Războiul penalilor cu Europa. Blestemul instituțiilor capturate

Războiul penalilor cu Europa. Blestemul instituțiilor capturate

Comisia Europeana este in alerta maxima si anunta prin vocea prim-vicepresedintelui Timmermans ca a pus Romania sub o monitorizare extrem de atenta, o situatie care depaseste cu siguranta chestiunea punctuala a tentativei de revocare a Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA. Aceasta este, daca vreti, doar bomboana de pe ceea ce ar putea fi coliva Justitiei independente din Romania, scrie Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .

Cand Frans Timmermans spune ca Romania nu este in situatia Poloniei sunt convinsa ca se refera la momentul actual, cand penalii nu au reusit inca sa infiga steagul pe reduta sistemului judiciar. Adica inca avem ce apara.

Aud argumentul inept cum ca anticoruptia ar fi, de fapt, un esec, pentru ca nivelul flagelului nu a fost limitat. Este ca si cum ai spune ca tratamentele anticancer sunt un esec, pentru ca rata imbolnavirilor e in crestere. Coruptia nu va scadea pana cand nu vom avea o preventie serioasa, pe care clasa politica trebuie sa o faca prin criterii de integritate aplicate la sange, prin inchiderea breselor din legi si prin toleranta zero la hotie.

Adica exact ceea ce clasa noastra politica nu numai ca nu face, dar saboteaza cu inversunare. Si asediul este pe toate planurile.

Legile Justitiei ameninta sa destabilizeze complet sistemul de justitie. Si cel mai grav este valul de pensionari pus la cale. Daca va intra in vigoare prevederea care permite iesirea la pensie a oricarui magistrat cu 20 de ani vechime, indiferent de varsta, sistemul judiciar va fi decimat. Ca o ironie, inclusiv dna Kovesi ar putea deveni pensionara.

Practic, parchetele si instantele vor fi golite. La ICCJ ar putea ramane judecatori mai putini decat degetele de la o mana. Si de aici blocarea sistemului pentru toata lumea cu procese interminabile si risc major de eroare din cauza supraaglomerarii, in beneficiul penalilor din politica ale caror procese vor trebui reluate si apoi vor primi termene din Paste in Craciun, la propriu.

De partea cealalta, intrarile in sistem vor fi cativa ani intrerupte avand in vedere prelungirea stagiiilor unui magistrat inainte de a deveni definitiv.

Sigur ca magistratii nu pot fi obligati sa se pensioneze, isi pot continua activitatea si dupa 20 de ani vechime, dar cand presiunea este atat de mare, omeneste, de ce ar sta? Apare sectia speciala de ancheta ca un pluton de executie a indezirabililor, raspunderea magistratilor devine instrument de presiune, orice proces mai important te face tinta unei operatiuni securistice care merge pana la investigarea "like-urilor" familiei.

De ce sa stai?

Iar cei care raman stiu ca vor fi sufocati de dosare, mereu sub amenintarea greselii, supusi atacurilor permanente si transformati in dusmanii natiunii.

De ce sa iti distrugi viata ta si a oamenilor apropiati?

Impingerea catre pensionarea izbavitoare este deja un model de destabilizare a institutiilor, testat cu Ministerul de Interne si cu serviciile de informatii.

O alta lovitura care se pregateste se refera la Codurile Penale, a caror masacrare sub pretextul aplicarii deciziilor CCR si a Directivei privind prezumtia de nevinovatie nu a fost oprita, ci e doar intr-o pauza.

Va aduceti aminte proiectul din decembrie, aflat acum la dospit in sertarul lui Iordache, care urma sa scape inclusiv criminali, violatori, talhari si pedofili doar pentru a face scapati niste corupti.

In aceste conditii, este perfect explicabil de ce Frans Timmermans anunta ca "trebuie sa lucram pe Legile Justitiei si Codul Penal, pentru a ne asigura ca facem ce trebuie."

Revenirea in Parlament a Legilor Justitiei ar putea deveni, asadar, momentul unei batalii crancene pentru corectarea unor nemernicii facute cu intentia de a distruge sistemul judiciar.

Dar cel mai grav in acest peisaj mi se pare ca tabara penala a reusit capturarea unor institutii esentiale ale statului care fac ceea ce polticienii nu pot, dintr-o pozitie de intangibilitate.

In primul rand, CCR. Curtea Constitutionala nu mai este demult ceea ce ar trebui sa fie, adica un garant al constitutionalitatii legilor, care nu judeca spete si persoane, ci doar legi.

CCR a devenit un amestec toxic de joc politic si agende personale razbunatoare, fara nicio legatura cu rolul legal al acestei institutii, ba chiar as spune in profunda lui sfidare. Ca dovada, CCR a ajuns sa fie legiutor pozitiv, sa dea hotarari pentru o singura persoana, sa isi incalce propria jurisprudenta.

Sub aparenta exigentei, in numele careia a retrimis, pasamite, in Parlament Legile Justitiei pentru corectarea unor detalii, CCR a binecuvantat enormitati sinistre intre care unele vor slabi inclusiv capacitatea Romaniei de a reactiona international.

De exemplu, niciun magistrat nu va mai putea fi detasat in afara sistemului judiciar, nici macar la institutii internationale sau pentru a pleda cauza Romaniei in fata unor instante internationale precum CEDO sau CJUE. Locul profesionistilor va fi luat de politruci sinecuristi care vor face totul praf.

In actuala componenta, CCR a facut tot raul pe care putea sa-l faca Romaniei si cred ca se pregateste chiar pentru mai mult. Cat timp propria jurisprudenta nu mai are nicio valoare, ne putem astepta de la CCR la cele mai nenorocite si aiuritoare decizii care sa justifice orice actiune si sa legitimeze orice interes al politicului.

O alta institutie capturata este Sectia de judecatori din CSM, dominata de preotesele Antenei 3, doamnele Baltag si Oprina, plus eminenta cenusie Savonea. Iar dovada recenta am avut-o prin blocarea fostei sefe a Sectiei Penale a ICCJ, Mirela Sorina Popescu, care nu a primit aviz pentru un nou mandat in aceasta functie, desi este unul dintre cei mai corecti si mai eficienti judecatori ai ICCJ. Audierea a fost ca dezlantuirea unei hoarde asupra dnei Popescu.

Inlaturata de la sefia Sectiei Penale, dna Popescu va fi inalturata si de la conducerea unuia dintre completele de 5 ale ICCJ, ceea ce va fi o mare fericire pentru tot felul de inculpati ajunsi in fata deciziei finale.

Tot institutii capturate sunt Inspectia Judiciara, ceea ce s-a vazut cu ochiul liber cu ocazia controlului de fond de la DNA si nu numai, dar si Avocatul Poporului. Asadar, toate filtrele impotriva arbitrariului si abuzului sunt blocate.

Este ceea ce probabil a inteles in cele din urma si CE, de unde si interventia dura a lui Frans Timmermans. Cum se va termina acest razboi al penalilor cu Europa nu putem decat sa asteptam si sa speram sa vedem. Dar nu cu mainile in san, pentru ca nicio clipa nu ar trebui sa uitam ca in joc nu e in primul rand soarta UE, ci a noastra.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...