Raport secret scurs în presa americană: O aripă a laboratorului din Wuhan ar fi fost blocată brusc în octombrie

Raport secret scurs în presa americană: O aripă a laboratorului din Wuhan ar fi fost blocată brusc în octombrie

Un alt document de informaţii scurs presei ridică din nou suspiciuni că virusul Wuhan care afectează în prezent comunitatea internaţională s-ar fi putut scurge dintr-un laborator din Wuhan.

NBC News aduce în atenţia publicului un document care a ajuns la mai mulţi parlamentari republicani şi care ar indica dovezi circumstanţiale suplimentare indicând că virusul ar fi apărut chiar mai devreme decât crede comunitatea globală.

În ultimele zile, guvernul francez a confirmat suspiciunile că primul caz din Franţa ar fi putut apărea încă din decembrie, în timp ce în SUA, cel mai timpuriu caz letal legat de COVID-19 a apărut pe 6 februarie, câteva săptămâni mai devreme decât se credea anterior.

Cel mai timpuriu caz suspectat în China s-a putut observa încă din noiembrie, conform unui material al South China Morning Post, deşi unii oameni de ştiinţă se îndoiesc - în ciuda unui document oficial al regimului comunist chinez obţinut de SCMP.

Raportul obţinut de NBC News citează o dinamică ciudată a activităţii telefoanelor celulare în clădirea Institutului de Virologie din Wuhan - compatibilă cu o oprire completă a unei secţii de înaltă securitate a laboratorului timp de 2 săptămâni şi jumătate, între 7 şi 24 octombrie 2019.

Deşi nu oferă nicio informaţie despre motivul opririi semnalelor celularelor şi ar putea exista şi alte explicaţii pentru fenomen, este cu siguranţă ceva neobişnuit.

Raportul - obţinut de departamentul de investigaţii al NBC, cu sediul în Londra - spune că nu a existat nicio activitate de telefonie mobilă într-o porţiune de înaltă securitate a Institutului de Virologie din Wuhan, în perioada 7 - 24 octombrie 2019 şi că ar fi putut exista un „eveniment” între 6 şi 11 octombrie.

Raportul nu oferă nicio dovadă directă a unei opriri a activităţii sau vreo dovadă care să sprijine teoria că virusul a apărut accidental din laborator.

Dacă ar exista o astfel de oprire a activităţii în secţiunea de securitate înaltă, ar putea fi considerată o dovadă a unei posibilităţi aflate deja în atenţia agenţiilor de informaţii americane şi la care au făcut referire oficialii administraţiei Trump, inclusiv preşedintele - anume că virusul Wuhan ar putea fi scurs accidental din laborator.

Mulţi oameni de ştiinţă sunt sceptici că virusul a fost scurs din laborator, în ciuda faptului că în laboratoarele militar-civile din Wuhan se desfăşurau programe care aveau drept scop obţinerea unui coronavirus de liliac cu transmisibilitate de la om la om.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a fost acuzată în numeroase rânduri că ţine partea regimului comunist chinez, a declarat vineri că este de părere că piaţa „umedă” de animale vii Huanan - din Wuhan - a jucat un rol în răspândirea bolii.

Analiza semnalelor de telefonie celulară efectuată în document pare să ia în calcul doar o mică parte a telefoanelor celulare care ar fi trebuit să existe într-o unitate care angajează sute de oameni.

Dr. Just Vlak, un virolog olandez care a vizitat o instalaţie din apropierea Institutului de Virologie Wuhan la sfârşitul lunii noiembrie şi s-a întâlnit cu şeful bio-securităţii IVW, a declarat pentru NBC News că laboratorul vizitat avea între 200 şi 300 de angajaţi.

Documentul obţinut de NBC News spune, de asemenea, că o conferinţă internaţională anuală planificată la începutul lunii noiembrie în aceeaşi porţiune de securitate inferioară a IVW pe care a vizitat-o ​​Vlak pare să fi fost „anulată şi nu a avut loc niciodată”. Conferinţa a avut, însă, loc efectiv, conform programului. O a doua versiune a documentului vizualizat de NBC News, adnotată, spune că această conferinţa a avut loc. Nu au fost observate alte diferenţe între cele două versiuni ale documentului.

Acesta este unul dintre motive pentru care unii oficiali sunt sceptici faţă de analiză, care se bazează pe date de localizare a telefoanelor comerciale. Un oficial american care a văzut documentul a spus că datele „arată foarte slab cred eu, iar unele dintre concluzii nu au sens”.

Deşi documentul atrage atenţia că datele pe care le menţionează sunt „vagi”, NBC notează o altă dovadă anterioară care ar fi arătat că a existat totuşi o blocare a unei secţiuni din laborator.

Mai devreme, agenţiile de informaţii din SUA au primit rapoarte bazate pe date de telefonie mobilă şi satelit disponibile public care sugerează că o aripă a laboratorului ar fi fost blocată, conform unor oficiali americani intimi cu problema. Însă, după ce au examinat imaginile aeriene şi datele proprii, agenţiile nu au putut confirma 100% blocarea şi au considerat rapoartele „neconcludente”.

Dar un membru al Congresului a spus că deşi cele două rapoarte sunt neconcludente fiecare, sunt „analizate” din nou de către parlamentari, tocmai în virtutea faptului că spun acelaşi lucru.

Un alt oficial al comunităţii de informaţii a declarat că ar putea exista date private suplimentare despre locaţia telefoanelor mobile, care ar putea arunca o lumină suplimentară asupra cazului, scrie  Epoch Times .



Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...