Războiul din Ucraina, o „mină de aur“ pentru Occident. Cum îmbogățește antiaeriana ucraineană algoritmii de interceptare ai sistemului Patriot

Războiul din Ucraina, o „mină de aur“ pentru Occident. Cum îmbogățește antiaeriana ucraineană algoritmii de interceptare ai sistemului Patriot

Ucraina afirmă că a doborât 25 de rachete rusești Kinzhal cu sisteme Patriot din luna mai a anului trecut. Orice astfel de doborâre îmbunătățește precizia și algoritmii Patriot, în beneficiul altor utilizatori ai sistemului. Este o informație neprețuită pentru Occident și evidențiază și mai mult nevoia de mai multă apărare antiaeriană.

Ucraina a folosit foarte bine sistemele de apărare antiaeriană Patriot furnizate de Occident, doborând o mulțime de rachete, avioane și drone rusești, inclusiv unele rachete performante, deși exagerate.

Dar interceptările, deși reprezintă o victorie pentru Ucraina, adună, de asemenea, teancuri de date pentru alți operatori Patriot, făcând sistemul mai inteligent și mai bun. Este doar un exemplu al modului în care războiul din Ucraina este, așa cum a declarat un expert pentru Business Insider, o "mină de aur pentru serviciile de informații".

Și, pe măsură ce Ucraina învinge amenințările, există, de asemenea, o recunoaștere tot mai mare a importanței unei apărări antiaeriene și antirachetă robuste, vitală pentru apărare și descurajare și, în cazul Ucrainei, pentru supraviețuire pe fondul creșterii numărului de atacuri cu rachete și drone.

Marți, Ucraina a declarat că a doborât toate cele 10 noi rachete hipersonice Kinjal lansate în timpul unui atac aerian violent, iar Ministerul ucrainean de Externe a lăudat aportul "furnizat cu sisteme avansate". Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat și el apărarea aeriană furnizată de Occident, precum Patriot, IRIS-T și NASAMS, pentru că a salvat "sute de vieți“.

Numărul rachetelor Kinjal distruse aproape s-a dublat în câteva zile. Chiar duminică, 1 ianuarie, Ucraina a anunșat că a doborât 15 rachete Kinjal cu ajutorul bateriilor Patriot de la prima interceptare înregistrată în luna mai a anului trecut, care a fost confirmată de Pentagon.

Ucraina a învățat bine cum să opereze su sistemele de apărarea antiaeriene occidentale

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, colonelul Iurii Ihnat, a lăudat capacitatea Patriot de a contracara o varietate de amenințări cu rachete, iar ritmul în care Patriot ar fi interceptat Kinjal indică faptul că Ucraina a învățat bine cum să opereze cu sistemele de apărare antiaeriene occidentale și a dezvoltat o apărare puternică împotriva rachetei pe care rușii au prezentat-o ca fiind o armă hipersonică de neoprit.

Dar Ucraina nu este singura care beneficiază de pe urma acestor angajamente. Pentru alți operatori Patriot, precum SUA, noile date despre cum să contracareze amenințări specifice, cum ar fi Kinjal, sunt informații incredibil de utile.

Algoritmii de interceptare al Patriot se îmbunătățesc

"Fiecare doborâre ucraineană a rachetelor rusești hipersonice Kh-47M2 Kinjal cu rachete Patriot va îmbunătăți algoritmul de interceptare a rachetelor Patriot - și va crește precizia pentru toate sistemele Patriot, un beneficiu pentru SUA, restul NATO și alți utilizatori de sisteme Patriot", a postat pe rețeaua socială X Jan Kallberg, cercetător în cadrul programului de apărare și securitate transatlantică la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene și fost profesor la West Point.

Aceste date sunt valoroase atât pentru SUA, cât și pentru aliații săi din NATO, oferindu-le o ocazie rară de a testa în direct sistemele și de a afla mai multe despre cum să se angajeze, dar și să învingă armamentul rusesc.

"Ideea cea mai importantă este bonitatea de informații pe care o valorificăm prin observarea sau capturarea sistemelor rusești" fără a avea de fapt trupe pe teren, a declarat pentru Business Insider Tom Karako, membru la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank din Washington, DC, și director al Proiectului de apărare antirachetă de acolo, iar această oportunitate oferă SUA date valoroase despre Rusia pentru potențiale conflicte viitoare.

Kinjal vs Patriot

Kinjal din Rusia este o rachetă balistică avansată lansată din aer care a fost lăudată de oficialii de la Kremlin, inclusiv de președintele rus Vladimir Putin, pentru "caracteristicile sale unice de zbor", viteza mare, manevrabilitatea și capacitatea de a "depăși toate sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă existente" și "viitoare", caracteristici care se presupune că o fac imbatabilă.

Bateria de apărare aeriană MIM-104 "Patriot", un sistem mai vechi care a intrat în serviciu în anii 1980, dar care a fost totuși prezentat de Pentagon ca fiind "unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din lume", a ajuns pe câmpul de luptă în aprilie 2023. Sistemul, odată devenit operațional, a pus rapid capăt narațiunilor rusești despre Kinjal, doborând unul la începutul lunii mai.

Mai târziu în aceeași lună, Ucraina a declarat că apărarea sa antiaeriană Patriot a eliminat alte șase rachete de acest tip.

Kinjal este o capabilitate avansată, dar până acum nu s-a ridicat la înălțimea poveștii sale exagerate de a fi o rachetă hipersonică de neoprit.

"Kinjal nu se încadrează nici în categoria rachetelor de croazieră cu scramjet, nici în cea a vehiculelor de planare cu propulsie hipersonică", a explicat Karako.

Termenul "hipersonic", atunci când este folosit pentru a se referi la racheta Kinjal, tinde să fie folosit într-un sens mai literal, în sensul că poate depăși viteze de Mach 5, adică de cinci ori viteza sunetului, a adăugat el.

Dar, deși Kinjal se deplasează rapid, "nu constituie cu adevărat un zbor susținut și controlat în regim de zbor hipersonic", a explicat Karako, adăugând că "este în esență o rachetă balistică cu manevre oarecum rapide".

Maiorul Peter Mitchell, un ofițer de apărare aeriană și instructor la West Point, a caracterizat anterior Kinjal-ul rusesc ca fiind "mai mult asemănătoare cu o săgeată uriașă de gazon încărcată cu explozibili", observând că nu este capabilă de viraje bruște sau de schimbări rapide ale direcției de zbor.

Asta nu înseamnă că victoriile raportate de Ucraina nu sunt impresionante - sau că nu este un avantaj pentru SUA și partenerii săi să vadă Rusia folosind Kinjal. Ba din contra.

Importanța enormă a apărării antiaeriene și antirachetă

Similar cu aproape orice date colectate în timpul războiului, fie că este vorba de informații despre modul în care Rusia își operează dronele explozive unidirecționale Shahed, se apără împotriva atacurilor ucrainene sau bombardează apărarea ucraineană, concluzia este una benefică pentru Occident: Ajutând la apărarea Ucrainei, aceștia învață mai multe despre modul în care inamicul lor i-ar putea combate în viitor.

Succesele Ucrainei cu Patriot și alte sisteme occidentale evidențiază, de asemenea, importanța enormă a apărării antiaeriene și antirachetă.

În timp ce războiul dronelor purtat între Ucraina și Rusia a fost revelator pentru multe armate, inclusiv pentru SUA, campaniile aeriene au întărit, de asemenea, conștientizarea faptului cât de mult au nevoie forțele armate de o apărare antiaeriană robustă.

Angajarea cu succes a "amenințărilor cu rachete de vârf din partea unei mari puteri precum Rusia ratifică și consolidează semnalul cererii atât pentru familia Patriot, cât și pentru alte tipuri de apărare antiaeriană în sens mai larg", a declarat Karako.

În timpul vizitei sale din decembrie la Washington pentru a pleda pentru mai mult ajutor pe fondul blocajelor republicane din Congres, președintele Zelenski și-a exprimat nevoia stringentă de mai multe baterii Patriot în Ucraina. Dar cererea merge mai departe de atât.

Să luăm, de exemplu, știrile recente despre planurile unui grup de națiuni NATO de a cumpăra 1.000 de rachete Patriot sau decizia istorică a Japoniei de a elimina interdicția autoimpusă privind exporturile de arme pentru a transfera zeci de rachete către SUA. Și alte sisteme de apărare antiaeriană au fost considerate prioritare, după cum se vede în pachetele de ajutor american pentru Israel din ultimele luni.

"Observăm o mai mare importanță și cerere pentru apărarea antiaeriană și antirachetă, deoarece rachetele au devenit "arme de alegere"", a declarat Karako. Apărarea antiaeriană și antirachetă nu este o preocupare periferică, ci mai degrabă, a spus el, o preocupare centrală.

Patriot primeşte un nou radar ce facilitează interceptarea mai multor ţinte

În 2024, Statele Unite vor consolida apărarea aeriană a armatei cu noi radare și sisteme de rachete antiaeriene, potrivit ArmyTimes. Departamentul american al Apărării (DoD) a anunțat consolidarea rețelei de sisteme de apărare aeriană a armatei în 2024 prin comandarea de noi radare și sisteme de rachete antiaeriene.

În primul rând, sistemul de rachete antiaeriene Patriot PAC-3 va primi un nou radar LTAMDS care va oferi capacități mai bune de detectare și urmărire a țintelor.

În plus, în cazul utilizării rachetelor MIM-104D/E, radarul va oferi un număr mai mare de ținte. Lucrările de integrare a stației radar au fost finalizate în noiembrie 2023. Cel mai recent radar LTAMDS este o componentă cheie a strategiei modernizate de apărare antiaeriană și antirachetă a armatei SUA.

O îmbunătăţire suplimentară adusă apărării aeriene va fi reprezentată de achiziționarea noilor sisteme de rachete antiaeriene IFPC, care sunt echipate cu un lansator modular pentru 18 rachete AIM-9X.

Rafael și Raytheon au prezentat anterior Armatei SUA o versiune îmbunătățită a sistemului Iron Dome pentru programul IFPC, dar Pentagonul a acordat contractul de 237 de milioane de dolari pentru sistemul dezvoltat de Dynetics, deținută de compania americană Leidos.

Sistemul Dynetics, numit Enduring Shield, are capacitate de detecţie şi interceptare la 360 de grade și poate declanșa simultan mai multe rachete interceptoare. Sistemul este simplu de utilizat și poate fi complet integrat cu sistemul de comandă al apărării aeriene și antirachetă al armatei SUA.

Conform calendarului, la începutul anului 2024, Armata SUA ar trebui să primească 12 sisteme de rachete antiaeriene de acest tip.

Atunci când este utilizată o rachetă AIM-9X, raza maximă de acțiune va fi de 41 km, ceea ce oferă capacitatea de a intercepta drone, avioane de luptă, precum și elicoptere. În plus față de AIM-9X, lansatorul modular poate lansa rachete Hellfire, Stinger, precum și Tamir.

Anterior, Armata SUA a efectuat pentru prima dată exerciții militare în Slovacia, folosind noul său sistem de apărare aeriană M-SHORAD.

Sistemul este testat în munții din Slovacia, confruntându-se cu condiții meteorologice severe. În ciuda acestor probleme, armata americană consideră că sistemul funcționează eficient.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?