Răsturnare de situație?/Simona Halep a scăpat?/Un judecător român de la TAS spune cum a ajuns substanța interzisă în corpul româncei

Răsturnare de situație?/Simona Halep a scăpat?/Un judecător român de la TAS spune cum a ajuns substanța interzisă în corpul româncei

Simona Halep a făcut un pas important în contextul scandalului de dopaj cu Roxadustat și este pe cale să dovedească că substanța a pătruns în organismul ei printr-un supliment contaminat, spune un judecător român de la TAS.

Simona HalepFoto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Simona Halep ar fi dovedit că substanța a fost ingerată printr-un supliment contaminat

Cristian Jura este un judecător român al Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, iar acesta a făcut un anunț major cu privire la situația Simonei.

„Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat.

Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet.” - a spus acesta conform ProSport .

Mai mult decât atât, Cristian Jura a precizat și care sunt următorii pași în această situație.

„Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni, și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă.

Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.

Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței.

Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că Simona nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau că a folosit metode interzise.” - a mai spus acesta.

În încheiere, judecătorul Cristian Jura a menționat că există chiar șansa ca suspendarea Simonei să fie ridicată, ținând cont de dovezile prezentate.

„Procedural, urmează mai multe etape. Mai întâi, e o audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei, ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat.

Dar aș face o precizare importantă. Așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu.”

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Trei zodii care ar putea câștiga la Loto înainte de Paște. Ei s-ar putea bucura de Iepuraș mai devreme

2 VIDEO Priviți, la București, Umbrărescu a turnat deja asfalt pe singurul tronson de centură unde lucrează români

3 VIDEO Victoraș Micula nu bea Frutti Fresh: Nu îmi plac. Vi le-am dat vouă, să fac bani, dar nu-s prost să le consum

4 Scandal sexual în Austria după ce o pictoriță, proaspăt căsătorită, a chemat doi tineri în atelier

5 Scandalul sexual din armata Rusiei ia proporții