Raportul Parchetului general în cazul Caracal: Dincă a fost descoperit cu ajutorul listingului telefonului de pe care a sunat Alexandra la 112 şi după imaginea maşinii lui

Raportul Parchetului general în cazul Caracal: Dincă a fost descoperit cu ajutorul listingului telefonului de pe care a sunat Alexandra la 112 şi după imaginea maşinii lui

Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei Măceşeanu, fata ucisă de Gheorghe Dincă, a făcut public pe contul său de Facebook o parte a raportului Parchetului general în cazul Caracal. Cumpănaşu nu a spus cărei instituţii aparţine raportul, însă informaţia este vizibilă pe documentele publicate, relatează  G4Media.ro .

 Potrivit raportului, suspectul Gheorghe Dincă a fost descoperit în noaptea de 26 iulie, în jurul orei 1, cu ajutorul listingul telefonului de pe care a sunat Alexandra la 112, pe 25 iulie, în jurul orelor 11:00.

Poliţiştii Direcţiei Operaţiuni Speciale (DOS) au comunicat procurorilor că numărul de telefon de pe care a sunat Alexandra este o cartelă pre-pay inactivă, însă au descoperit că, de pe acel număr, fusese apelat telefonul lui Dincă, în luna mai. A fost primul indiciu care i-a dus pe anchetatori la Dincă.

Apoi, procurorul DIICOT Craiova, Liviu Vasilescu, cel care instrumenta cazul Luizei Melencu, le-a furnizat procurorilor de la Caracal imaginea unui Renault break gri, considerat maşina suspectului.

Cu ajutorul camerelor de supraveghere din zonă au descoperit numărul maşinii. Era a lui Dincă. Cu aceste două informaţii esenţiale, au mers la judecător şi au obţinut mandat de percheziţie.

Raportul PG identifică şi problemele din activitatea poliţiştilor şi procurorilor de la Caracal.

Astfel, procurorii au aflat de la televizor de cazul dispariţiei Alexandrei, nu de la Poliţie, aşa cum era normal.

În plus, poliţiştii şi procurorii, de comun acord, au decis să intre în locuinţa suspectului abia la 6 dimineaţa, nu la 3, când au obţinut mandatele de percheziţie.

Anchetatorii s-au temut să nu compromită probele dacă ar fi făcut percheziţie înainte de ora 6 dimineaţa, în condiţiile în care la adresa lui Dincă nu erau indicii că ar fi fost în derulare o infracţiune flagrantă.

Citeşte mai jos, pe larg, principalele idei din raportul Parchetului general, publicat de Alexandru Cumpănaşu

Procurorii au aflat de cazul dispariţiei Alexandrei Măceşeanu de la televizor, nu de la Poliţie, aşa cum era normal.

Astfel, pe 25 iulie, în jurul orelor 12:00, procurorul Liviu Vasilescu de la DIICOT Craiova a văzut la televizor că o minoră ar fi dispărut în Caracal. A sunat la Poliţia Caracal şi i s-a confirmat. În plus, i s-a transmis că o fată a sunat la 112 în jurul orelor 11 şi a reclamat că este ţinută sechestrată într-o locuinţă din Caracal, unde a fost bătută şi violată de un bărbat în jur de 50 de ani.

La 15:10, procurorul DIICOT Craiova, Liviu Vasilescu, l-a sunat pe prim procurorul Parchetului Judecătoriei Caracal, Cătălin Zăvoianu, şi i-a spus de dispariţie. Mai departe, procurorul Zăvoianu a sunat la poliţia Dobrosloveni (localitatea de lângă Caracal, unde locuia Alexandra Măceşeanu) şi i s-a confirmat dispariţia fetei.

Dosarul de dispariţie fusese înregistrat la Poliţia Dobrosolveni la ora 8:30 dimineaţa, când mama fetei a sesizat că Alexandra nu s-a mai întors acasă, deşi plecase la Caracal, pe 24 iulie, la ora 10.
Practic, procurorii au aflat de la televizor de cazul dispariţiei Alexandrei, nu de la poliţie, aşa cum ar fi trebuit.

Raportul Parchetului general spune că s-au încălcat Normele metodologice privind înregistrarea, evidenţa unitară, circuitul sesizărilor penale şi coordonarea administrativă a activităţilor dispuse organelor de poliţie de către procuror, stabilite prin două ordine comune încheiate între MAI şi Parchetul general.

Poliţia nu a întocmit proces verbal de sesizare din oficiu după apelul Alexandrei la 112 . Câteva ore mai târziu, după orele 15:00, când procurorul Zăvoianu a cerut înregistrarea, poliţia i-a transmis că urmează să sosească de la Slatina.

În după amiaza zilei de 25 iulie, procurorii din Caracal au luat legătura cu ofiţerii DOS pentru a identifica locaţia telefoanelor Alexandrei, al celui de pe care ea a sunat la 112 şi al celui de pe care a fost sunată mama fetei la ora 10 dimineaţa de către un bărbat care s-a recomnadat a fi „ginerele” ei şi care i-a spus că fata a plecat în străinătate.

Poliţiştii de la DOS le-au comunicat procurorilor că numerele de telefon sunt inactive şi nu pot face localizarea. În plus, le-au transmis procurorilor că au doar două maşini dotate cu echipamente de localizare şi supraveghere, una fiind la Craiova (ocupată cu cazul Rechinu) şi alta la Bucureşti.

La ora 1 noaptea, pe 26 iulie, poliţiştii de la Direcţia Operaţiuni Speciale (DOS) au descoperit pe baza listingului telefonului cu cartelă pre-pay de pe care a sunat Alexandra la 112 că, în luna mai, de la acel număr a fost apelat numărul de telefon aparţinând lui Gheorghe Dincă. Acesta a fost primul indiciu de identificare a suspectului.

Tot în jurul orei 1:00, procurorul Liviu Vasilescu de la DIICOT Craiova le-a transmis procurorilor din Caracal o fotografie cu maşina de culoare gri, Renalut break, considerată a fi maşina suspectului din cazul dispariţiei Luizei Melencu.

Mai departe, procurorii au verificat imaginile de pe 5 camere de supraveghere şi au descoperit numărul de înmatriculare a Renault-ui, la ora 1:45. Au avut astfel confirmarea că maşina aparţinea lui Gheorghe Dincă.

Imediat, au cerut mandate de precheziţie de la judecător. Le-au obţinut la ora 2:15 pentru 3 adrese ale lui Dincă. La ora 3:15, procurorul Popescu a înmânat mandatele poliţiştilor.

Agenţii din teren au comunicat procurorilor Cristian Popescu, Cătălin Zăvoianu şi Liviu Vasilescu şi conducerilor Poliţiei Carcal şi IPJ Olt că, la adresele indicate, nu erau „indicii de săvârşire a unei infracţiuni flagrante” şi, de comun acord, au decis să facă percheziţia la ora 6 dimineaţa.

Potrivit legii, percheziţiile nu se fac pe timpul nopţii, între 20:00 şi 6:00, cu excepţia infracţiunilor flagrante.

Procurorii şi poliţiştii au ţinut cont şi de o notă a Parchetului general trimisă parchetelor din ţară şi ajunsă la Parchetul din Caracal la data de 18 iulie 2019 în care se arată că: „în cazul infracţiunilor flagrante, grave, de natură să pună în primejdie viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane ori pentru apărarea siguranţei naţionale nu se poate pătrunde în locuinţă fără mandat de percheziţie sau fără consimţământul persoanei care le foloseşte, decât în condiţiile stării de legitimă apărare sau stării de necesitate”.

Poliţiştii şi procurorii au apreciat că „nu sunt întrunite condiţiile acestor cauze justificative, motiv pentru care percheziţia domiciliară urma să se desfăşoare începând cu ora 06:00.

De asemenea, s-a avut în vedere faptul că, o eventuală pătrundere în domiciliu, respectiv anterior orei 06:00, ar fi pus în discuţie legalitatea probelor ce puteau fi identificate”, se arată în raportul Parchetului general.

Procurorul de caz de la Caracal, Cristian Popescu, a obţinut mandate de percheziţie pentru 3 locaţii din Redea, la clanul Oacă, la ora 19:50. Pista greşită fusese livrată de Remus Rădoi zis Codiţă comisarului Nicoale Alexe, adjunct al IPJ Olt. Procurorul Popescu s-a dus personal la percheziţii la Redea şi au intrat în locaţii la ora 19:58. Graba mare a fost că anchetatorii considerau că nu mai pot face percheziţii după ora 20:00.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante