Răsturnare de situație/Ucraina a depășit Rusia la numărul de tancuri aruncate în luptă

Răsturnare de situație/Ucraina a depășit Rusia la numărul de tancuri aruncate în luptă

După mai mult de 16 luni de război pe scară largă în Ucraina, a fost înregistrată o schimbare serioasă a raportului de putere . Dacă mai devreme armata rusă era net superioară Ucrainei în ceea ce privește puterea militară, acum superioritatea sa în unele tipuri de arme s-a pierdut deja.

Bloomberg face referire la datele Ukraine Support Tracker, agregate de Institutul de Economie Mondială Kiel.

Potrivit analiștilor, Ucraina a primit 471 de tancuri de la începutul invaziei, urmând să îi fie livrate alte 286 de tancuri. Ținând cont de numărul de echipamente pierdute sau capturate ( pe baza datelor Oryx), se poate spune că flota de tancuri a Ucrainei a crescut de la începutul a invaziei, în timp ce flota rusă s-a redus la jumătate.

Sursa grafic: Bloomberg

Forțele Armate ale Ucrainei au în prezent aproximativ o 1.500 de tancuri (înainte de război erau 987 de tancuri), în timp ce Armata rusă are acum 1.400 de tancuri (față de 3.400 la momentul invaziei).

Diferența dintre artilerie și lansatoare de rachete s-a redus, de asemenea, dar cu o marjă mult mai mică: Rusia are în prezent, conform estimărilor analiștilor, 1.900 de piese de artilerie grea și 841 de sisteme MLRS, în timp ce Forțele Armate au 1.100, respectiv 427.

Bloomberg notează că vorbim despre estimări cu un grad ridicat de incertitudine, deoarece ambele părți își ascund cu grijă pierderile. De asemenea, nu există date sigure despre numărul de tancuri și tunuri de artilerie pe care Rusia le-a scos din depozit.

Anterior, comandantul Forțelor Armate ale Marii Britanii, amiralul Tony Radakin, a declarat că armata rusă și-a pierdut jumătate din capacitatea de luptă în Ucraina.

Câte tancuri germane Leopard au promis aliații Ucrainei, câte au fost transferate, și câte ar fi putut fi deja distruse în lupte până pe 4 iulie 2023

Serghei Șoigu a anunțat recent că 16 tancuri germane Leopard ar fi fost distruse pe front. Grupul de monitorizare Oryx a confirmat pierderi de tancuri Leopard, dar numărul acestora este mai mic.

Potrivit analiștilor Oryx, există confirmarea distrugerii a 3 tancuri 2A6, a unui tanc Leopard 2A4 și a unui tanc pentru deminare Leopard 2R. În plus, au fost avariate 3 tancuri 2A4, 3 tancuri 2A6 și 2 tancuri de deminare 2R. Un alt Leopard 2A6 este avariat și abandonat. În total, cinci tancuri au fost distruse, unul a fost abandonat, iar opt tancuri au fost avariate.

Potrivit Slovo i Dilo , Ucraina a primit deja 36 de tancuri Leopard 2A4, 21 de tancuri Leopard 2A6 și 6 tancuri Leopard 2R pentru deminare de la aliați.

Un lucru îngrijorător este numărul mic de tancuri pentru deminare primite de Ucraina, mai ales în contextul unei apărări ruse bazate pe câmpuri suprasaturate de mine. Practic, odată cu distrugerea (parțială sau totală) a celor 3 tancuri 2R, Kievul a pierdut jumătate din blindatele Leopard folosite pentru deminare.

De asemenea, Germania, Țările de Jos și Danemarca urmează să livreze Ucrainei 178 de tancuri Leopard 1A5: primul lot este așteptat în „săptămânile următoare”, restul - până la sfârșitul anului.

În 2023 și 2024, urmează să ajungă și cele 10 tancuri Leopard 2A5, promise de Suedia, dar și 14 tancuri Leopard 2A4 recondiționate de Țările de Jos și Danemarca. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB