Raport: Regimul de la Moscova a deportat mii de copii ucraineni în teritoriile aflate sub controlul său

Raport: Regimul de la Moscova a deportat mii de copii ucraineni în teritoriile aflate sub controlul său

Rusia a relocat mii de copii ucraineni - cel puţin 6.000 - în zonele aflate sub control său în Ucraina, precum şi pe propriul teritoriu, denunţă un raport publicat marţi de grupul de cercetare Observatorului conflictelor, relatează AFP.

Copii ucraineni transferați într-un centru de plasament din Taganrog FOTO EPA-EFE

„Faptul că este vorba de transferuri şi de deplasări sub constrângere a copilului este de neconceput din orice punct de vedere”, afirmă autorii acestui raport realizat de Laboratorul de cercetare umanitară din cadrul Universităţii din Yale (Statele Unite).

Autorii raportului invită autorităţile ruse „să înceteze imediat” aceste relocări şi „să readucă copiii în familiile lor”.

Este vorba despre o „încălcare clară” a celei de-a Patra Convenţii de la Geneva privind tratamentul civililor în vreme de război, a declarat cercetătorul Nathaniel Raymond, unul dintre autori.

Aceste activităţi „ar putea constitui în unele cazuri drept crime de război sau împotriva umanităţii”, a subliniat el.

Observatorul conflictelor, care citează imagini din sateliţi şi mărturii, îndeamnă regimul de la Moscova să furnizeze listele cu copiii ucraineni transferaţi în teritoriile aflate sub controlul său şi să permită „accesul observatorilor independenţi”.

Grupul identifică 43 de aşezăminte de relocare a copiilor ucraineni, unele dintre ele situate la mii de kilometri de casele celor deportați.

Raportul, care subliniază că această politică a fost aprobată la cel mai înalt nivel al Guvernului rus, denunţă „efortul sistematic care vizează să împiedice orice contact între copii şi rudele lor în Ucraina, precum şi revenirea lor şi reeducarea acestora cu scopul de a deveni pro-ruşi”.

Aceşti copii sunt propuşi de asemenea spre adopţie în Rusia, precizează raportul.

Autoritățile de la Kiev semnalează încă de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022, că forțele inamice răpesc copii din zonele ocupate și îi deportează în Rusia în scopul de a distruge poporul ucrainean.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...