Război total în estul Ucrainei. Forţele ucrainene au lansat un atac împotriva separatiştilor proruşi. Pierderi de ambele părţi

Război total în estul Ucrainei. Forţele ucrainene au lansat un atac împotriva separatiştilor proruşi. Pierderi de ambele părţi

UPDATE 14.07 Viaceslav Ponomarev, autoproclamatul primar al oraşului Slaviansk a jurat, într-o intervenţie video că oamenii lui nu se vor preda şi că "ajutorul" este pe drum. Locuitorii oraşului Slaviansk organizează scuturi umane pentru a nu permite trupelor ucrainene să intre în oraş. Deocamdată, militarii nu întreprind acţiuni în forţă, însă situaţia este foarte tensionată.

UPDATE 13.25 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin primeşte operativ toate informaţiile cu privire la evoluţia situaţiei din sud-estul Ucrainei în legătură cu începerea în această regiune a operaţiunii speciale în care sunt implicate forţele militare, inclusiv avioane de luptă.

UPDATE 13. 15 Potrivit site-ului „Rezistenţa informaţional㐓, citat de „Ukrainskaia pravda“ separatiştii Slaviansk folosesc femei şi copii drept scut uman împotriva forţelor ucrainene. Ei au încercat să ocupe trenul ce făcea legătura între oraşul ucrainenan Mariupoli şi Moscova, dar au fost opriţi de forţele speciale ucrainene. Potrivit aceloraşi surse, turnul de televiziune din Slaviansk a fost eliberat şi se află sub controlul militarilor ucraineni. Liderul separatiştilor din Slaviansk, "Strelok", alături de o grupă de proruşi încearcă să fugă din încercuire. „Sediul central" al separatiştilor este reformatat, iar o structură similară cu cea din Slaviansk a fost creată în localitatea Gorlovsk unde la comandă este ar fi un prorus pe nume "Abver".

Ministerul Apărării de la Kiev a publicat mai multe poze cu separatişti proruşi capturaţi în timpul operaţiunii antiteroriste de vineri.

„The Guardian“ scrie că circulă informaţii potrivit cărora mai mulţi jurnalişti au fost capturaţi de către separatişti. Potrivit Kiev Post ar fi vorba de Mike Giglio, un reporter al site-ului american Buzz Feed, care a fost prins la un punct de control aflat în apropiere de Konstantinovka. Şi jurnalista Clarissa Ward de la postul american CBS ar fi dispărut împreună cu echipa sa. În ultima postatare pe Twitter, ea a scris că s-a oprit la un punct de control din Slaviansk. După câteva ore ea a postat tot pe Twitter că a fost eliberată împreună cu toată echipa.

UPDATE 13.00 Corespondentul Adevărul din Slaviansk Mircea Barbu transmite că patru elicoptere au fost doborâte de separatişti, iar străzile şi toate punctele de acces în Slaviansk sunt blocate: nu intră şi nu iese nimeni din oraş.

UPDATE 12.55 Forţele de autoapărare din Slaviansk au părăsit câteva puncte de control din partea de nord a oraşului şi acum construiesc baricade mai aproape de centrul oraşului, a anunţat liderul filialei locale a Partidului Comunist din Ucraina, Anatoli Hmelevoi.„Ei (trupele ucrainene) au atacat din nord. Acum tirul a încetat. Conform datelor noastre, se regrupează şi vor încerca probabil să atace din alte părţi”, a informat Hmelevoi.

Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Apărării al Ucrainei, în timpul fazei active a operaţiunii speciale de la Slaviansk au fost doborâte două elicoptere Mi-24 şi a fost deteriorat un elicopter MI-8 al forţelor armate ucrainene, au fost ucişi doi militari şi câţiva au fost răniţi.

UPDATE 12.49 Separatiştii proruşi au preluat controlul asupra gării din Doneţ. Circulaţia feroviară a fost suspendată, potrivit purtătorului de cuvânt al întreprinderii Căile Ferate din Doneţk.

UPDATE 12.02 Moscova a cerut vineri ajutorul urgent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru a stopa "raidul de represalii" lansat de autorităţile de la Kiev în estul Ucrainei, informează agenţi rusă, Itar-Tass. Diplomaţia rusă a contactat responsabili ai OSCE pentru a discuta despre "ofensiva forţelor armate" ucrainene în Slaviansk. Separatiştii au arestat de peste o săptămână 11 observatori OSCE.

UPDATE 11.45 Insurgenţii cer cetăţenilor din Slaviansk să facă apel la Putin să îi ajute

Separatiştii au chemat cetăţenii din Sloviansk să vină în piaţa principală pentru a înregistra un apel video către preşedintele rus Vladimir Putin pentru ajutor, potrivit în conformitate cu Simon Shuster, reporter timp în Moscova.

Expertul militar ucrainean Dmitri Timciuk a avertizat că insurgenţii din Sloviansk au de gând să organizeze o provocare, punând în cârca militarilor ucraineni victime provocate cgiar de insurgenţii proruşi. Provocarea ar fi fost planificat la 1 mai, a susţine Timciuk, şi iniţial era menit să imite un atac al Sector Dreapta, grupul paramilitar ultra-naţionalist.

UPDATE 10.50 Ministrul interimar de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov a confirmat că în zona oraşelor Slaviansk Şi Kramatorsk din sud-estul ţării a început faza activă a operaţiunii antiteroriste.

La această operaţiune participă trupe ale Ministerului de interne, Garzii Naţionale şi al Ministerului Ap[r[rii, iar Slaviansk a fost încercuit.

Potrivit lui Arsen Avakov, circulaţia pe calea ferată în zona desfăşurării operaţiunii speciale va fi suspendată, iar circulaţia pe drumuri în zona oraşului Slaviansk este limitată la minim.

Centrul antiterorist de pe lângă Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat informaţia că la Slaviansk au fost doborâte două elicoptere ale forţelor armate ale Ucrainei, iar doi piloţi au fost ucişi.

Unul dintre piloţi apare însă într-o înregistrare video care îl arată rănit şi capturat de separatişti. Imaginile sugerează că ofiţerul ucrainean ar fi fost executat de proruşi, după ce a căzut în mâinile lor. Înregistrarea nu a fost însă confirmată până acum oficial.

Trupele ucrainene au cucerit nouă puncte de control ale separatiştilor din Slaveansk. Detaliile despre operaţiunea antitero au fost anunţate de către ministrul de Interne de la Kiev, Arsen Avakov.

Avakov afirmă că separatiştii au în dotare artilerie grea, rachete antitanc şi antiaeriene şi au doborât cel puţin un elicopter. Pilotul unui elicopter de luptă a fost ucis, iar Avakov afirmă că de partea separatiştilor sunt mercenari..

În zonă se află opt vehicule blindate şi mai mulţi soldaţi îi avertizează pe toţi cei care încearcă să se apropie de punctul de control.

„Acesta este un atac la scară largă“, a declarat purtătoarea de cuvânt a insurgenţilor din oraş. Ea susţine că rebelii proruşi au doborât un elicopter care survola oraşul şi au incendiat mai multe cauciucuri pentru a produce fum. Analiştii militari susţin că operaţiunea va reuşi numai dacă va fi realizată rapid şi cu puţine victime.

Un elicopter ucrainean a fost doborât, iar un pilot a fost ucis în operaţiunea militară care are loc vineri dimineaţa în oraşul rebel Slaviansk, au anunţat autorităţile ucrainene, citate de AFP.

Ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov a scris pe pagina sa de Facebook că un pilot a murit şi alte câteva persoane au fost rănite în urma unor rachete lansate de rebeli. „Faza activă“ a operaţiunii a fost lansată la ora 4.30 dimineaţa la Slaviansk şi Kramatorsk, a adăugat el. Serviciile de securitate SBU au confirmat că un elicopter a fost doborât, „ceea ce demonstrează prezenţa unor specialişti militari străini“.

Presa rusă relatează că forţele ucrainene survolează oraşul cu 20 de elicoptere, dintre care trei au fost deja doborâte.

Liderul rebelilor din oraş a fost avertizat de câteva zile că armata ucraineană pregăteşte un atac. Kievul a pornit o ofensivă împotriva rebelilor care continuă să-şi extindă autoritatea în estul Ucrainei, Slaviansk find doar unul dintre cele peste 10 oraşe în care separatişti proruşi înarmaţi au preluat controlul asupra mai multor clădiri guvernamentale. Tot la Slaviansk este reţinută de o săptămână o echipă formată din 11 observatori ai OSCE, şapte străini şi patru ucraineni. Negocierile pentru eliberarea lor sunt în impas.

Guvernul ucrainean crede că insurgenţii sunt instigaţi de la Moscova, care în luna martie a folosit aceleaşi tactici pentru a anexa Crimeea. Pe de altă parte, Rusia neagă faptul că are vreo implicare în conflictele din estul Ucrainei, dar a avertizat că o escaladare a ofensivei ucrainene ar putea declanşa „consecinţe catastrofale“. Preşedintele rus a insistat asupra necesităţii de „retragere a trupelor ucrainene din sud-estul ţării, acolo unde Kievul conduce o operaţiune antiteroristă“ împotriva separatiştilor.

Update-uri postate pe Twitter de corespondentul Adevărul la Slaviansk, Mircea Barbu

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/ucraina" target="_blank">View the story "Ucraina " on Storify</a>]

Soldați ucraineni stau de pază la un punct de control de lângă Slaviasnk FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

2 Cine este bătrâna putred de bogată din rețeaua grupării Coldea-Dumbravă. A semnat un contract de consultanță cu avocatul Trăilă

3 Un jurnalist spaniol le sugerează românilor și slovacilor „blatul perfect”

4 „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru” / Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia

5 VIDEO Cum arată acum prima și singura autostradă construită de chinezi în România