Rata de refuz a vizelor pentru SUA în 2023 a fost la cel mai scăzut nivel în România

Rata de refuz a vizelor pentru SUA în 2023 a fost la cel mai scăzut nivel în România

Ambasada României în Statele Unite ale Americii (SUA) a anunțat că rata de refuz a vizelor a înregistrat cel mai mic nivel din toată istoria relației bilaterale dintre România și Statele Unite, mai exact o rată de de refuz de 8,79%. Ambasadorul Andrei Muraru estimează că țara noastră ar putea face din programul american de scutire de viză de anul viitor.

Rata de refuz a vizelor pentru America, la cel mai scăzut nivel - Foto Facebook Ambasada Ro în SUA

O postare pe Facebook a Ambasadei României în SUA informează că rata de refuz a vizelor B1/B2 a fost de 8,79% în perioada 1 octombrie 2022 – 30 septembrie 2023, potrivit situației publicate de Departamentul de Stat al SUA miercuri. Acest nivel este cel mai mic din toată istoria relațiilor de colaborare dintre România și America. Țara noastră a avut cea mai importantă scădere dn cele trei țări din Uniunea Europeană care candidează la programul Visa Waiver.

8,79% - rata de refuz a vizelor pentru SUA în 2023, cel mai scăzut nivel din toată istoria relației bilaterale România-Statele Unite. Ritm accelerat de descreștere în ultimii trei ani și cea mai importantă scădere în termeni procentuali dintre cele trei state UE candidate . (...)Rata de refuz înregistrată în cursul anului 2023 este cea mai mică din toată istoria relațiilor cu SUA. De asemenea, România se află într-o descreștere accelerată în ultimii trei ani (17,03% în 2021, 12,61% în 2022), cu o scădere de 3,82% față de anul fiscal precedent. Totodată, dintre cele trei țări candidate din Uniunea Europeană care nu sunt parte a programului Visa Waiver, România înregistrează în termeni procentuali cea mai importantă scădere (Republica Cipru a scăzut de la 6,22% la 4,48%, iar Bulgaria a înregistrat o creștere de la 10% în 2022 la 11,61% anul trecut).”, se precizează în postarea Ambasadei.

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, este optimist cu privire la șansele de includere a României în programul Visa Waiver.

Mai este un drum lung, dar suntem foarte optimiști întrucât există o intenție politică reală de a include România în Visa Waiver Program, iar ambele guverne sunt pe deplin angajate ca toate cerințele programului de scutire de viză să fie îndeplinite. Dacă totul merge conform planului și nu apar dificultăți majore, putem estima că România va face parte din programul american de scutire de viză anul viitor”, a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite.

Astfel, din 2025, românii ar putea călători fără viză în SUA, dacă țara noastră va îndeplini criteriile pentru a fi acceptată în acest program până pe 30 septembrie 2024.

Important este ca anul acesta rata de refuz pentru vizele de tip B1/B2 , afaceri și turism, să scadă sub 3%. ONG-urile care pledează pentru includerea țării noastre în program au explicat că un impact semnificativ asupra acestei cifre o pot avea solicitările de reînnoire a vizei, fiindcă în cazul acestora rata de respingere este mai mică de 1%.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”