Război în Ucraina. ISW: ucrainenii avansează în pofida ploilor abundente. Rușii își intensifică eforturile de a cuceri Avdiivka

Război în Ucraina. ISW: ucrainenii avansează în pofida ploilor abundente. Rușii își intensifică eforturile de a cuceri Avdiivka

Forțele ucrainene au avansat în vestul regiunii Zaporojie și în apropiere de Bahmut pe fondul unor ploi abundente, constată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Avdiivka, un oraș industrial distrus de bomardamentele rusești FOTO Profimedia

Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al Grupului Tavria din cadrul armatei ucrainene, care luptă pe frontul de sud, a anunțat progrese la vest de Verbove (la 18 kilometri sud de Orihiv, în regiunea Zaporizhzhia) și în apropiere de Klișchiivka și Andriivka, la sud-vest de Bahmut.

Anterior, comentatorii militari ruși susțineau că ploile abundente din apropierea frontului limitează operațiunile militare. Înrăutățirea vremii afectează vizibilitatea și utilizarea dronelor de recunoaștere, precum și obstrucționează deplasările vehiculelor, spun ei.

Condițiile meteorologice variază în diferite sectoare ale frontului, dar, în general, se înrăutățesc, precizează ISW.

Ilia Ievlaș, purtătorul de cuvânt al forțelor de est ale Ucrainei, a declarat că ploile abundente au limitat dependența trupelor ruse de aviație și drone în direcția Lîman-Kupiansk.

Potrivit ISW, iarna nu va opri contraofensiva ucraineană, dar va prezenta provocări pentru anumite operațiuni.

Statul Major General al Ucrainei a raportat marţi că trupele sale rămân în ofensivă cu succese parţiale pe fronturile de la Bahmut (est) şi Zaporojie (sud). În aceste două sectoare, forțele ucrainene au respins totodată atacurile efectuate de ruși asupra poziţiilor pe care le-au eliberat în ultimele săptămâni.

Rușii se concentrează pe cucerirea orașului Avdiivka

Pe de altă parte, rușii s-au lansat marți în bombardamente masive asupra orașului Avdiivka, pe care încearcă să-l încercuiască, a declarat şeful administraţiei militare din Donețk, Vitali Barabas.

„De peste un an există riscul ca localitatea să fie ocupată, dar astăzi situaţia s-a agravat rapid”, a adăugat oficialul ucrainean, indicând că au mai rămas 1.600 de locuitori la Avdiivka din cei 30.000 câți erau înainte de declanșarea invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Ruşii ocupă estul şi sudul localităţii şi încearcă de mai multe luni să-l încercuiască, notează AFP, potrivit Agerpres .

Acest oraş industrial construit în jurul unei uzine siderurgice se află la 13 kilometri de Doneţk, reședința regiunii omonime, controlată de Rusia, a cărei anexare a fost revendicată de Vladimir Putin în urmă cu un an.

Ministrul ucrainean al Apărării și-a vizitat soldații

În acelaşi timp, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a vizitat marţi poziţiile forțelor sale de pe frontul de sud-est, unde s-a întâlnit cu şeful Grupului Tavria, Oleksandr Tarnavski, şi a aflat direct de la militari care sunt cele mai urgente nevoi şi probleme ale acestora.

„Am identificat aspectele problematice şi modalităţile de rezolvare a acestora”, a scris Umerov pe contul său de Facebook.

Printre necesităţile menţionate s-au numărat asigurarea mai multor mijloace de apărare aeriană, drone şi tehnologie de comunicaţii electronice, a precizat ministrul ucrainean.

Cu această ocazie, Rustem Umerov a decorat câţiva soldaţi pentru faptele lor de pe front. „Le mulţumim tuturor bărbaţilor şi femeilor care ne apără ţara. Împreună spre victorie”, şi-a încheiat el mesajul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?