Raportul eurodeputatului Cristian Bușoi pentru Programul de Sănătate al UE a fost adoptat: Principala misiunea, creșterea bugetului EU4Health la 9,4 miliarde de euro

Raportul eurodeputatului Cristian Bușoi pentru Programul de Sănătate al UE a fost adoptat: Principala misiunea, creșterea bugetului EU4Health la 9,4 miliarde de euro

Raportul pentru programul de Sănătate al UE, EU4Health, coordonat de eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a fost adoptat miercuri de Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI).

“Victorie pentru Sănătate, astăzi, în Parlamentul European. Cu 74 de voturi pentru și numai 5 împotrivă Raportul meu pentru Programul de Sănătate al Uniunii Europene, EU4Health a fost adoptat de Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, ENVI. Criza COVID-19 a arătat că UE are nevoie urgentă de un Program ambițios de pentru a se asigura că sistemele medicale europene vor face față amenințărilor asupra sănătății”, a anunțat Bușoi, într-un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit acestuia, un program ambițios va fi posibil numai cu un buget generos.

“Principala misiune a mea și a colegilor mei din Comisia ENVI este să creștem finanțarea pentru EU4Health la 9,4 miliarde de Euro, așa cum a propus Comisia Europeană în primavera acestui an”, a completat el.

Eurodeputatul român, președinte al Comisiei ITRE din PE, a mai punctat că “doar cu un buget adecvat provocărilor cu care ne confrutăm vom putea lupta împotriva pandemiilor, cancerului, bolilor cardiovasculare, bolilor rare, vom putea susține inovarea și vom face ca sistemele de sănătate din România și toate celelalte state membre UE să fie mai puternice și mai rezistente”.

“În Raportul meu care a primit astăzi votul colegilor din Comisia de Sănătate a Parlamentului European am subliniat că este esențial ca EU4Health să sprijine digitalizarea asistenței medicale prin crearea și aplicarea Registrului european de sănătate electronica, să finanțeze misiuni pentru prevenirea și gestionarea bolilor cronice, să consolideze lupta împotriva cancerului în acord cu Planul european de combatere a cancerului, să susțină și să promoveze vaccinarea, să se concentreze mai mult pe prevenirea bolilor și, cel mai important, să contribuie la reducerea inegalităților în materie de sănătate. Toți pacienții, de la București și Sofia, până la Madrid sau Helsinki au dreptul la îngrijiri medicale de calitate, la spitale curate și dotate cu aparatură de ultimă generație. La fel de important, cu ajutorul Programului EU4Health trebuie să rezolvăm criza medicamentelor care se accentuează în UE și să ducem campanii susținute pentru a combate consumul de tutun și alcool, extrem de dăunător sănătății“, a mai spus el.

Cristian Bușoi a mai subliniat că pentru a se asigura că Programul de Sănătate al UE este pus în aplicare în mod eficient a propus în Comisia ENVI înființarea unui grup de coordonare format din experți independenți în domeniul sănătății publice și consolidarea rolului Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

“Urmează ca Parlamentul European să voteze acest raport cel târziu în timpul sesiunii plenare din 11-12 noiembrie, iar apoi vom fi gata să începem negocierile cu statele membre pentru ca EU4Heath să poată fi pus în aplicare de la începutul anului 2021”, a conchis el.

Prin programul „UE pentru sănătate” , Comisia Europeană a propus alocarea a 9,4 miliarde de euro în consolidarea sistemelor de sănătate. Pentru acest program, finanțarea ar trebui să provină parțial de la bugetul UE (1,7 miliarde EUR) și parțial prin intermediul veniturilor alocate externe, care provin din operațiunile de împrumut ale Uniunii, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul privind Instrumentul UE de redresare economică (7,7 miliarde EUR). Pentru niciunul dintre obiectivele menționate în program nu va exista o alocare prealabilă.

Cu toate acestea, în urma Consiliului European din 17-21 iulie, când s-a ajuns la un acord privind un amplu plan de 1.824 de miliarde de euro (CFM 2021-2027 și Next Generation EU) s-a decis tăierea masivă a 7,7 miliarde de euro a fondurilor destinate sănătății din planul de recuperare Next Generation EU.

Programul „UE pentru sănătate” acoperă perioada 2021-2027. Acesta ia în considerare lecțiile învățate și lacunele identificate până în prezent ca urmare a crizei și va aduce schimbări structurale pentru o mai bună pregătire a UE pentru noi provocări în materie de sănătate. Odată ce propunerea este adoptată de statele membre și de Parlamentul European, se intenționează să se înceapă lansarea de acțiuni specifice în cadrul programului „UE pentru sănătate” începând cu 1 ianuarie 2021. În primii ani ai programului, se va pune un accent deosebit pe acțiune, în special în ceea ce privește gestionarea crizelor.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…