imobile de locuit, şcoli şi spitale, a declarat joi un organism internaţional de supraveghere, citat de AFP.

Consecințe ale unui atac cu rachete la Harkov FOTO EPA-EFE

„Sute de atacuri cu arme cu dispersie efectuate de forţele ruse au fost documentate, semnalate sau au avut loc în Ucraina în acest an”, indică Observatorul pentru arme cu dispersie (Cluster Munition Coalition, CMC) în raportul său anual.

„Forţele ucrainene par să fi folosit de asemenea astfel de arme în mai multe rânduri în cadrul conflictului în curs” de desfăşurare, care a început la 24 februarie odată cu invazia rusă în Ucraina, conform acestuia.

Nici Rusia şi nici Ucraina nu au aderat la convenţia care interzice utilizarea unor astfel de arme, cu 110 state-părţi şi 13 ţări semnatare.

„Utilizarea masivă de către Rusia în Ucraina a armelor cu dispersie, interzise la nivel internaţional, demonstrează o desconsiderare flagrantă a vieţii omeneşti, a principiilor umanitare şi normelor juridice”, a declarat Mary Wareham, cea care a redactat capitolul asupra politicilor de interzicere în raportul respectiv.

„O condamnare fără echivoc a utilizării în curs a armelor cu dispersie în Ucraina este crucială pentru consolidarea stigmatizării acestor arme şi pentru a se pune capăt ameninţării pe care ele o reprezintă”, a adăugat ea.

Acest raport de 100 de pagini intervine în timp ce statele care au aderat la convenţia respectivă se pregătesc pentru reuniunea lor anuală, preconizată să se desfăşoare între 30 august şi 2 septembrie, la Geneva.

Coaliţia cere Rusiei „să pună capăt imediat acestor atacuri nediscriminatorii şi lansează un apel către toate ţările semnatare să ia măsuri pentru a renunţa la astfel de arme şi a adera fără întârziere la convenţie”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...