Răspunsul duplicitar al autorităților din China față de protestele anti-restricții: declanșarea cenzurii de urgență și schimbarea atitudinii față de pandemie

Răspunsul duplicitar al autorităților din China față de protestele anti-restricții: declanșarea cenzurii de urgență și schimbarea atitudinii față de pandemie

Autoritățile chineze au declanșat „răspunsul de urgență” la cel mai ridicat nivel în privința cenzurării aplicațiile interzise care au facilitat organizarea protestelor fără precedent împotriva politicii zero COVID și a regimului de la Beijing.

Proteste au izbucnit în marile orașe după moartea a zece oameni într-un incendiu FOTO EPA-EFE

Dispozițiile transmise către platformele sociale au fost scurse pe un cont de Twitter și au fost traduse și publicate de China Digital Times, un portal de știri cu sediul în SUA, relatează The Guardian.

De asemenea, CNN a relatat că autoritățile chineze i-au urmărit pe protestatari pe baza semnalelor de la telefoanele mobile, după cum reiese dintr-o convorbire telefonică înregistrată între un cetățean chinez și polițiști. Totodată, poliția a confiscat telefoanele mobile ale protestatarilor aflați în arest, potrivit a doi manifestanți care au vorbit cu CNN.

Un protestatar care a fost arestat în weekend a dezvăluit că i s-a cerut să predea poliției telefonul și parola pentru a servi drept „probe".

Administrația cibernetică din China a anunțat activarea unui „Răspuns de Urgență de nivel 1, cel mai ridicat nivel al managementului conținutului pe internet” și a solicitat funcționarilor să ia măsuri rapide să identifice, gestioneze și să raporteze informații legate de ceea ce a calificat drept „tulburări offline” și „evenimente publice recente în diferite provincii”.

Incidentul din 24 noiembrie a declanșat exprimarea diverselor nemulțumiri", se arată în aceste instrucțiuni cu referire la incendiul izbucnit într-un bloc din Urumqi (nord-vest) , în urma căruia 10 persoane și-au pierdut viața.

„Sloganuri politice vătămătoare au apărut în Shanghai; studenții din colegii și universități au organizat adunări politice ostentative; defăimările din partea presei străine au crescut; și diverse site-uri și-au întărit gestionarea conținutului".

Managerii ar trebui să fie deosebit de atenți la date sensibile, între care aniversarea de o săptămână a incendiului, Ziua Mondială a Drepturilor Omului și Ziua Internațională Anticorupție. De asemenea, platformele de comerț electronic au primit dispoziții să "curețe" disponibilitatea produselor și aplicațiilor și a "conținutului dăunător" conceput pentru a eluda restricțiile de internet, cum ar fi VPN-urile și routerele care ocolesc rețelele de protecție.

Autoritățile urmăresc telefoanele mobile ale protestatarilor

Autoritățile chineze folosesc datele telefoanelor mobile pentru a depista protestatarii care au manifestat împotriva restricțiilor severe ale guvernului, potrivit unei înregistrări a unei convorbiri telefonice între un protestatar și poliție, examinată de CNN.

Un protestatar a declarat pentru CNN că miercuri a primit un apel telefonic de la un ofițer de poliție, care l-a informat că a fost urmărit pentru că semnalul telefonului său mobil a fost înregistrat în apropierea locului protestului.

Acesta a fost chestionat în privința participării la protestele de duminică seara care au avut loc pe malul râului Liangma. Când acest cetățean a negat că a fost acolo, interlocutorul a întrebat: „Atunci de ce a apărut acolo numărul tău de telefon mobil?".

În China, toți utilizatorii de telefoane mobile sunt obligați prin lege să își înregistreze numele real și numărul național de identificare la furnizorii de telecomunicații.

De asemenea, protestatarului i s-a spus să se prezinte la o secție de poliție pentru interogatoriu și să semneze un proces-verbal. Când a întrebat de ce trebuie să se conformeze, interlocutorul i-a spus că este "un ordin al Biroului Municipal de Securitate Publică din Beijing".

Un alt protestatar a declarat că poliția i-a returnat telefonul după ce a fost eliberat, dar ofițerii i-au șters albumul foto și i-au eliminat aplicația WeChat.

Carantinele, ridicate în marile orașe după proteste

În această săptămână carantinele au fost ridicate în marile orașe din China, chiar și în zonele unde sunt raportate în continuare un număr relativ mare de cazuri de îmbolnăvire. Totodată, cerințele de testare și carantină au fost relaxate în unele zone, în contextul în care se așteaptă o schimbare a politicilor naționale privind gestionarea virusului.

În unele comunități din Beijing și din alte părți s-a permis deja contacților apropiați ai persoanelor confirmate cu coronavirus să stea în carantină la domiciliu, iar mai multe cabinete de testare din zonă au încetat să mai funcționeze. În Chengdu, în provincia Sichuan, pasagerii nu mai sunt obligați să furnizeze rezultate negative la teste pentru se urca în autobuz sau metroul. În Jincheng, care se află la jumătatea distanței dintre Beijing și Shanghai, oamenii pot intra acum în localurile de karaoke, dar nu pot încă lua masa în interiorul restaurantelor.

Cu toate acestea, relaxarea aleatorie a restricțiilor pare să fi alimentat o oarecare confuzie și îngrijorare, locuitorii simțindu-se brusc mai expuși la un virus pe care, până săptămâna aceasta, autoritățile îl descriau ca fiind mortal.

Semne de schimbare a atitudinii față de pandemie

În ultimele zile, a existat o schimbare evidentă a mesajelor din partea oficialilor și a mass-mediei de stat, care au reclasificat pandemia . Oficialii par să fi renunțat sau cel puțin să fi diminuat mențiunile la politica "dinamică zero Covid" . Gravitatea mai mică a talpinei Omicron în raport cu cele anterioare este discutată și subliniată public pentru prima dată de când a devenit dominantă în pandemie.

Vineri, ziarul oficial de stat Xinhua au publicat comentarii ce au îndemnat la o mai mare responsabilitate individuală în ceea ce privește purtarea măștilor, spălarea mâinilor, ventilația și reducerea numărului de adunări. De asemenea, aceștia au subliniat necesitatea de a proteja grupurile vulnerabile și au cerut autorităților locale să fie mai rapide în ceea ce privește reimpunerea carantinelor țintite.

"Având în vedere că riscurile pot fi gestionate, ceea ce ar trebui gestionat trebuie să fie gestionat bine și ar trebui să existe, totodată, relaxări atunci când este cazul", se arată în document, potrivit unei traduceri realizate de analistul chinez Bill Bishop.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /