Rata de aprobare a lui Joe Biden a scăzut la minime ale mandatului. Cum stă Trump

Rata de aprobare a lui Joe Biden a scăzut la minime ale mandatului. Cum stă Trump

Ratingul de aprobare a președintelui american Joe Biden a scăzut cu 19 puncte procentuale, ajungând la minime ale mandatului în ceea ce privește economia și imigrația, arată un sondaj recent ABC News/Washington Post.

Popularitatea lui Biden a scăzut iar cea a lui Trump s-a îmbunătățit FOTO PROFIMEDIA

Un număr record de americani sunt de părere că o duc mai rău în mandatul lui Biden, 75% consideră că este prea bătrân pentru încă patru ani la Casa Albă, iar Donald Trump este o opțiune mai atractivă retrospectiv - acestea sunt provocări serioase pentru perspectiva lui Biden de a fi reales anul viitor, relatează ABC News.

44% dintre respondenți în cadrul celui mai recent sondaj ABC News/Washington Post spun că se descurcă mai rău din punct de vedere financiar de când e Biden președinte. Doar 37% aprobă rezultatele mandatului acestuia, în vreme ce 56% le dezaprobă. Aprobarea privind performanța lui Biden în ceea ce privește economia este de doar 30% (versus 64% care o dezaprobă).

În ceea ce privește gestionarea imigrației la granița dintre SUA și Mexic, ratingul lui Biden este și mai scăzut, cu 23% grad de aprobare (versus 62% dezaprobare). În ceea ce privește gradul de aprobare/dezaprobare, 20% aprobă cu tărie modul cum își exercită în general funcția, în timp ce 45% o dezaprobă cu tărie.

74% sunt de părere că este prea bătrân pentru un al doilea mandat, în creștere cu 6 puncte procentuale față de luna mai. Aprecierea că Trump la rândul său este prea bătrân pentru a fi președinte este în creștere, în proporție de 50% în acest sondaj comandat de ABC News.

40% sunt de părere că dacă Congresul nu va reuși să se înțeleagă în privința bugetului, cu riscul blocării activității guvernamentale, democrații și Biden sunt vinovați, față de 33% care ar da vina pe republicani.

Ratingul lui Trump s-a îmbunătățit în retrospectivă. Când a părăsit Casa Albă, ratingul său de aprobare era de 38%, în esență același pe care îl are în prezent Biden. Acum, privind retrospectiv, 48% spun că aprobă performanța lui Trump când era în funcție, în timp ce proporția celor care o apreciază negativ a scăzut la 49%, față de 60% când a părăsit Casa Albă.

Este, de asemenea, notabil faptul că un număr aproape egal de american îl aprobă/dezaprobă pe Trump chiar dacă majoritatea americanilor continuă să respingă afirmația acestuia că alegerile din 2020 au fost fraudate. 60% dintre americani spun că Biden a câștigat în mod legitim, iar alți 12% nu au nicio opinie; 29% cred că Biden nu a câștigat în mod legitim.

20% dintre americani cred că „altcineva” decât Biden ar trebui să candideze

Un procent remarcabil de 62% dintre democrați și independenți ce înclină spre democrați spun că partidul ar trebui să aleagă pe altcineva decât Biden să candideze în 2024; doar o treime îl susțin pe Biden.

Trump are un sprijin mult mai larg în interiorul partidului; 54% dintre republicani și independenți cu înclinații republicane îl favorizează pentru nominalizarea republicană. Ron DeSantis are un sprijin de 15%, de la 25% în luna mai. Toți ceilalți sunt preferați de mai puțin de 10% dintre respondenți.

Într-o confruntare ipotetică în noiembrie 2024, Trump are 51% de susținere, în timp ce Biden are 42% .

O varietate de factori pot explica aceste cifre. Ratingurile slabe de performanță ale lui Biden, amploarea nemulțumirilor economice, criza imigrației și îndoielile legate de vârsta sa sunt clar relevante. Toate acestea au fost subiectul unei ample acoperiri mediatice recente, concentrând discursul public asupra aspectelor negative pentru actualul președinte american. Trump, între timp, s-a folosit de acuzațiile sale penale pentru a-și consolida baza electorală invocând persecuția politică și se bucură de o presă pozitivă a statutului său de favorit al Partidului Republican.

Un alt factor posibil al acestor răspunsuri este transmiterea unui mesaj. O întrebare ipotetică privind preferințele de vot cu 14 luni înainte de alegeri nu prezice nimic; poate fi considerată mai mult o oportunitate pentru populație de a-și exprima simpatia sau antipatia față de candidați. Biden este în general nepopular, iar îndoielile cu privire la adecvarea sa pentru un al doilea mandat sunt mari; indiferent unde se va ajunge peste mai mult de un an, un număr substanțial de americani profită de ocazie pentru a-și exprima nemulțumirea.

De pildă, printre persoanele care spun că lui Trump ar trebui să i se interzică prin Constituție să mai servească ca președinte, 18% îl susțin, de asemenea, în detrimentul lui Biden pentru cursa din 2024. Astfel de persoane par să își exprime în acest fel antipatia față de Biden, și nu sprijinul pentru Trump.

Sondajul ABC News/Washington Post a fost realizat telefonic în perioada 15-20 septembrie 2023, în engleză și spaniolă, pe un eșantion de 1.006 adulți, între care 25% dintre respondenți s-au identificat ca fiind democrați, 25% ca republicani și 42% ca independenți.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?