Raport: Decesele raportate în alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decât cele din datele INS

Raport: Decesele raportate în alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decât cele din datele INS

Decesele persoanelor cu COVID-19 raportate în platforma alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decât cele din evidenţele Institutului Naţional de Statistică, relevă raportul comisiei constituite prin ordinul de ministru nr. 526/19 aprilie 2021 şi care a verificat aceste date.

"Sursa oficială de clasificare a deceselor - certificatul medical constatator - indică o corespondenţă convenabilă între decesele confirmate COVID raportate la INS şi respectiv cele raportate în Corona-forms (96%). Decesele raportate în alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decât cele din INS. (...) Diferenţele dintre platformele MS - alerte.ms.ro şi Corona-forms sunt justificate într-o oarecare măsură şi parţial acceptabile, având în vedere faptul că platforma alerte.ms.ro presupune o raportare numerică agregată şi cumulată (neverificabilă pe CNP sau alt tip de cod), iar platforma Corona-forms presupune o raportare caz cu caz, pe CNP. (...) De asemenea, neconcordanţele între cele două serii de date sunt inevitabile. În ceea ce priveşte platforma Corona-forms, este evident că o serie de decese nu au fost raportate. În acest sens, este necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona-forms", se arată în raport, care a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit documentului, erorile sunt "mai puţin" controlabile la raportările agregate.

"Un export din cele două baze de date a relevat că până la data de 31 martie 2021 s-au înregistrat 31.132 decese în alerte.ms.ro şi respectiv 23.931 decese în Corona-forms. Se constată că diferenţele devin tot mai evidente începând cu luna octombrie 2020, ceea ce poate fi asociat modificărilor succesive solicitate în platforma alerte.ms.ro în sensul creşterii complexităţii sau nivelului de detaliu pentru solicitările de raportare. Acest fapt s-a suprapus presiunii generate de agravarea situaţiei epidemiologice", se menţionează în raport.

Conform răspunsurilor primite de la Direcţiile de sănătate publică, multe dintre spitale "nu raportează" toate decesele COVID la DSP. Din analiza răspunsurilor transmise de DSP-uri, s-au primit raportări pentru "mai puţin de jumătate dintre decesele raportate în alerte.ms.ro", relevă raportul citat.

"Unele DSP suspicionează că unele dintre spitale raportează decese de toate cauzele în alerte.ms.ro. Tot DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor (uneori de până la două luni). Unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze. Unele spitale nu recunosc propria cifră a deceselor lunare raportată în alerte.ms.ro. Organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital", se mai explică în raport.

Platforma alerte.ms.ro a avut, "în înţelegerea comisiei, mai curând rolul de a fi un instrument" pentru managementul operaţional (distribuire de materiale şi echipamente, identificare rapidă nevoi de resurse/resurse pentru pacienţi în stare gravă) decât un rol de sistem informaţional pentru colectarea şi analiza deceselor, relevă documentul.

Comisia atrage atenţia că dubla raportare, pe principii diferite, atrage după sine "confuzii, implică eforturi adiţionale" de validare a datelor şi "consum de resurse". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Raluca Drăgoi, pozată în timp ce face sex oral

2 Așa o fi? / Dubioase și urât mirositoare sunt dedesubturile politicii românești

3 Câh...

4 Așa arată relaxarea la Mamaia

5 Cel mai prost scenariu pentru omenire