Războiul din Ucraina, din interior/Radu Hossu a publicat un nou „Jurnal de front”

Războiul din Ucraina, din interior/Radu Hossu a publicat un nou „Jurnal de front”

Jurnal de pe front - situația generală (05.11 ora 14.35):
Din cauza eșecurilor repetate din Ucraina, lupta pentru putere în interiorul rusiei a început. Explicații și detaliere mai jos.
- Contraofensiva Lugansk. Contraofensiva Harkiv s-a transformat în contraofensiva Lugansk și Armata Ucraineană atacă în continuare spre Svatove, punct central de comunicații terestre și unul dintre centrele de comandă ruse care comandă Grupul Armat Central.
- Frontul Bakhmut (voi denumi această concentrare a războiului așa). Linia Siversk-Bakhmut-Soledar. Armata Ucraineană a anunțat că peste 6000 de membrii ai grupului Wagner au murit în Bătălia pentru Bakhmut. armata rusă a trimis întăriri acolo. Orașul și suburubiile sunt controlate în proporție de 100% de ucraineni, însă orașul este bombardat zilnic, e pus la pământ cu artieria și situația umanitară este extrem de dificilă. Mor oamenii de foame, ca să o spunem mai pe scurt.
- Contraofensiva Herson. Insula vest de Nipru este strânsă în clește din 4 axe, pe care le-am explicat în Rezumatele/Jurnalele trecute. Câștigurile cele mai mare ale Armarei Ucrainene sunt în zona de nord, însă blocajul informatic impus de Armată funcționează, chiar BBC-ul plângându-se că nu are informații prea multe de acolo. ISW spune că rușii se pregătesc de o retragere din oraș, toate activitățile din ultimele zile indicând asta.
- Axa Sud (care se întinde de la nordul Oblastului Herson până la Adviika-Donetsk). Aici armata rusă a adus parte din nou mobilizați aici, cealaltă parte a noilor mobilizați fiind concentrați în zona Bakhmut. Cu toate astea, Armata Ucraineană avansează încet, dar sigur pe linia Tokmak, la est și vest de oraș, probabil încercând o mișcare de clește în săptămânile următoare.
- SUA. Un nou pachet de 400 mil. dolari va fi trimis Ucrainei. După ce Germania a refuzat în repetate rânduri să trimită blindate pentru infanterie, SUA va face acest lucru. Adică 250 M1113 și va plăti refacerea a 45 tacuri T-72M
- Olanda. Și ea va colabora și va plăti refacerea și modernizarea a altor 45 de tancuri T-72. Ceea ce duce totalul la 90 de noi tancuri ce vor ajunge la Armata Ucraineană.
- rusia. Grupul crimlnal și declarat ter0rist Wagner și-a deschis sediu oficial în rusia. Acest eveniment are o semnificație mult mai profundă decât pare la prima vedere.
- Iran. A recunoscut oficial că oferă drone rusiei.
----
Câteva considerații și explicații necesare:
1. Contraofensiva Herson (de exemplu) a încetinit ritmul, spun cei care visează că războiul e un joc pe calculator. Sau mai rău asta spun jubilând auriștii și putiniștii.
Situația este în opinia mea, în felul următor: Armata Ucraineană are în acest moment îndeajuns de forțe armate - ca număr de soldați - și un număr de echipamente sovietice în stare funcțională sau funcționabilă îndeajuns de mare, după "russian lend-lease" cum i se spune aici abandonării de către ruși a unui număr mare de echipament militar.
Problema este însă mobilitatea infanteriei, ea suștine blindatele grele și ea este care practic eliberază teritoriile. Aici Ucraina nu o duce atât de bine, ba chiar o duce destul de rău. De aia, ajutorul american și olandez de acum și de luna trecută unde s-au evidențiat în numărul mare de blindate pentru infanterie, este ESENȚIAL! Doar așa poate contraofensiva Herson fi finalizată cu succces mai repede.
2. În acest moment avem destule câteva evenimente imortante:
- Șoigu folosind Poliția Militară pentru arestarea unor membrii importanți ai Wagner Group;
- Prigojin spunând că mobilizarea continuă, la câteva ore după ce Șoigu a spus că a fost incheiată
Acestea ne arată că avem o luptă de putere în interiorul cerucurilor de putere.
Și acum intru pe reritoriul speculațiilor: Armata vs FSB. Adică Șoigu vs Putin, ca să o reduc la absurd. Șoigu având ca aliați armata, care este dezamăgită de ceea ce se întâmplă cu invazia, de ordinele sinucigașe date de multe ori de comandanți la ordinele lui Putin etc, iar Putin având ca aliați FSB-ul (o parte din el) și pe Prigojin (Wagner) și Kadîrov. Va fi o bătălie interesantă și de uzură pentru putere.
Important e că ea a început și important e că vine dintr-o sucombare, din eșecuri.
3. Pentru că oficial Grupul Ter0rist Wagner și-a deschis sediu în rusia, cred că avem încă un motiv în plus pentru a considera rusia stat ter0rist și să semnăm petitia prin care să cerem Parlamentului României să recunoască asta. Găsiți petiția aici: https://campaniamea.declic.ro/.../parlamentul-romaniei.../
Voi continua să promovez această petiție, pe care vă rog să o semnați și să o distribuiți, căci și România trebuie să ia o poziție clară asupra acestui aspect!
4. Comcentrarea de forțe din jurul Bakhmutului. Nu o înțeleg. Și nu sunt singurul care nu o înțelegem. E adevărat că Bakhmut este un nod comunicațional important, însă de mai bine de 3 luni se chinuie rușii abia să intre în Bakhmut, apăi să-l mai și cucerească. Cred că Bakhmutul va fi Stalingradul lui Putin. Este orașul care supraviețuiește împotriva oricăror șanse, "orașul interzis", cum i-am spus acum ceva timp.
Problema gravă este că această forțare a rușilor, omoară direct sute și sute de civili și alte mii sufera din lipsă de alimente, apă și electricitate. Ca să nu mai zicem de încălzire, iar aici deja iarna își arată colții. Oamenii dorm fără niciun fel de condiții de încălzire în nopți în care temperatura se apopie de minus. Poza postării este cu o femeie care despre exact asta vorbește. Link-ul către articol îl găsiți în comentarii.
De aceea e nevoie de generatoare și saci de dormit, ceea ce am de gând să cumpăr pentru următoarea "incursiune" în oraș, peste câteva zile.
5. rusia este încolțită din toate părțile, iar mai nou, Iranul vrea să ajute doar în baza unui ajutor dat de rusia pentru dezvoltarea programului lor nuclear. Însă Iranul are mari probleme acasă, cu protestele de stradă căre cresc în inensitate și se răspândesc în țară inclusiv în orașe-fief ale conducătorilor teocrați de acolo.
6. Paul Kim a fost un voluntar ucraineano-american care a murit ieri. Însă ceea ce a spus el este important:
"Dacă nu ne luptăm cu ei aici, o să ajungem să ne luptăm cu ei la noi acasă".


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”