Reacția Curții de Conturi după ce Niculae Bădălău a fost reținut pentru dare de mită și trafic de influență

Reacția Curții de Conturi după ce Niculae Bădălău a fost reținut pentru dare de mită și trafic de influență

Curtea de Conturi a României a transmis printr-un comunicat de presă că membrii Curții de Conturi și auditorii publici externi sunt suspendați de drept din funcțiile lor atunci când aceștia sunt suspectați de vreo infracțiune.

Nicolae Bădălău FOTO Octav Ganea

Curtea de Conturi transmite că a „luat act de comunicatul Direcției Naționale Anticorupție privind măsurile dispuse de procurori cu privire la domnul Niculae Bădălău, consilier de conturi, vicepreședinte al Autorității de Audit“.

„Precizăm faptul că, potrivit articolului 54 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, republicată, cu modificările și completările ulterioare, „de la data trimiterii în judecată penală, membrii Curții de Conturi și auditorii publici externi sunt suspendați de drept din funcțiile lor. În caz de condamnare definitivă, ei sunt demiși de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează“.

Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost reținut pentru 24 de ore de DNA pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență.

DNA arată că fostul senator PSD „i-ar fi pretins unui primar de comună” să atribuie un contract unei societăți administrate de o rudă a acestuia „lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii”.

De asemenea, Bădălău „i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului” plus „un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obţină pentru aceeaşi firmă”. DNA arată că Niculae Bădălău i-ar promis primarului suma totală de 170.000 de euro.

„În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă“, conform DNA.

În perioada 2021-2022, spun procurorii DNA, „în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă...”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme. În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă. În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte”, se arată în comunicatul transmis de DNA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”