Reacția lui Erdogan după ce Kremlinul a anunțat încetarea acordului privind exportul cerealelor ucrainene

Reacția lui Erdogan după ce Kremlinul a anunțat încetarea acordului privind exportul cerealelor ucrainene

Rusia nu mai participă la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, a anunţat luni Kremlinul, conform agenţiei Reuters, preluată de Agerpres. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a arătat convins că omologul său rus dorește de fapt o nouă prelungire și a promis că va vorbi cu Putin.

Acordul privind exportul cerealelor ucrainene a fost prelungit de mai multe ori FOTO Adevarul

Acordul, mediat în urmă cu un an de ONU şi Turcia, care permitea Ucrainei să exporte cereale pe cale maritimă, prin porturile din sud, urma să expire.

Rusia a notificat oficial Ucraina, prin intermediul Ambasadei ruse la Minsk, în legătură cu suspendarea participării sale la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, a afirmat luni ambasadorul rus în Belarus, Boris Grîzlov, citat de Reuters.

Ambasadorul rus a precizat că Ucrainei i-a fost transmisă o notă în acest sens prin intermediul canalelor diplomatice şi că acordul va înceta din 18 iulie.

"De fapt, acordurile privind Marea Neagră nu mai sunt valabile de astăzi", a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

"Din păcate, partea din aceste acorduri privind Marea Neagră referitoare la Rusia nu au fost încă implementate, aşa că efectele lor încetează".

Moscova susţinea de mai multă vreme că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire.

Moscova reclamase în mai multe rânduri că exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti întâmpină în continuare obstacole, deşi nu sunt supuse direct sancţiunilor occidentale. Rusia a formulat o serie de cereri despre care susţine că nu au fost soluţionate.

"Imediat ce partea privind Rusia a acordurile este îndeplinită, partea rusă va reveni la implementarea acordului, imediat", a afirmat Peskov.

Rusia a acuzat luni Ucraina de atacul asupra podului care leagă Crimeea de teritoriul rus. Conform surselor ruse, pentru atac s-au folosit drone, iar exploziile au ucis doi oameni. Peskov a susţinut însă că decizia privind acordul nu are legătură cu acest "act terorist", pe care l-a pus pe seama Ucrainei. "Sunt evenimente absolută fără legătură. Chiar înainte de atac, această poziţie a fost anunţată de preşedintele (Vladimir) Putin", a spus purtătorul de cuvânt.

Forţele armate ucrainene au sugerat că incidentul ar putea fi o provocare din partea Rusiei, însă presa din Ucraina a citat surse neidentificate potrivit cărora în spatele atacului se află Serviciul de Securitate ucrainean.

Reacția lui Erdogan: „Voi vorbi cu Putin”

Cred că, în pofida declaraţiei de astăzi, prietenul meu, Putin, vrea continuarea acordul umanitar'” ce permite exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră şi care expiră la miezul nopţii (21.00 GMT), s-a declarat convins preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit agențiilor de presă internaționale, citate de Agerpres.

„Ministrul meu de externe urmează să discute prin telefon (cu ministrul rus) şi eu voi vorbi cu Putin imediat ce voi reveni” în Turcia, a spus Erdogan în faţa presei, înainte de a pleca într-un turneu în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar.

Preşedintele turc a anunţat din nou că îl va primi pe omologul său rus 'în august' în Turcia. „Vom avea ocazia să rediscutăm toate aceste chestiuni. Poate că, până atunci, pentru a face să avanseze lucrurile, putem lua măsuri prin telefon cu Putin fără a mai aştepta luna august”, a adăugat el.

Acordul, semnat în iulie 2022 la Istanbul cu Rusia şi Ucraina, sub egida ONU şi a Turciei, este 'de facto terminat', a afirmat luni Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a adăugat totuşi că 'de îndată ce partea (din acorduri) ce priveşte Rusia va fi îndeplinită, Rusia va reveni imediat la acordul privind cerealele'.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB