Războiul ITIA – Simona Halep. Organizația voia să-i ia și rezultatele și banii

Războiul ITIA – Simona Halep. Organizația voia să-i ia și rezultatele și banii

ITIA a cerut anularea tuturor rezultatelor obținute de Simona Halep (31 de ani) începând cu 8 martie 2022 și până pe 7 octombrie 2022. Tribunalul Sports Resolutions nu a a admis însă și această cerere.

Foto: Getty Images

ITIA o organizație care se ocupă de integritate în tenisul internațional și de programul anti-doping din acest sport doar de la 1 ianuarie 2022, a cerut anularea tuturor rezultatelor obținute de Simona Halep începând cu 8 martie 2022 și până pe 7 octombrie 2022. Cererea organizației nu a fost însă admisă de Tribunalul Sports Resolutions.

Mai mult, deși, chiar pe propriul website de prezentare ITIA (International Tennis Integrity Agency) spune că „interdicția pentru o primă infracțiune poate dura până la patru ani, cu suspendări mai lungi pentru abaterile mai grave și o a doua infracțiune”, în cazul Simonei, care nu a mai înregistrat nicio abatere până la această primă interdicție, solicitarea de suspendare a fost de „șase ani”, după cum rezultă din motivarea făcută publică de Tribunal.

ITIA a cerut să fie anulate toate rezultatele obținute de Halep din momentul în care pașaportul biologic a început să prezinte neregularități, 8 martie 2022, și până pe 7 octombrie 2022, momentul aplicării suspendării. Argumentele ITIA pentru cererile sale erau că: că dopajul a fost unul sofisticat și repetitiv, că experții au ajuns la concluzia că românca a folosit metode interzise din martie până în septembrie 2022, că a avut un comportament obstructiv și că suprimarea eritropoetinică sugerează că dopajul sangvin a fost făcut pentru a-i oferi româncei sânge oxigenat în timpul Wimbledonului și US Open-ului, susținând că a existat intenția îmbunătățirii performanțelor sportive cu mijloace interzise.

Tribunalul Sports Resolutions a respins aceste acuzații, mai ales că în pașaportul biologic al Simonei nu există probe în perioada Wimbledonului și a decis să îi anuleze doar rezultatele și banii (80.000 USD) de la US Open 2022. El a respins și ideea de dopaj sofisticat și repetitiv, la fel și a comportamentului obstructiv.

ITIA este condusă în prezent de o echipă de britanici proveniți în special din zona rugby-ului și fotbalului. CEO-ul ITIA, Karen Moorhouse (numită în această funcție în luna februarie a acestui an) s-a aflat în centrul unui scandal uriaș în Marea Britanie din cauza unor suspiciuni de corupție ce vizează întregul consiliu al Ligii de Fotbal-Rugby (RFL) și din care aceasta făcea parte.

Ce ar fi pierdut Simona?

Simona ar fi încasat o serioasă lovitură financiară în cazul în care i-ar fi fost anulate și rezultatele și câștigurile din perioada arătată. În intervalul incriminat de ITIA, constănțeanca a câștigat 1.914.002 dolari și a ridicat trofeul la Rogers Cup, ediție organizată la Toronto.

Rezultatele Simonei Halep în perioada 8 martie 2022 - 7 octombrie 2022:

Indian Wells: semifinale, 343.985$

Madrid: sferturi, 210.366$

Roma: turul 2, 16.340$

Roland Garros: turul 2, 90.948$

Birmingham: semifinale, 11.000$

Bad Homburg: semifinale, 11.000$

Wimbledon: semifinale, 690.223$

Washington: turul 2, 4.100$

Toronto: câștigătoare, 439.700$

Cincinnati: turul 2, 16.340$

US Open: turul 1, 80.000$

Suspendarea Simonei ar expira la data de 6 octombrie 2026. În acel moment, Halep va avea 35 de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?