Rareş Bogdan: Cel mai înspăimântător scenariu

Rareş Bogdan: Cel mai înspăimântător scenariu

„O fantomă bântuie Europa”, una dintre cele mai folosite expresii pentru a descrie curente politice dezgustătoare sau a le lustrui steaua, cum au intenționat inventatorii ei (Marx și Engels în „Manifestul Partidului Comunist”), se potrivește azi unei amenințări ce vizează Estul UE.

Moscova investește o energie colosală în a influența opțiunile de vot pentru a demola Uniunea Europeană, iar un asemenea scenariu, pentru România ar echivala cu o catastrofă.

Dacă mișcările anti-europene cresc în state consolidate, a sublinia faptul că acestea riscă să rămână fără fonduri nu e chiar nenorocirea lumii, căci la PIB-uri de zece sau o sută de ori cât al României și zeci de ani de dezvoltare fără conflicte să zicem că există o capacitate mai mare de rezistență și recuperare. Noi, însă, într-un asemenea film, am fi fripți.

I-am adresat Ursulei von der Leyen o întrebare, acum 8 luni, în plenul Parlamentului European, vorbind despre nedreptatea strigătoare la cer făcută României prin neacceptarea ei cu drepturi depline în Spațiul Schengen:

„riscă cineva ca, peste 18 luni, jumătate dintre eurodeputați să fie eurosceptici?”.

Și adaug acum o întrebare la care-i invit pe toți cetățenii acestei țări să mediteze: riscă cineva ca România să rămână fără niciun euro?

Să vedem cum arată cel mai prost scenariu pentru România, bazându-ne pe legislația europeană. În cazul nerespectării valorilor UE, a căderii unui stat membru sub influența Federației Ruse, există instrumente prin care acesta își poate pierde dreptul de vot și fondurile europene. Pentru noi ar însemna un cataclism din care nu ne-am mai reveni.

Există cetățeni care, influențați de propaganda rusească, fără puterea mentală de a verifica fake-news-uri, sunt convinși că, pentru a mulțumi popoarelor care renunță la parcursul european, Vladimir Putin va revărsa asupra țărilor lor bunăstare și securitate.
Să aruncăm însă o privire către regulile care guvernează statul terorist rusesc: cu excepția unei oligarhii servile nu există proprietate funciară liberă, guvernată de piață, iar dacă există, contribuie la cheltuielile statului.

Mai departe: impozit progresiv, confiscarea proprietăților celor care se opun regimului, monopoluri. Adică, în linii mari, structura „Manifestului Partidului Comunist”. Și să nu uităm că în noua Constituției a Federației Ruse, promulgată de Putin în iulie 2020, se prevede că Rusia devine succesorul legitim și juridic al URSS. Adăugăm vreo sută de legi modificate ulterior, care prevăd concentrarea discreționară a puterii în mâinile lui Putin și a servitorilor săi, și realizăm cine ar asigura „protectoratul” pentru statele care întorc spatele Uniunii Europene.

Cum ar arăta România fără fondurile primite de la Uniune? Ca o vacă de muls. Căci dacă Federația Rusă reprezintă continuatorul legitim și juridic al URSS, ne putem aminti și de SovRom-uri, societățile mixte constituite în 1945 pentru a spolia România de resurse. Adică transporturi, uraniu, petrol, bănci, lemn, metal, gaz, chimie, construcții, neferoase, cărbune, nave, avioane, agricultură.

Putin nu iartă Uniunea Europeană pentru că a renunțat la șantajul energetic, și orice stat pe care-l poate influența să sară în barca sa reprezintă o investiție fără întoarcere. Să luăm aminte! Invadarea Ucrainei a fost doar primul pas al planului său. România este apărată prin apartenența la NATO și UE, dar războiul nu înseamnă doar tancuri. Tancurile roșii sunt acum informațiile otrăvite și politicienii pe care-i plătește generos. Au o singură misiune: demolarea UE.

Pentru România s-ar traduce printr-un neant ireversibil.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale