Reacţia Patriarhiei Române la cântecul "Despre smerenie" al trupei Taxi: "Mesajul, orientat împotriva proiectului Catedralei Naţionale"

Reacţia Patriarhiei Române la cântecul "Despre smerenie" al trupei Taxi: "Mesajul, orientat împotriva proiectului Catedralei Naţionale"

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriahiei Române, a oferit pentru MEDIAFAX o poziţie oficială a prelaţilor în cazul piesei "Despre smerenie" de la Taxi. Părintele Vasile Bănescu spune că "reacţiile exacerbate din spaţiul mediatic denotă o absenţă a culturii dialogului".

Părintele Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriahiei Române oferă o poziţie oficială a prelaţilor ortodocşi în privinţa piesei de la Taxi, "Despre smerenie". Piesa nu a fost percepută de Patriarhie drept anticreştină. Totuşi, piesa are un mesaj făţiş anti Catedrala Mântuirii, spune purtătorul de cuvânt al Patriahiei: "Melodia şi videoclipul a fost percepute de instituţia Patriarhiei Române ca o simplă melodie şi, evident, cu un mesaj orientat împotriva proiectului Catedralei Naţionale. Nu s-a oferit un comunicat în acest sens, pentru că ar fi disproporţionat ca un simplu cântec să fie întâmpinat de un comunicat al Patriarhiei Române. Deşi cântecul a transmis un mesaj anti proiectul Catedrala Naţională, credem că nu este un cântec anticreştin, antireligios, este un punct de vedere al unor artişti care-şi exprimă gustul, preferinţa pentru un anumit tip de arhitectură bisericească."

Zarva iscată în jurul acestui cântecel este, în viziunea Patriahiei Române, exacerbată: "Proiectul Catedralei este insuficient cunoscut, un dialog în marginea acestui proiect ar merita să existe. Reacţiile exacerbate în spaţiu mediatic denotă o absenţa a culturii dialogului, au existat formulări ultrasevere, gesturi care nu ar fi trebuit să se consume. Nu pot decât spera că personalităţile implicate în această melodie şi videoclip sunt suficient de mature încât să accepte un dialog, o informare pe care nu o poate livra decât instituţia care patronează acest proiect de importantă naţională. În privinţa gusturilor, care nu se discută, pot apărea diferenţe. Dar de aici nu rezultă că proiectul Catedralei Naţionale nu ar fi unul care să onoreze cu adevărat din punct de vedere arhitectural sau funcţional România.", mai spune părintele Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române clarifică anvergura proiectului Catedralei Mântuirii Neamului. Părintele pune accent pe semnificaţia simbolică a acestui edificiu, care "dă mărturie despre demnitatea şi identitate ortodoxă a românilor": "Proiectul include nu doar Biserica care se construieşte acum, ci şi câteva edificii de o mare importanţă culturală, socială, filantropică. Se vor construi, de asemenea, un muzeu al creştinismului românesc, o casă şi o cantină pentru pelerini, săli de coferinţe şi întâlniri internaţionale, chiar un centru de diagnostic şi tratament. Nu e vorba doar de o simplă biserică sau de încă o biserică adăugată celorlalte. Catedrala nu e menită să transmită un mesaj al smereniei, adică o virtute care se clădeşte în timp, în inima fiecăruia, Catedrala dă mărturie despre demnitatea şi identitate ortodoxă a poporului român."

Trupa Taxi a lansat pe 7 aprilie un videoclip despre smerenie, împreună cu "prieteni" faimoşi, adică mai multe celebrităţi din România. Melodia pledează pentru modestia creştină, în care vedetele repetă pe rând "Dumnezeu preferă lemnul si spaţiile mici".

"Azi-noapte am avut un vis/ Catedrala Mântuirii Neamului Românesc era gata/ Iar eu... m-am dus la catedrală, de dimineaţă, să-l caut pe Dumnezeu" – este începutul melodiei compuse de Dan Teodorescu, solistul formaţiei.

Autor al melodiilor şi versurilor Taxi, Dan Teodorescu se foloseşte de un pretext, cel al visului, pentru a-şi exprima crezul că Dumnezeu sălăsluieşte în spaţiile intime căutate de cei credincioşi. În videoclipul respectiv apăreau Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieş, Emilia Popescu, Grigore Leşe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.

Trupa Taxi a anunţat, miercuri, pe pagina oficială de Facebook că respectă decizia folcloristului Grigore Leşe de a fi scos din videoclipul "Despre smerenie", şi că retrage clipul de pe Youtube în care apare rapsodul , urmând ca o nouă variantă a filmuleţului, fără Leşe, să apară după Paşte.

Într-o notă de presă publicată pe contul de Facebook al formaţiei Taxi, trupa mai menţionează că acest gest nu este unul de „retragere” sau „răzgăndire”, ci unul de respect faţă de decizia retragerii lui Grigore Leşe. De asemenea, trupa Taxi îşi susţine în continuare credinţa în melodia „Despre smerenie” punctând că va reveni cu noua variantă a videoclipului.

„Respectăm decizia domnului Grigore Leşe de a se retrage din videoclipul „Despre smerenie". Drept pentru care retragem videoclipul de pe YouTube. Vom reveni - după Paşte - cu o variantă în care domnul Leşe nu va mai fi inclus. Dorim să vă asigurăm că nu ne retragem, nu ne răzgândim. Credem cu tărie în „Despre smerenie" şi vom reveni - cu siguranţă - cu noua variantă a videoclipului. Vă mulţumim!”, a motivat formaţia pe pagina oficială de Facebook.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Era ciufulit și nearanjat, m-a luat în brațe, mă mângâia și mă pupa” / Dezvăluirile fără perdea ale amantei lui Ludovic Orban

2 Cântărețul Mircea Rusu a fost încarcerat / El este autorul hitului „Omul bun și pomul copt”

3 Foarte interesant! / De ce a venit șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, în România

4 VIDEO Priviți ce face vietnamezul ăsta într-o fabrică din Cluj

5 Citiți, oameni buni! / Ambasada SUA din Rusia a făcut public un scurt inventar al armelor și echipamentelor trimise de americani în URSS în timpul celui…