Război civil în Rusia. SUA studiază situația și se vor consulta cu aliații

Război civil în Rusia. SUA studiază situația și se vor consulta cu aliații

Casa Albă „monitorizează situația” din Rusia după amenințările liderului grupului de mercenari Wagner Evgheni Prigojin împotriva conducerii militare a Rusiei, inclusiv a ministrului Apărării Serghei Șoigu și a șefului Statului Major General Valeri Gherasimov, relatează CNN.

Președintele Joe Biden a fost informat și despre evoluția situației din Rusia. Monitorizăm situația și ne vom consulta cu aliații și partenerii cu privire la aceste evoluții”, a declarat Adam Hodge, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Oficialii consideră că ultimele comentarii ale lui Prigojin sunt ceva mai mult decât retorica lui obișnuită, a declarat anterior publicației un oficial american .

Doi oficiali ai administrației au declarat că oficialii de securitate națională de la Casa Albă sunt precauți în a comenta și nu evaluează situația până când nu înțeleg ce se întâmplă.

Președintele Poloniei Andrzej Duda a avut consultări cu premierul și cu ministrul apărării cu privire la situația din Rusia, a declarat sâmbătă liderul de la Varșovia, adăugând că monitorizează situația, scrie Reuters.

Fondatorul grupului de mercenari Wagner a acuzat vineri comandamentul rus că efectuează atacuri mortale asupra taberelor luptătorilor săi, în timp ce Armata rusă neagă că a bombardat poziții ale grupului paramilitar, relatează AFP și Reuters. Șeful grupării paramilitare ruse Wagner, Prigojin a făcut apel la o revoltă împotriva înaltului comandament militar rus, a afirmat că dispune de 25.000 de oameni și a cerut rușilor, în special soldaților, să li se alăture.

Rebeliunea lui Prigojin este „cea mai importantă provocare pentru Rusia” din ultima perioadă, iar loialitatea forțelor de securitate, în special a Gărzii Naționale Ruse va fi „cheia” modului în care se desfășoară criza, arată în analiza de sâmbătă dimineață Ministrul britanic al Apărării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB