Rareș Bogdan despre „Fit for 55”: EPP vrea ca toți cetățenii să fie pe punte, nu doar elitele bogate

Rareș Bogdan despre „Fit for 55”: EPP vrea ca toți cetățenii să fie pe punte, nu doar elitele bogate

Europarlamentarul Rareș Bogdan apreciază că mult discutatul „Fit for 55”, pachetul legislativ care urmărește transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic, este cel mai complex proiect aflat pe masa instituțiilor UE. „Este un pachet legislativ uriaș, menit să reducă emisiile de CO2 cu 55% până în 2030, iar asta presupune reguli pentru industrie, transport, clădiri, ceea ce e traduce printr-o transformare consistentă a societăților noastre. Va avea impact asupra tuturor”, a declarat șeful Delegației EPP România din Parlamentul European. Întrebat care sunt principiile cu care abordează Popularii Europeni pachetul „Fit for 55”, Rareș Bogdan a răspuns că acestea sunt în număr de 3: ideea de a crea locuri de muncă și oportunități economice, nu de a le distruge, apoi dorința ca UE să mizeze pe inovație, pentru a rămâne competitivă și, nu în ultimul rând, „vrem ca toată lumea să rămână pe punte, nu doar elitele bogate”.

Rata șomajului printre tineri a crescut la 17% față de 2020, și este doar unul dintre indicatorii pentru care suntem obligați să ne așezăm la masă și să găsim soluții, deoarece ne dorim decarbonizare, nu dezindustrializare. Într-un limbaj foarte simplu, industriile, mai ales cele din Estul Europei, au nevoie de susținere pentru a-și eficientiza fluxurile, a reduce emisiile, iar aceste emisii mai puține și mai puțin nocive trebuie captate și transformare în energie. E nevoie de o infuzie mare de capital, dar dacă nu uităm care este scopul final, cred că este posibil. Așa cum a spus președintele Klaus Iohannis la Conferinţa ONU privind schimbările climatice, în perioada 1990 - 2019 România şi-a redus intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale, dar pe viitor, cheia este inovația”, a adăugat Rareș Bogdan.

Europarlamentarul a precizat că există câteva provocări unde România trebuie să joace inteligent, pentru ca „Fit for 55 să nu pună cap în cap transportatorii cu industriile”. „Mai există îngrijorări legate de emisiile clădirilor, dar toate aceste aspecte sunt avute în vedere de EPP Group, unde discuțiile sunt aprinse, dar constructive. După cum spuneam, toată lumea trebuie să fie pe punte”, a conchis Rareș Bogdan.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”