Reacția Slovaciei după o declarație controversată făcută de Viktor Orban la Băile Tușnad

Reacția Slovaciei după o declarație controversată făcută de Viktor Orban la Băile Tușnad

Ambasadorul Ungariei în Slovacia, Csaba Balogh, a fost convocat luni la Ministerul de Externe de la Brastislava în legătură cu o declarație făcută de premierul Viktor Orban în cadrul Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, relatează Agerpres , citând MTI și TASR.

Viktor Orban (în centru) la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad FOTO Arhivă

Premierul ungar a criticat în weekendul trecut, la Băile Tuşnad, minoritatea maghiară din Slovacia, spunând că, în pofida faptului că reprezintă circa 10% din populaţie în această ţară, nu reușește să-şi asigure reprezentarea în Parlamentul de la Bratislava.

Viktor Orban a calificat această situaţie ca fiind o prestaţie slabă din partea cuiva care „doreşte să facă mai mult pentru patria sa în părţile rupte ale ţării”.

Replica Bratislavei a venit imediat. „Cehoslovacia (şi ulterior Slovacia) şi Ungaria sunt în mod egal state succesoare ale Austro-Ungariei. Aşadar nu s-ar fi putut desprinde nimic din Ungaria de astăzi”, a explicat Ministerul de Externe de la Bratislava.

Astfel de afirmaţii „merg fără sens împotriva relaţiilor de bună vecinătate şi a stabilităţii în regiune”, a denunțat diplomația slovacă.

MAE de la Bratislava a mai subliniat că punerea sub semnul întrebării a integrităţii teritoriale ori a suveranităţii Slovaciei „în mod direct sau indirect este absolut inacceptabilă”.

Interesul Slovaciei este de a avea „relaţii normale şi paşnice cu Ungaria, cu respectarea reciprocă a problemelor sensibile”, a pecizat Bratislava.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?