Războiul din Ucraina, de la bordul unui elicopter care zboară la joasă înălțime, cu un pilot renumit | Reportaj BBC VIDEO

Războiul din Ucraina, de la bordul unui elicopter care zboară la joasă înălțime, cu un pilot renumit | Reportaj BBC VIDEO

Cel mai bun mod de a te întoarce în viață este să rămâi jos, să te apropii de sol și să te apropii de vârful copacilor. Dacă ești prea jos, poți fi doborât de mitraliere, dacă ești prea sus, poți fi detectat de sistemele de apărare aeriană inamice.

Pentru piloții de elicopter din Ucraina în timp de război, există o marjă de eroare redusă. Roman a zburat în nenumărate misiuni de luptă pentru Brigada Sikorsky din Ucraina și a fost decorat pentru curaj. Ne spune vârsta sa - 34 de ani - dar nu și numele de familie, scrie bbc.com.

"Cu cât suntem mai aproape de țintă, cu atât zburăm mai jos. Este la unul sau doi metri deasupra solului", spune el pentru BBC. "Nu este suficient doar să atingem ținta. Trebuie să te întorci în siguranță și să-ți aduci echipajul și elicopterul înapoi în siguranță pentru următoarea misiune."

În ultimul an, unii dintre colegii săi piloți nu au reușit să se întoarcă.

Am avut un acces rar la războiul din cerul Ucrainei la o pistă de aterizare pe un teren deschis. Nu putem spune unde se află - dacă Rusia ar putea identifica locația, ar fi o țintă majoră.

Îl privim pe Roman cum decolează pentru ultima sa ieșire pe frontul de est al Ucrainei, cu camera noastră în cabina de pilotaj. Elicopterul său este urmat de alte două; palele lor taie aerul sub un cer cenușiu noroios.

Sub ei, un șanț ucrainean traversează peisajul în zigzag, iar un sat este pustiu.

Aceștia trec cu viteză peste un lac înghețat ca și cum ar patina pe gheață. O jumătate de oră mai târziu se întorc, după ce au lansat 80 de rachete.

Roman vine să aterizeze, zburând suficient de jos deasupra capetelor noastre pentru ca noi să-l vedem salutând de la fereastră. Este renumit printre colegii aviatori din brigada sa pentru că execută manevre dificile - un mitralior ucrainean într-un avion sovietic îmbătrânit.

Elicopterul său Mi-8 este la fel de vechi ca și el și nu dispune de blindaj greu sau de sisteme moderne de avertizare privind rachetele care se apropie. Fiecare misiune ar putea fi ultima sa misiune.

"Desigur, există un anumit risc", spune el după ce aterizează. "Doar că nu mă gândesc la asta. Dacă se va întâmpla, nu va fi problema mea, ci a rudelor mele". Sună ca o glumă, dar expresia lui este ascunsă de cagulă.

El nu își va dezvălui ținta, dar există șanse ca aceasta să fi fost aproape de orașul Bakhmut din estul țării - pe care rușii se luptă să îl încercuiască.

Roman, pilot de elicopter FOTO: bbc.com

"A fost doar o misiune obișnuită. Te concentrezi 100% pe sarcina ta", spune el. "Te gândești la băieții tăi care te așteaptă la sol. Ei chiar se străduiesc dacă solicită aviația".

La ceea ce nu se gândește este la trupele rusești care se află la capătul lor.

"Dacă au venit aici cu război", îmi spune el, "noi doar ne protejăm țara. Nu suntem agresori. Noi suntem victima. Și dacă pentru a câștiga acest război ar trebui să ucidem soldați ruși, suntem gata să îi ucidem pe toți".

Provocările pe care le presupune acordarea de avioane de luptă Ucrainei

Ce arme sunt furnizate Ucrainei?

Imediat ce elicopterele aterizează, echipele de întreținere converg, realimentând și reînarmând aeronavele pentru a fi gata pentru următorul zbor.

Rachetele sunt încărcate manual. Una dintre ele este inscripționată cu un mesaj crud adresat trupelor rusești.

În câteva minute, Roman are coordonatele unei noi ținte și se pune din nou pe roți.

El spune că Ucraina nu poate câștiga acest război cu echipamentul sovietic pe care îl are.

Un purtător de cuvânt al brigăzii sale a explicat.

"Avem nevoie de elicoptere noi cu echipamente de navigație, arme de mare precizie și muniție", ne spune el. "Avem nevoie de tot".

Adăugați acest lucru la avioanele de luptă deja solicitate de președintele Volodimir Zelenski și este o listă lungă pentru ceea ce ar putea fi un război lung.

Când președintele rus Vladimir Putin a invadat anul trecut , Roman făcea parte dintr-o misiune ucraineană de menținere a păcii în Republica Democrată Congo. Acum, acest fost pacificator vede pericolul unui conflict nesfârșit cu Rusia.

"Uitați-vă doar la istoria noastră", spune el. "Întotdeauna am avut probleme cu vecinul nostru. După ce vom câștiga acest meci, dacă nu se vor schimba, se vor întoarce să ne atace din nou, peste ani sau peste zeci de ani".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 Rusia, oameni buni...

4 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene

5 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei