Raport: Armata rusă este slăbită de războiul din Ucraina, în timp ce NATO se consolidează

Raport: Armata rusă este slăbită de războiul din Ucraina, în timp ce NATO se consolidează

Rusia a înregistrat o pierdere importantă a puterii sale militare, printre care o bună parte a celor mai moderne echipamente ale sale. Pe de altă parte, Ucraina a intrat într-un proces de modernizare, în timp ce China s-a angajat într-o creştere inedită a cheltuielilor pentru apărare, estimează Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS).

FOTO Shutterstock

Pentru armata rusă, pierderile umane din prima fază a invaziei au fost compensate de mobilizarea parţială anunţată la sfârșitul lunii septembrie, dar se traduce printr-un aflux de soldaţi mai puţin experimentaţi, subliniază IISS în bilanțul pentru 2022 numit „Echilibrul militar mondial”.

IISS remarcă o schimbare în componenţa flotei de blindate ruse. Aproximativ jumătate din tancurile sale T-72B3 şi T-72B3M şi numeroase tancuri T-80 au fost pierdute în luptă, iar armata rusă s-a văzut nevoită să recurgă la echipamente mai vechi pentru a acoperi aceste pierderi.

Potrivit IISS, Rusia a pierdut între 6% și 8% din avioanele sale de luptă tactice, dar proporţia pierderilor este de 10-15% în cazul altor tipuri de avioane.

Pe de altă parte, IISS evidenţiază că Ucraina dispune de mai puţine avioane de luptă şi suferă pierderi proporţional mai importante, Kievul pierzând în jur de jumătate dintre avioanele sale de luptă tactice.

Între altele, aproximativ 20 de ţări au anunţat creşteri imediate sau pe termen mai lung ale cheltuielilor lor în materie de apărare, în timp ce NATO, organizaţie în care Suedia şi Finlanda vor să se integreze, se vede consolidată.

În acelaşi timp, modernizarea armatei chineze reprezintă pentru Statele Unite „principala zonă de îngrijorare”, adaugă IISS, care accentuează că majorarea cu 7% a bugetului apărării Chinei în 2022 în raport cu anul precedent este cea mai mare în valoare absolută, transmite Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA