Reacția premierului de la Chișinău după validarea alegerilor din Găgăuzia

Reacția premierului de la Chișinău după validarea alegerilor din Găgăuzia

După validarea alegerilor de instanța din Comrat, premierul Dorin Recean afirmă că Guvernul va colabora numai cu aleșii locali din Găgăuzia care vor reprezenta interesele cetățenilor, iar persoanele care ar fi fost implicate în coruperea alegătorilor vor fi pedepsite.

Recean afirmă că Guvernul va colabora cu aleșii care reprezintă interesele cetățenilor. FOTO: Arhivă

Întrebat cum comentează faptul că autoritatea electorală din Găgăuzia a validat alegerile chiar dacă procurorii investighează votul din regiune, Dorin Recean a evitat să ofere punctul de vedere, dar a ținut să precizeze că Guvernul de la Chișinău va colabora numai cu aleșii locali care reprezintă interesele cetățenilor, ci nu contrariul.

,,Guvernul Republicii Moldova va conlucra cu aleșii locali care reprezintă interesele cetățenilor din Taraclia, din Găgăuzia, în mod special, din Ceadîr- Lunga, Vulcănești, Comrat. Noi vom lucra să asigurăm serviciile calitative pentru cetățeni. Cu siguranță, nu vom tolera pe nimeni care vine cu o altă agendă decât agenda cetățeanului”, a declarat premierul.

Ce spune premierul despre persoanele care ar fi încălcat legislația electorală

Totodată, șeful Cabinetului de miniștri declară că persoanele care ar fi fost implicate în încălcarea legislației în timpul scrutinului pentru funcția de bașcan al Găgăuziei vor fi pedepsite conform legii.

,,Acele persoane care au încălcat legislația electorală, acele persoane care au făcut abuz, au corupt alegătorii sau au participat în procesul de corupere a alegătorilor vor purta responsabilitate”, a adăugat prim-ministrul.

În data de 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat turul secund al alegerilor privind funcția de bașcan care a fost câștigat de candidata partidului Șor. Hotărârea a fost luată deși structurile din justiție de la Chișinău investighează un dosar privind presupusa mituire a alegătorilor de formațiune. Totodată, există bănuială că din numele persoanelor decedate sau din ale celor din străinătate s-ar fi votat pentru Evghenia Guțul.

Ultima, care conform numărătorii voturilor, a câștigat scrutinul, a ieșit în fața instanței, unde simpatizanții și membrii partidului Șor protestau. Ea le-a mulțumit pentru susținere manifestanților, dar și conducerii formațiunii care a înaintat-o la alegeri, mai exact președintelui Șor și vicepreședintei Tauber. Șor a fost condamnat recent la pușcărie, dar se ascunde de justiție în Israel, iar Tauber este în arest la domiciliu în țară, fiind cercetată penal în mai multe dosare.

,,Mulțumesc pentru susținere, pentru că ați venit aici și ați petrecut mai mult de șase ore alături de mine. V-am auzit chiar din sala de ședințe”, a declarat aceasta, precizând că după decizia pe care a calificat-o drept o victorie, se apucă să lucreze, iar pe regiunea prorusă o așteaptă prosperitatea.

Atitudinea pro-rusă

Turul secund al alegerilor pentru funcția de bașcan al regiunii proruse a avut loc în data de 14 mai. Datele autorității electorale a Găgăuziei arată că Evghenia Guțul este învingătoarea, înregistrând 27.374 de voturi, adică cu 2448 mai multe față de rivalul său, Grigori Uzun, candidat independent, susținut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).

În aceeași zi, candidata partidului Șor s-a pronunțat pentru consolidarea relațiilor dintre regiune și Rusia, iar printre primii pași în acest sens se numără deschiderea unei reprezentanțe a Găgăuziei la Moscova.

,,Suntem, ca să spunem așa, un partid prorus. Vrem să fim, în continuare, prieteni cu Federația Rusă, să fim prieteni cu alte țări. Nu vrem niciun conflict", a spus aceasta presei după anunțarea rezultatelor cu privire la turul secund al scrutinului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia