Reacții critice după mesajul RO-Alert care anunța dispariția unui copil

Reacții critice după mesajul RO-Alert care anunța dispariția unui copil

Departamentul pentru Situații de Urgență a emis, vineri seară, un mesaj prin sistemul RO Alert prin care solicita ajutorul populației pentru găsirea unui băiat din Galați, care a dispărut de acasă. Mesajul a fost primit inclusiv de locuitorii din București, mulâți punând la îndoială utilitatea acestuia.

Mesajul trimis vineri seară prin sistemul Ro-Alert cu privire la dispariția minorului. Foto: Arhivă

După o perioadă scurtă de timp de la alerta transmisă, autoritățile au anunțat că băiatul, în vârstă de 13 ani, a fost găsit vineri seară la Gara de Nord, în București. Cu toate acestea, mulți bucureșteni s-au arătat nemulțumiți că au fost deranjați cu un mesaj care nu îi afectează în mod direct.

„Ro alert primit în București, pentru un copil dispprut din Galați…Care e logica?”, se întreabă un bărbat.

„Ăștia cu Ro-alertul lor sunt sănătoși la cap? După ce toată ziua am fost bombardați pe toate posturile de știri cu bravada lui Putin cu anexarea regiunilor și amenințări nucleare, plus dezastrul ecologic de la țevile alea cu gaz, sună alerta pe telefoane și ne dă cu panica. Motivul? A dispărut acum câteva ore un copil de 13 ani din Galați. Și mă alertează pe mine, în București, la 10 seara. De când a devenit ro-alert un serviciu de persoane dispărute? Hai sictir, ca m-am enervat!”, spune un utilizator pe rețeaua de socializare Facebook.

„S-a dilit și Ro alert-ul ăsta! De ce mă panichează acum, că a dispărut un copil din Galați, când io sunt în București?! Csf, ncsf!”, a mai comentat un altul.

Bă baiatule, lasă drogurile și băutura și marş acasă!!! Te caută disperată mă-ta! Deși nu doresc nimănui sa treacă prin ceea ce trăiește familia în momentele astea, dar pe bune.... RO-Alert...”, a mai scris un alt utilizator.

Alți internauți nu au fost atât de deranjați de avertizare

Un mesaj RO - Alert. Frumoasă inițiativă . Dar dacă ar fi folosită pentru dispariții, ar trebui să sune din 30 în 30 de secunde”, a afirmat un alt internaut.

„Să ajute Dumnezeu această familie iar George să ajungă cu bine acasă”, a afirmat un utilizator al rețelei de socializare.

Ce voiam să le spun eu tuturor celor care au făcut mișto pe Facebook de mesajul Ro-Alert: copilul dispărut a fost găsit în Gara de Nord. Da, da, Gara de Nord aia din București, nu din Galați. Isteților care sunteți voi isteți. Că dacă vă dispărea vouă copilul v-ați fi dorit să anunțe și NASA, doar ca să afle cât mai multă lume și să-l caute”, a scris un altul.

Mulți zic că e bine că a fost Ro-alert aseară în tot Bucureștiul, un oraș cu 2 milioane de locuitori pentru un copil din Galați plecat cu trenul spre capitală și mă acuză de lipsă de empatie.

Alerta dată la câteva sute de mii de bucureșteni se referea doar la un copil dispărut din Galați și nu era niciun indiciu că el este într-un tren spre București, iar link-ul din alertă era greșit și site-ul poliției cu persoane dispărute nu putea fi accesat. Fără precizarea că acest copil a luat trenul spre capitală evident că mulți s-au întrebat de ce au primit alerta.

În plus, dacă se văzuse pe camerele de luat vederi din gara din Galați că băiatul și-a luat bilet de tren și se stabilise că spre București de ce nu s-a alertat poliția din stații pe parcursul drumului, controlorul din tren, poliția TF din Gara de Nord, înainte să trimiți mesaje Ro-Alert câtorva sute de mii de oameni.

Dacă era prea târziu și l-au scăpat pe drum, de ce nu a fost dat Ro-alert în sectorul 1 întâi?

Chiar întrebam ce rost are să primesc eu alertă în Vitan? Plus că puteau fi mobilizați toți polițiștii din acel sector în zona din jurul gării că mă gândesc că un copil de 12 ani nu ajungea ușor la mine în cartier. Nu mai zic că sunt camere de luat vederi în gară și în zonele din jur.

Mulți care au primit alerta s-au speriat de un accident nuclear, iar cineva spunea că a început să caute pastila cu iod pentru copil. Asta și pe fondul știrilor panicarde ale unor teieviziuni despre ce trebuie făcut în caz de accident nuclear și amenințărilor de ieri ale lui Putin. Cei de la Ro-alert au habar de psihologia mulțimilor?

Poate nu am înțeles eu care este scopul Ro-alert, dar credeam că e vorba ca ele să fie țintite, eficiente și să fie luate în serios. Dacă dai alerte pentru orice caz și sunt multe cazuri de copii dispăruți și dai la sute de mii de oameni, inclusiv la unii care nu pot acționa și abuzezi de ele s-ar putea ca lumea să le dezactiveze și sistemul să nu mai fie eficient exact atunci când o să fie cea mai mare nevoie de el, la un accident nuclear de exemplu sau la o calamitate naturală. După asemenea cazuri sau după cele din vară când dădeau alerte după furtună sau chiar când nu era deloc în unele zone, mulți au dezactivat Ro-alert, ceea ce duce la ineficiența sistemului. Sau chiar dacă nu l-au dezactivat, mulți nu îl vor mai lua în seamă și își vor continua activitățile sau somnul, spunând “iar au dat ăștia alarmă aiurea”.

Să nu se înțeleagă din ce am scris că sunt împotriva acestui sistem de alarmare, ci pledez pentru folosirea lui judicioasă, atunci când este cazul și autoritățile au epuizat alte moduri de acțiune, la timpul potrivit, gradual în funcție de situație, iar cei care îl primesc să aibă informația corectă și completă. Și evident mă bucur că acel copil a fost găsit aseară, puțin înainte de ora 22.00, în Gara de Nord, dar nu știu exact la cât timp după alertă și dacă a fost de folos.

Poate ar trebui cineva dintre oficialități să explice acest caz și să dea detalii despre funcționarea Ro-alert, tocmai ca să nu își piardă lumea încrederea în acest sistem”, a scris pe Facebook Dimitriu Cristi , fost manager al News.ro și Mediafax.ro

Sistemul Ro-ALERT este folosit şi pentru copii dispăruţi

Ro-ALERT-Copil Dispărut funcționează din luna mai a acestui an.

Cu ajutorul acestui sistem, populaţia va fi înştiinţată despre dispariţia copiilor şi semnalmentele lor prin intermediul Programului Naţional al Guvernului – Din grijă pentru copii, a informat Mădălina Turza, Consilier de stat la Cancelaria Prim-ministrului, în cadrul evenimentului.

Astfel, când părinții, rudele sau apropiații anunță la Poliție dispariția unui copil, pe raza acelei localități va fi transmis un mesaj de tip RO-Alert. Însă alerta poate fi emisă și pe raza mai multor localități, în cazul în care părinții au indicii că minorul ar fi putut fugi din oraș.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu