Război în Ucraina. De ce nu s-a văzut superioritatea Rusiei la capitolul tancuri

Război în Ucraina. De ce nu s-a văzut superioritatea Rusiei la capitolul tancuri

Rusia încă domină Ucraina la capitolul tancuri, dar o serie de greșeli stupide ale conducerii sale militare nu arată acest lucru pe câmpul de luptă, relatează Business Insider.

Tanc rusesc distrus FOTO Profimedia

Cu un avantaj incontestabil la capitolul tancuri, atât ca număr, cât și ca varietate de modele, totuși flota de tancuri a Rusiei nu reușește să o decimeze pe cea a Ucrainei.

Cea mai probabilă explicație a acestei situații este faptul că așa-numita superputere militară repetă erorile de mai bine de un an și o lună de război la scară largă în Ucraina, înregistrând astfel pierderi uluitoare de echipamente. De cealaltă parte, Ucraina încearcă să o egaleze pe Rusia la capitolul armament pe câmpul de luptă înaintea unui aflux de tancuri occidentale așteptat în lunile următoare.

Situația actuală de pe câmpul de luptă, marcată de un impas brutal la Bahmut, nu a rezultat în urma unor bătălii cu tancuri, cu toate că aceste mașini de luptă blindate au captat atenția presei internaționale încă de la începutul războiului, inclusiv atunci când Ucraina folosit tancuri rusești abandonate pentru contraofensiva de la Harkov și pentru respingerea ofensivei rusești de la Vuhledar.

Rusia a mobilizat în Ucraina o flotă de tancuri și vehicule blindate net superioară cea a țării agresate, precizează Mark Cancian, colonel în rezervă și consilier la programul de securitate al Centrului pentru Studii Strategice Internaționale. Tancurile oferă mobilitate, putere de foc și protecție, explică el.

Una dintre capacitățile lor cheie, conform lui Jeffrey Edmonds, fost ofițer în armata americană și expert în Rusia la Centrul pentru Analize Navale, este impactul psihologic pe care îl au asupra adversarului, cunoscut ca „efectul de șoc”.

Simbolic sau nu, tancurile sunt considerate vitale de ambele părți beligerante, Rusia căutându-le prin depozite și grăbind producția pentru a-și umple pierderile de pe câmpul de luptă, iar Ucraina făcând apeluri disperate pentru a le obține din străinătate.

Rușii, superiori doar pe hârtie

De-a lungul războiului la scară largă din Ucraina, Rusia s-a bazat în principal pe patru modele de tancuri, și anume T-64, T-72, T-80 și T-90, T-72 constituind cea mai mare parte a flotei sale ca urmare a producției mari din perioada sovietică.

Potrivit lui Cancian și Edmonds, fiecare model de tanc rusesc reprezintă o versiune actualizată a ultimului. De regulă, „cu cât tancul este mai nou, cu atât este mai capabil”, spune Cancian. Dar există excepții de la regulă, subliniază el. Rușii s-au bazat atât de mult pe T-72 în timpul Războiului Rece, încât numeroasele actualizări aduse acestui tanc l-au făcut superior chiar succesorului său direct, T-80 și comparabil cu T-90, considerat cel mai avansat tanc al Rusiei, afirmă atât Cancian, cât și Edmonds.

Potrivit lui Edmonds, designul tancurilor rusești rezultă din lecțiile învățate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ele tind să fie mai mici și mai ușoare decât tancurile occidentale. În plus, au garda mai jos, ceea ce le face mai greu de lovit. Ca urmare a moștenirii comune sovietice, Ucraina s-a trezit nevoită să se apere cu aceleași tancuri, dar cu mai puține modele, și anume T-64 și T-72 în varianta neactualizată și mai puține la număr: 1.500 vs. 3.000.

Pe hârtie, Rusia avea superiotate numerică și tehnologică, dar acest lucru nu s-a văzut pe câmpul de luptă.

„Letalitatea sistemului depinde de mai multe aspecte”, precizează Edmonds. „Depinde de echipaj, dar depinde și de modul în care se potrivește pe câmpul de luptă și cum se integrează cu alte componente ale forței de luptă”, adaugă el.

Potrivit Business Insider, Rusia nu și-a folosit tancurile în mod eficient și, prin urmare, a pierdut o bună parte din ele. O estimare realizată cu ajutorul Oryx, o platformă de analiză a informațiilor din surse deschise, arată că Rusia a pierdut peste 1.500 de tancuri pe câmpul de luptă din Ucraina, cele mai multe fiind modelele T-72 și T-80. Institutul Internațional pentru Studii Strategice avansează o pierdere grea din flota de aceste modele, de până la două treimi.

„Nu și-au respectat propria doctrină”

Tancurile pot fi folosite în mod eficient doar în combinație cu alte capacități, cum ar fi infanteria, suportul aerian, artileria etc., explică Cancian și Edmonds.

Însă rușii „nu și-au folosit tancurile într-un echipaj combinat. Nu și-au respectat propria doctrină”, a declarat Cancian.

De exemplu, la doar câteva săptămâni de la începutul războiului, rușii au trimis un convoi de tancuri direct într-o ambuscadă la Bucea fără să fi asigurat măsuri de protecție. Apoi, la începutul acestui an, rușii au repetat această eroare la Vuhledar, pierzând peste 100 de tancuri.

Însă folosirea combinată a armelor necesită antrenament, afirmă Cancian și Edmonds.

„În mod clar, (rușii, n. red.) au intrat în război cu un nivel de pregătire tactică mai scăzut decât am crezut”, spune Edmonds.

Din cauza pierderilor umane mari pe câmpul de luptă - estimate la 220.000 de un oficial britanic de rang din domeniul apărării -, este puțin probabil să aibă loc o îmbunătățire a coeziunii între soldații ruși. Pierderile umane mari pe câmpul de luptă au accentuat problemele deja existente de personal în cadrul armatei ruse. Se pare că rușii au prea puțini oameni pentru infanterie și se confruntă cu o penurie de oameni pentru operarea tancurilor rămase, notează Business Insider. Drept exemplu, la Vuhledar trupele ucrainene au capturat un medic rus forțat să conducă un tanc în pofida faptului că nu avea pregătirea necesară.

Pe fondul acestor erori, Rusia este nevoită să scoată din depozite tancurile mai vechi, cum ar fi T-62, T-55 și T-54, unele dintre ele datând din cel de-al Doilea Război Mondial. Cu toate că încă sunt letale, aceste tancuri nu sunt la fel de eficiente precum modelele mai recente.

Ucrainenii, mai flexibili pe câmpul de luptă

Între timp, deși a pierdut între 450 și 700 de tancuri, totuși Ucraina a reușit să captureze tancuri ale inamicului. De altfel, armata ucraineană pare să fie mai bună în operarea tancurilor la nivel tactic, apreciază Edmonds, referindu-se la flexibilitate și inițiativă.

În plus, Ucraina începe să primească mult doritele tancuri occidentale, care au un blindaj mai bun și o reglare a focului mai eficientă decât cele rusești. Toate cele trei modele de tancuri occidentale - Leopard (germane), Challenger (britanice) și Abrams (americane) - sunt mai mari decât majoritatea tancurilor rusești și sunt mai greu de doborât datorită blindajului, spune Edmonds.

Încă nu este clar când anume va primi Ucraina toate tancurile occidentale promise și ce rol vor avea acestea pe câmpul de luptă. În ultimele săptămâni, axate pe bătălia de la Bahmut, tancurile nu prea au fost folosite în ostilitățile din Ucraina.

În opinia lui Cancian, tancurile nu sunt necesare pentru o bătălie precum cea de la Bahmut. Însă, per ansamblu, tancurile care sosesc ar putea să dezmorțească liniile de front, crede Edmonds. Totuși, 150 de tancuri occidentale nu sunt suficiente pentru o schimbare fundamentală a situației din teren, adaugă Cancian.

Rușii ar avea încă mii de tancuri vechi pe care le-ar putea folosi în ideea menționată cândva de Stalin: „Cantitatea are o calitate proprie”. Dar tancurile occidentale ar putea pregăti terenul pentru o suplimentare a asistenței militare. „Cu cât acest război se va prelungi, cu atât acest tip de sprijin va fi mai eficient”, conchide Edmonds.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”