Războiul din Ucraina: Rusia încearcă să străpungă frontul în trei direcții

Războiul din Ucraina: Rusia încearcă să străpungă frontul în trei direcții

Rusia încearcă să străpungă linia frontului în estul Ucrainei în trei direcții, a declarat Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Hortiția, pe 2 mai.

Ucraina s-a confruntat cu o situație înrăutățită pe câmpul de luptă în ultimele săptămâni, care a fost agravată de întârzierile în asistența occidentală. Forțele ruse au intensificat recent operațiunile ofensive în estul Ucrainei după capturarea Avdiivka în februarie.

Lupte grele sunt în desfășurare în secțiunile liniei frontului din jurul Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka din regiunea Donețk, a spus Voloșin.

Rusia „încearcă să ia inițiativa strategică și să străpungă linia frontului”, concentrându-și principalele eforturi în aceste zone, a spus Voloșin.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat pe 2 mai că secțiunea Avdiivka a frontului a fost atacată de 32 de ori, în timp ce secțiunile Novopavlivka și Bahmut au fost atacate de 22, respectiv 20 de ori.

Ucraina crede că Rusia își propune să cucerească orașul Ceasiv Iar , chiar la vest de Bahmut ocupat de ruși, până pe 9 mai, cunoscută drept Ziua Victoriei în Rusia.

Rușii cuceresc încă două localități din regiunea Donețk și pregătesc un clește pentru forțele armate ucrainene

Miercuri, 1 mai, în sectorul Avdiivka, rușii au cucerit satul Keramik și satul Novokalinove și au avansat în apropierea satului Novooleksandrivka, susține canalul Telegrsm DeepState, apropiat de armata ucraineană, care și-a actualizat hărțile interactive în jurul orei unu și jumătate dimineața. O oră mai târziu, în jurul orei 1.30, analiștii au făcut o nouă actualizare, care a adăugat alte vești nefericite: pe lângă Novooleksandrivka, inamicul a avansat și în Arkhangelske și la sud de Pervomaiske.

Jurnalistul militar ucrainean Bohdan Miroșnikov spune că pierderea Keramik și Novokalinove "închide definitiv posibilitatea soldaților noștri de a lansa un contraatac pe flancuri la Oceretino și de a închide în sac avangarda grupului de ocupanți".

Experții nu se pronunță încă dacă există o amenințare de încercuire a unităților ucrainene la est de Oceretino. În același timp, Miroșnikov încearcă să prezică acțiunile ulterioare ale invadatorilor. El notează că la nord-vest de Oceretine, în direcția Progresul-Novohrodivka, există deja fortificații artificiale normale care țin cont de terenul dificil.

Prin urmare, observatorul DeepState crede că cea mai bună opțiune pentru ruși ar fi să atace intersecția a două autostrăzi deodată: T0504 (Pokrovsk-Kostiantinivka) și H20 (Sloviansk-Mariupol, pe tronsonul Donetsk-Kostiantînivka) prin breșa dintre Vozdvijhenka și Arhanghelske.

Observatorul a marcat pe hartă parametrii acestui gol și direcția de lovire prin el.

Potrivit lui Miroșnikov, rușii ar putea astfel să formeze un clește pe flancul drept al garnizoanei Torețk-New York a forțelor armate ucrainene. În plus, ei se vor apropia foarte mult de Kostiantinivka, de care vor fi despărțiți de doar 5 km.

Înaintarea constantă a rușilor la nord-vest de Avdiivka îi pune pe aceștia în fața unei alegeri: să continue să se deplaseze spre vest, spre Pokrovsk, sau să se întoarcă spre nord pentru a-și consolida atacul asupra Ceasiv Iar. Întrebarea rămâne încă deschisă, mai ales că nu poate fi exclusă o ofensivă în ambele direcții.

O întreagă linie de apărare ar putea fi încercuită

Cucerirea sau ocolirea orașului Ceasiv Iar ar permite artileriei, dronelor și bombelor Rusiei să amenințe orașul Kosteantînivka. Moscova ar putea, de asemenea, să întrerupă sau să taie în întregime liniile de aprovizionare care trec prin oraș, pe care Ucraina le-a folosit pentru a susține eforturile de apărare în părțile de nord și de sud ale regiunii Donbas.

Militarilor ruși le-a luat aproape un an să avanseze șase kilometri de la orașul devastat Bahmut până la marginea Ceasiv Iar.

Dar progresele recente au fost mult mai rapide, unitățile rusești aflate mai la sud avansând șapte kilometri în adâncime în mai puțin de două săptămâni pentru a captura satul Oceretine.

Un comandant de pluton de recunoaștere ucrainean care operează în zona Ceasiv Iar a explicat pe 30 aprilie că forțele rusești de operațiuni speciale au început să opereze mai frecvent pe timpul nopții și că acestea continuă eforturile de a ocoli orașul pe flancuri prin Bodanivka, dinspre nord-est, și Ivanivske, dinspre est, și că desfășoară întăriri pentru a ajunge la canalul Siverskîi-Donețk Donbas.

Acesta a spus că armata rusă desfășoară mai întâi unități formate din condamnați Storm-Z și Storm-V pentru a efectua primul val de asalturi asupra orașului, urmate de asalturi mecanizate sau aeropurtate pentru a consolida noile poziții.

Ambele tabere se luptă acum pentru controlul satelor Bohdanivka și Ivanivske, aflate la vale, pe flancurile orașului, trupele rusești nereușind până acum să intre în orașul propriu-zis.

Apărarea Ceasiv Iar depinde în mare parte de un canal cu o lățime de 30 de metri care trece de-a lungul marginii estice a orașului. Structura din epoca sovietică, care a fost folosită pentru a devia apa din râul Doneț, pentru a aproviziona industriile metalurgice din regiune, este un obstacol pentru vehiculele blindate.

„Teritoriul pe care rușii au reușit să îl acopere în ultimele luni era un teren defensiv bun pentru Ucraina”, a declarat pentru Financial Times Rob Lee, analist militar și membru al programului Eurasia al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă.

„Acum, Rusia ar putea avansa mai repede. În plus, cucerirea Ceasiv Iar ar face ca alte zone să fie mult mai greu de apărat”, a spus el.

Progresele recente ale Rusiei la sud de Ceasiv Iar nu au făcut decât să sporească semnificația orașului, crescând riscul unei încercuiri.

Dacă forțele rusești care avansează în apropiere de Oceretine ar putea obține câștiguri de-a lungul drumului care duce la Kosteantînivka, „întreaga linie de apărare” din zonă, pe care rușii nu au reușit să o depășească de la începutul invaziei la scară largă, ar putea fi încercuită, a declarat Mikola Melnik, un ofițer ucrainean și fost comandant de brigadă.

„Sunt sigur că liderii politici și militari ucraineni sunt conștienți de această problemă și lucrează pentru a o rezolva”, a declarat el.

„Ceasiv Iar este un centru de greutate pentru linia defensivă din regiune”, a declarat pentru Financial Times Viktor Kevliuk, analist militar la Centrul pentru Strategii de Apărare, un think-tank de securitate cu sediul la Kiev.

Strategia pe care a fost nevoit să o adopte șeful armatei ucrainene în lipsa obuzelor

Kyiv Post prezintă cinci aspecte cheie despre Avdiivka pentru a avea o imagine mai echilibrată și mai realistă a strategiei și tacticilor ucrainene adoptate de noul comandant al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.

1. Rușii chiar câștigă teren și ritmul se accelerează.

Armata rusă a cucerit orașul Avdiivka în februarie, după aproape șase luni de atacuri, trecând de fortificațiile pe care ucrainenii le dețineau din 2014. De atunci, forțele Kremlinului au înaintat spre nord-vest aproximativ 10 kilometri - aproximativ 2 kilometri în ultimele zece zile.

Umflătura din liniile ucrainene are o lățime de aproximativ un kilometru la vârf și cinci sau șase la bază, așa că nu este vorba de o străpungere. Dar, în același timp, acest ritm de înaintare - aproximativ un kilometru pe săptămână sau câteva sute de metri pe zi - este cel mai rapid ritm de înaintare al Rusiei din primele luni ale războiului.

Tacticile rusești exploatează deficitul de personal ucrainean și, în special, dominația cvasi-totală a aviației rusești. Forțele aeriene rusești lansează în cantitate mare bombe cu planare, care nu sunt prea precise, dar care reușesc adesea să satureze o linie de pădure sau un sat pe care ucrainenii încearcă să le țină. Ucraina este lipsită de sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune și nu are aproape nicio forță aeriană, așa că bombardierele rusești aruncă bombele cu impunitate.

Apoi, rușii bombardează o poziție ucraineană, iar rezervele lor de obuze sunt de obicei cinci la unu mai numeroase decât cele ale ucrainenilor. Apoi, rușii trimit trupe la bordul unor vehicule blindate pentru a ataca pozițiile ucrainene. Rușii au deseori pierderi grele, dar dacă atacurile continuă, ucrainenii rămân fără muniție, fără soldați sau chiar doar fără poziții de luptă care nu au fost distruse de artilerie sau bombe.

Comandanții ruși acționează inteligent, au căutat punctele slabe ale Ucrainei și profită de ele atunci când pot. La vest de Avdiivka, o rotație confuză a trupelor ucrainene a fost lovită de un asalt rusesc, care a desființat elemente ale Brigăzii 115 ucrainene și a adus Kremlinului peste un kilometru de teren peste noapte. Punctele forte ucrainene izolate sunt flancate și lovite simultan din mai multe părți. Asaluturile inițiale ale trupelor de atac sunt făcute adesea de rezerviști mai puțin pregătiți, în timp ce trupele calificate ale armatei regulate efectuează asalturile ulterioare.

Odată ce ucrainenii se retrag, rușii țintesc o altă linie de pădure sau o poziție defensivă la 200-500 de metri distanță, iar procesul se repetă. Din punct de vedere ucrainean, cel mai îngrijorător aspect al atacurilor rusești este că armata ucraineană are în mod clar modalități de a le încetini, dar până acum nu s-a arătat capabilă să le oprească complet.

2. În parte, rușii avansează mai repede pentru că ucrainenii au schimbat strategia și tactica

În februarie, președintele Zelenski l-a înlocuit pe generalul Valeri Zalujnîi - un ofițer extrem de popular atât în rândul trupelor, cât și al civililor - cu Oleksandr Sîrski, un ofițer mai puțin cunoscut și mai în vârstă, dar și respectat din punct de vedere profesional.

Zalujnîi a fost cel mai faimos pentru că a reușit să adune armata ucraineană în primele zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei, impunând o disciplină de fier în lanțul de comandă și cerând trupelor din prima linie să folosească tactici de apărare dure, care au blocat în cele din urmă atacurile rusești. A încercat o contraofensivă ambițioasă în iunie 2023, care a eșuat în fața apărării puternice a Rusiei, iar când lipsa de progres a Ucrainei a fost evidentă, și-a asumat responsabilitatea pentru eșec, a anulat atacurile, dar a ordonat adesea trupelor să lupte până la moarte pentru a menține chiar și câștigurile marginale de teren.

Tacticile lui Sîrski pe câmpul de luptă și comandanții juniori pe care i-a ales pentru a le executa au schimbat prioritățile ucrainene de la menținerea terenului la conservarea trupelor ucrainene și la provocarea a cât mai multe pierderi pentru forțele rusești. Dronele - în loc de artilerie sau tancuri - au devenit principala armă de atac a forțelor terestre ucrainene. În apărare, infanteria ucraineană stă mai ales la pământ, în timp ce dronele FPV , care uneori operează în roiuri, caută vehiculele de luptă rusești care se apropie și chiar soldați individuali. Muniția de artilerie și de mortier este păstrată pentru un baraj rapid atunci când rușii sunt prinși în câmp deschis. Deoarece minele (ca aproape orice altceva) sunt puține în armata ucraineană, operatorii de drone așteaptă uneori să vadă pe unde se îndreaptă o coloană de atac rusă și apoi aruncă mine în calea lor.

Pierderile în rândul soldaților ucraineni sunt menținute la un nivel relativ scăzut, permițând comandanților locali să retragă trupele dintr-o poziție înainte ca rușii să o invadeze sau, dacă bombele și obuzele vin prea dese, înainte ca linia de apărare să fie distrusă și trupele să nu se mai poată adăposti acolo. De asemenea, armata condusă de Sîrski plasează un număr minim de soldați în poziție înaintată, astfel încât pierderile totale să fie reduse, dar, în același timp, acceptând că, dacă infanteria rusă ajunge la o poziție ucraineană, puținii apărători ar putea fi copleșiți.

3. Se poate spune că strategia și tactica generalului Sîrski funcționează, iar rușii înregistrează pierderi brutale

După aproape orice măsură obiectivă - și există mai multe - tacticile de întârziere ucrainene provoacă pierderi grele forțelor rusești. Statisticienii din surse deschise care analizează dovezile confirmate de ucidere - în cea mai mare parte înregistrări video de pe câmpul de luptă - estimează că pentru fiecare tanc ucrainean sau transportor blindat de trupe pierdut pe câmpul de luptă, armata rusă pierde între trei și patru vehicule de luptă. Pierderile de trupe sunt mai greu de calculat, dar armata ucraineană a raportat că numărul soldaților ruși uciși sau grav răniți pe câmpul de luptă a atins un nivel record.

Dovezile anecdotice privind modul în care se desfășoară acest lucru pentru soldatul obișnuit sunt limitate, dar par să confirme că soldații ruși se văd aruncați în atacuri repetate și sângeroase împotriva roiurilor de drone 24/7. Soldații ucraineni se văd pe ei înșiși în fața unor atacuri masive din care, uneori, nu există altă opțiune decât retragerea.

În repetate rânduri, atacurile blindate rusești au fost făcute bucăți de apărarea ucraineană cu drone, dar, într-o bătălie locală care durează zile sau chiar săptămâni, ucrainenii din sectorul Avdiivka nu au reușit să oprească complet atacurile infanteriei rusești. Acest lucru înseamnă că tacticile lui Sîrski, deși excelente pentru distrugerea trupelor și echipamentelor rusești, nu au fost capabile să oprească avansurile terestre rusești în sectoarele în care Kremlinul dorește în mod deosebit "succesul", cum ar fi Avdiivka.

4. Ajutorul aprobat de Congresul american, prea târziu pentru Avdiivka

După patru luni de amânare, Congresul SUA a aprobat un nou pachet de asistență în domeniul armamentului în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar la 24 aprilie, în aceeași zi în care a semnat pachetul de ajutor, președintele american Joe Biden a semnat și o livrare de urgență de 1 miliard de dolari de arme și muniții de care Ucraina are nevoie în mod critic.

Dar la 30 aprilie, în lupte la vest de Avdiivka, rușii au cucerit aproximativ șase kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei.

5. Doctrina lui Sîrski depinde de multă putere de foc

De asemenea, aliații europeni ai Ucrainei au promis Kievului o mare asistență pe câmpul de luptă, dar au întârziat să o ofere, însă în cazul europenilor problema pare să fi fost mai puțin certurile politice și mai mult logistica și capacitatea de producție.

De departe, asistența occidentală pe câmpul de luptă pe care soldații ucraineni o solicită cel mai mult este muniția de artilerie care, dacă ar fi disponibilă în cantitate mare la Avdiivka, ar lovi coloanele de atac rusești în momentul în care acestea ar ieși în câmp deschis și nu s-ar opri până când nu s-ar retrage sau ar fi zdrobite.

O inițiativă condusă de Cehia, demarată în martie pentru a oferi artileriștilor ucraineni obuze pentru a face această treabă, a găsit o mulțime de sprijin politic și finanțare pe întregul continent și, potrivit rapoartelor de presă, odată ce obuzele vor fi fabricate și livrate, rezerva de obuze a armatei ucrainene va primi un milion de proiectile de rezervă. Acest lucru ar fi probabil mai mult decât suficient pentru a permite unui obuzier ucrainean mai mult de câteva sau o jumătate de duzină de obuze pe zi, pentru a trage asupra rușilor.

Problema este că proiectilele trebuie să fie fabricate în locuri care nu furnizează în mod normal proiectile de artilerie pentru NATO - India, Turcia, Africa de Sud și Coreea de Sud au fost menționate cel mai des - și apoi expediate în Europa, apoi în Ucraina, apoi livrate în depozitele armatei ucrainene și apoi transportate de camioane la bateriile de artilerie ucrainene. Armata rusă va fi în siguranță față de aceste obuze, deoarece acestea nu vor ajunge în Ucraina, cel puțin până la începutul lunii iunie, sunt de acord în general analiștii.

În aceste circumstanțe, strategia ucraineană a fost să încerce să își mărească propria capacitate de producție (nu este atât de ușor când rușii folosesc bombe și rachete pentru a o distruge) și să găsească modalități de a se mulțumi cu înlocuitori ieftini ai obuzelor de artilerie, aproape întotdeauna drone, și doar să provoace mai multe victime la următorul atac rusesc.

Optimiștii indică asalturile rusești din jurul Kievului și Mikolaivului în 2022, precum și pădurea Serebrianski și Avdiivka în 2023 ca dovadă că, dacă terenul și muniția o permit, armata ucraineană este pe deplin capabilă să facă atacurile rusești atât de sângeroase încât Kremlinul să le anuleze. Nicio armată nu poate suporta pierderi la nesfârșit, susțin ei.

Pesimiștii indică, de asemenea, Avdiivka și faptul că, după șase luni de asalturi eșuate și pierderi grele, trupele rusești au învins în cele din urmă, chiar dacă Ucraina le-a spus aliaților occidentali timp de mai bine de doi ani că are nevoie de suficientă putere de foc pentru a preveni așa ceva.

Președintele Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților occidentali să accelereze livrările de ajutoare militare extrem de necesare în timpul discursului său zilnic din 30 aprilie, adăugând că Ucraina are nevoie de „o accelerare semnificativă a aprovizionării”, în lumina situației de pe front.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia