Raport îngrijorător pentru Marea Britanie: Cum ar putea reveni Scoția în Uniunea Europeană

Raport îngrijorător pentru Marea Britanie: Cum ar putea reveni Scoția în Uniunea Europeană

Un nou raport al guvernului de la Edinburgh prezintă planurile pentru o viitoare relație cu Europa, deși independența nu mai este un subiect iminent.

Apetitul pentru independență al scoțienilor a scăzut masiv FOTO Shutterstock

Guvernul scoțian și-a prezentat planurile de a reveni în Uniunea Europeană, susținând că acest proces se va desfășura "lin și rapid" după obținerea independenței, cu o cerere de aderare la blocul european depusă "cât mai curând posibil".

Potrivit Euronews , guvernul pro-UE și pro-independență de la Edinburgh a făcut aceste comentarii într-un nou document politic unde prezintă beneficiile aderării la UE, inclusiv accesul la piața unică pentru afacerile scoțiene; accesul comun la acordurile de liber schimb ale UE; asigurarea finanțării UE pentru agricultura scoțiană în special; și permiterea tinerilor scoțieni să beneficieze de programul de schimb universitar Erasmus+, care le-a fost închis după Brexit.

Angus Robertson, ministrul Afacerilor Externe din Scoția, afirmă că aderarea la UE "ar oferi țării o reprezentare directă în luarea deciziilor europene pentru prima dată, oferind oportunități pentru creșterea economiei într-o piață care este de șapte ori mai mare decât Marea Britanie și evitând daunele cauzate de Brexit-ul Marii Britanii, care afectează grav economia și comunitățile scoțiene."

Însă problema majoră pentru aderarea Scoției la UE este faptul că independența nu este un subiect care să fie luat în considerare de Londra.

Conservatorii și laburiștii britanici se opun unui nou referendum în Scoția

Atât conservatorii, cât și laburiștii britanici s-au opus vehement oricărui mecanism care ar permite guvernului scoțian să organizeze un referendum privind independența; în timp ce sondajele arată în mod constant că nu există un sprijin majoritar pentru independență în Scoția.

Un sondaj publicat în această lună indică un sprijin pentru independență de doar 40%, cu 49% în favoarea rămânerii în interiorul Marii Britanii.

Partidul Național Scoțian aflat la putere spune că va revendica „un mandat pentru negocieri privind independența” cu Londra dacă va câștiga majoritatea fotoliilor rezervate scoțienilor la următoarele alegeri britanice, lucru pe care îl deține deja.

Cu toate acestea, o serie de scandaluri și uzura a aproape 16 ani de guvernare au diminuat poziția odată inatacabilă a SNP în vârful establishment-ului politic scoțian, cu o schimbare majoră așteptată în următorul an.

Este posibil ca Partidul Laburist scoțian să obțină un număr mare de locuri la Westminster la următoarele alegeri britanice; sondajele arată de asemenea o creștere a sprijinului pentru Partidul Laburist în alegerile parlamentare scoțiene, care ar anula majoritatea pro-independență a parlamentului de la Edinburgh.

La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană a emis raportul anual cu privire la viitoarea extindere a blocului, cu planuri de extindere ferm îndreptate către regiunea Balcanilor de Vest.

Cum ar putea Scoția să revină în UE

Scoția a părăsit UE împreună cu restul Regatului Unit, după referendumul Brexit din 2016.

Deși Regatul Unit în ansamblu a votat la limită pentru a părăsi blocul, Scoția a votat în mod covârșitor pentru a rămâne parte a acestuia și sondajele de atunci au arătat că o majoritate tot mai mare consideră că Brexitul a fost o greșeală și că viitorul țării ar trebui să fie în UE.

Se conturează astfel imaginea unui electorat scoțian confuz: își doresc să facă parte din Uniunea Europeană, dar nu sunt angajați în obținerea independenței ca mijloc de a ajunge acolo.

De la referendum "a existat multă dezbatere despre cel mai bun viitor pentru Scoția", a spus Robertson.

"Guvernul scoțian crede că putem construi o țară mai bună printr-o combinație puternică de independență și aderare la UE", a adăugat el.

Guvernul scoțian a declarat că o Scoție independentă ar urma procesul normal de aderare, cunoscut sub numele de Articolul 49, care durează de obicei câțiva ani. Între timp, ar căuta un aranjament tranzitoriu care să permită exportatorilor scoțieni accesul la Piața Unică în special.

"Faptul că am făcut parte din UE timp de peste 47 de ani, cu un istoric pozitiv de implementare a legislației UE și un nivel înalt de aliniere la legislația UE" pune Scoția într-o "poziție unică" de a avansa rapid prin procesul de aderare, spune raportul.

Ce monedă ar circula în Scoția în cazul independenței

Noul document evită problema dacă o Scoție independentă ar adopta euro ca monedă - o problemă care s-a dovedit a fi deosebit de împărțită în discuțiile politice din Scoția. Cu toate acestea, documentul reafirmă poziția guvernului că după independență ar fi în uz o nouă monedă scoțiană, Pound, și apoi la o dată ulterioară s-ar putea lua o decizie privind aderarea la euro.

Scoția ar deveni în cele din urmă un "contribuabil net" la bugetele UE, arată guvernul, dar observă că "un număr de state membre cu economii relativ mici au fost inițial beneficiare nete, dar în timp au devenit contribuabili la bugetul UE."

În timp ce Scoția ar beneficia într-o gamă vastă de domenii prin revenirea în Uniunea Europeană, noul document evidențiază modul în care UE ar putea beneficia și ea de Scoția ca nou stat membru.

Evidențiază domenii precum cercetarea și dezvoltarea în tehnologia regenerabilă pentru a combate schimbările climatice, cultura și educația, angajamentul față de agenda UE de justiție socială și angajamentul față de libertate și democrație - calități atractive pentru un bloc care se străduiește să descopere cum să gestioneze țări precum Ungaria și Polonia, sau altele, care se înclină spre dreapta și s-au îndepărtat de aceste valori comune ale UE.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat