Războiul din Ucraina: Bombardamente grele la Mariupol, Hersonul înconjurat, consulatul sloven din Harkov - distrus

Războiul din Ucraina: Bombardamente grele la Mariupol, Hersonul înconjurat, consulatul sloven din Harkov - distrus

Oraşul-port Mariupol din sud-estul Ucrainei este bombardat continuu, evacuarea fiind imposibilă, iar la Herson, pe ţărmul Mării Negre, forţele ruse au încheiat încercuirea, au anunţat miercuri autorităţi ucrainene şi ruse citate de Reuters şi AFP.

"Luptăm, nu încetăm să ne apărăm patria", a declarat Vadim Boicenko, primarul Mariupolului, în direct la televiziunea ucraineană.

Foto: (c) SERGEY KOZLOV/EPA

Purtătorul de cuvânt al forţelor armate ale Rusiei, generalul Igor Konaşenkov, a afirmat că "unităţi ale armatei ruse au preluat controlul total al capitalei regionale Herson". El a dat asigurări că "infrastructurile civile" şi transportul comun funcţionează normal.

Agenţia de presă croată Hina transmite că Ministerul de Externe al Sloveniei a anunţat marţi distrugerea consulatului acestei ţări de la Harkov. Clădirea misiunii slovene a fost deteriorată grav în timpul ofensivei ruse asupra oraşului, dar consulul onorific Anatoli Bondarenko şi restul personalului nu au fost răniţi.

Foto: (c) SERGEY KOZLOV/EPA

Premierul sloven Janez Jansa a scris pe Twitter că atacurile asupra clădirilor civile îi reamintesc de tacticile fostei armate iugoslave din urmă cu 30 de ani, iar eurodeputata Tanja Fajon a condamnat ferm "agresiunea barbară" împotriva Ucrainei.

Diplomatul eston Matti Maasikas, şeful delegaţiei Uniunii Europene în Ucraina, a comentat în aceeaşi reţea socială că distrugerea consulatului Sloveniei reprezintă o "pagubă colaterală diplomatică".

Foto: (c) SERGEY DOLZHENKO/EPA

Din cauza situaţiei de la Kiev, Slovenia şi-a retras personalul de la ambasada din Ucraina. Slovenii mai au consulate onorifice şi la Jitomir şi Odessa. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...