RBC: Ministrul austriac de externe, invitat să viziteze Dnipro, după o declaraţie controversată despre relaţiile cu Rusia

RBC: Ministrul austriac de externe, invitat să viziteze Dnipro, după o declaraţie controversată despre relaţiile cu Rusia

Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a fost invitat să viziteze oraşul ucrainean Dnipro după ce ruşii au atacat cu rachete o clădire cu nouă etaje şi a ucis 44 de persoane - a anunţat, marţi, Oleh Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev.

FOTO: EPA-EFE

Potrivit acestuia, diplomaţia ucraineană a răspuns, astfel, apelurilor diplomatului austriac "de a nu se merge prea departe" în relațiile cu autorităţile de la Kremlin.

”Apreciem cooperarea cu Austria, suntem recunoscători pentru sprijinul oferit prin ONU și UE, iar pentru a dezvolta un dialog în acest sens, așteptăm vizita ministrului austriac în Ucraina. În special, îl invităm pe șeful diplomației austriece să viziteze Dnipro", a afirmat Nikolenko.

Potrivit repreentantului MAE ucrainean, la Dnipro , diplomatul austriac va avea ocazia să-și repete declaraţiile în fața familiilor a 44 de persoane care au murit în urma atacului cu rachete rusești asupra unui bloc de apartamente sau a celor care încă nu ştiu nimic despre cei dragi rămas sub dărâmături.

"Apelurile la continuarea dialogului cu Rusia şi la respectarea istoriei și culturii acesteia întăresc sentimentul de impunitate al Kremlinului şi sunt percepute doar ca o invitație de a continua genocidul împotriva ucrainenilor", a adăugat purtătorul de cuvânt al MAE de la Kiev.

RBC aminteşte că, pe 16 ianuarie, ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg , a declarat că "nu trebuie să mergem prea departe, cu ar fi impunerea unei interdicții de viză pentru 144 de milioane de ruși". În opinia şefului diplomaţiei austriece, nu există nicio îndoială în privinţa sprijinului deplin pentru Ucraina în lupta sa pentru suveranitate și integritate teritorială, dar arhitectura europeană de securitate, într-un fel sau altul, în viitor, va trebui să includă Rusia ca membru permanent în Consiliului de Securitate al ONU și ca stat nuclear.

"Războiul agresiv şi brutal pe care l-a declanșat Rusia este o nebunie. Dar, în același timp, trebuie să ne gândim la ziua de după, la săptămâna de după și la luna de după", a adăugat Schallenberg, citat de RBC.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Așa o fi?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?